A propos nyhetsbildet

Den vackraste visan om kärleken
Kom aldrig på pränt
Den blev kvar i en dröm på Montmartre
Hos en fattig Parisstudent

Den skulle ha lyst över länderna
Och tvingat en vår på knä
Och en värld skulle tryckt till sitt hjärta
En ny en ny Musset

Han skulle ha vandrat längs kajerna
Med en blek liten blåögd Lucile
Och diktat violer och kyssar
Nu en natt i april

Den vackraste visan om kärleken
Kom aldrig på pränt
Den begrovs i en massgrav i Flandern
Med en fattig Parisstudent

(Ture Nerman, 1916)

Antallet døde og sårede i krigen i Ukraina nærmer seg nå en halv million.

Foto: The Sunday Times

Klart for Strategisk Forretningsutvikling og Innovasjon!

Strategisk forretningsutvikling og innovasjon er et kurs Ragnvald Sannes og jeg har undervist i mange år. Det er noe av det morsomste Ragnvald og jeg gjør på BI, ikke minst fordi vi møter mange spennende mennesker som er opptatt av innovasjon – eller, som vi pleier å karakterisere studentene: De som ikke klarer å la ting være som de er!

Kurset er todelt: Dels har vi vanlig kursinnhold, med forelesninger, gjesteforelesere, casediskusjoner og ikke minst en studietur til Sophia Antipolis i Provence i samarbeid med Accenture Technology Labs. Men en minst like viktig del av kurset er en prosjektoppgave som vi coacher studentene gjennom i løpet av kurset, fra en tidlig idéfase i den første modulen til en ferdig prosjektbeskrivelse/business plan/konseptpresentasjon – og i noe tilfelle ferdigstilt prosjekt – til den siste modulen. En hel del bedrifter har gjennom årene utviklet mye spennende gjennom dette kurset – og studentene setter pris på at siden prosessen starter med en gang og man jobber jevnt og trutt gjennom kurset, så slipper man en panikkfase på slutten for å bli ferdig med oppgaven.

Også i år har Ragnvald Sannes og jeg veiledet en rekke spennende oppgaver. Siden de fleste oppgavene er konfidensielle, må jeg omtale dem i nokså runde ordelag, men her er i alle fall årets oppgaver: Også i år er listen spennende – og siden de fleste oppgavene er konfidensielle, må jeg omtale dem i nokså runde ordelag. Så her er årets liste:

  • en helseforetak ønsker å forbedre koordinering av spesialistutdanning for leger
  • en gruppe ønsker å utvikle en kommersiell tjeneste rettet mot syklister i Oslo
  • en gruppe utvikler et system for registrering og bruk av sivile kunnskaper i en del av Forsvaret
  • en høyskole ønsker samordne sine systemer slik at de blir bedre i stand til å tilby kurs som treffer i markedet
  • en gruppe jobber med zxzx

Vi har som sagt holdt på en stund, her er tidligere innlegg: 2023/24, 2022/23 og 2021/222019/202018/19 og 2017/182016/172015/162014/152013/142012/132011/12).

Vi har fortsatt noen få ledige plasser, så ta kontakt med meg, eller Ragnvald Sannes om du er interessert!

Råtner ChatGPT?

(Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Comunita AS, et ledernettverk jeg nettopp har startet sammen med Haakon Gellein. Kontakt meg direkte om du er interessert i å bli med der!)

Storslått teater i alle dimensjoner

Nationaltheatret: Flukt
Forfatter: Mikhail Bulgakov
Regi: Aleksander Mørk-Eidem
I hovedrollene: Maria Kristine Hildonen, Herbert Nordrum, Trond Espen Seim, Marte Engebrigtsen, Ole Johan Skjeldbred, John Emil Jørgensrud

Historien gjentar seg, først som tragedie, deretter som farse
— Karl Marx

Det er som regel seierherrene som skriver historien om en krig (med mulig unntak av den spanske borgerkrigen). De som taper, trekker seg tilbake til de landområder de måtte ha igjen, eller til en tilværelse som flyktninger. Den russiske revolusjonen produserte mange flyktninger, i den grad at en fallert russisk overklasseflyktning, alene med sin samovar, er nærmest en klisje i europeiske romaner fra mellomkrigstiden.

Herbert Norum som Golubkov

Flukt handler om overgangen – hva som skjer i sluttfasen av en krig, og hva som skjer etterpå. Stykket er bygget opp i to akter: Den første på slutten av den russiske borgerkrigen, der den hvite fronten kollapser på Krim og alt er kaos; den andre i Konstantinopel og Paris et år etter, der hovedpersonene, med et unntak, fører en hånd-til-munn tilværelse og det er lite som minner om fordums makt og beslutningsdyktighet. Hovedpersone er ulike militære og sivile myndighetspersoner (Trond Espen Seim som kosakkgeneral Tsjarnota, kriger og eventyrer; hans overordnede, den iskalde generalen og krigsforbryteren Khludov, glimrende spilt av Ole Johan Skjelbred; og John Emil Jørgensruds visehandelsminister Korzhukin, ute etter å mele sin egen kake) og sivile flyktninger (Herbert Norum som akademikeren Golubkov, forvirret og irriterende ynkelig; Maria Kristine Hildonen som Korzhukins forlatte og etterhvert fornektede hustru; og Marte Engebrigtsen som Ljuska, Tjarnotas felthustru, garnityr i første akt men den som tar kommandoen til slutt.)

Hver av aktene har tre scener, effektivt skapt av en metallvegg med dører og luker som smeller. Video brukes effektivt uten både til å synliggjøre mimikk og som illustrasjon. Orkestergraven blir en integrert del av scenen. Scenografien er effektiv uten å bli dominerende, og understreker at dette er et ensemblestykke.

Ole Johan Skjelbred som general Khludov

Første akt er tragedie og storstilt krigsdrama, og det er ikke vanskelig å se for seg at lignende scener – tortur, vilkårlige henrettelser, kryssende informasjon og meningsløse ordre om total oppofrelse – skjer i Ukraina akkurat nå. De «hvite» – kommunistenes motstandere, en koalisjon av russiske tsarister og ulike nasjonale militser – er på stadig vikende front og trekker seg tilbake mot Sevastopol på Krimhalvøya. I denne fasen møter vi en rekke rollefigurer, der særlig Marika Enstad, Lasse Lindtner og Andreas Skjennum Tønnesland får markere seg som henholdsvis iskald forhørsleder, erfaren og resignert øverstkommanderende, og klønete og brutal lakei (en rolle han får mer rom til å utvikle i annen akt.)

Dramaet er mektig og troverdig uten at man overdriver virkemidlene, og humoren – representert ved klønete akademikere, ulende generaler og en særdeles lite imponerende biskop. Ole Johan Skjelbred gjør inntrykk som en intellektuell og iskald general Khludov, en skikkelse muligens inspirert av den ukrainske feltherren Symon Petljura (i hvert fall utseendemessig), som holder linjene med stadig mer brutale virkemidler mens han plages av syner av en henrettet soldat. Regien er stram og dramaet utsøkt – trass i et relativt komplisert plot er det ikke vanskelig å forstå hva som skjer – og det gjør inntrykk, godt hjulpet av at mange av hendelsene senere har blitt klisjeer i film og teater.

Marte Engebrigtsen som Ljuska

Annen akt går over til absurd farse – stedet er Konstantinopel, de tidligere myndighetspersonene lever fra hånd til munn som gatemusikanter og selgere. Scenografien er ikke lenger tidsriktig, og alle maktforhold er endret. Kvinnene tar kommandoen, gjør det som må til (som å prostituere seg for å få penger til mat). Unntaket er visehandelsminister Khorzhukin, som lever som playboy i Paris. Dit drar Tsjarnota og Golubnov for å skaffe penger til å komme seg ut av Konstantinopel – og her blir det virkelig spinnvilt, men en ellevill fyll- og spillscene som til slutt munner ut i en løsning som i forsiktig grad peker fremover.

Nationaltheatret har satt opp mye rart i de siste årene, og jeg har jo av og til lurt på om man ikke har vært i ferd med å gå seg litt vill i overtydelig modernisme. Derfor er det er gledelig å kunne melde at institusjonen klarer å sette opp en virkelig stor teaterforestilling, med drama, humor, tragedie, stram regi, scenografi som støtter opp om forestillingen uten å dominere, og ikke minst roller som gir skuespillerne anledning til å vise hva de kan.

Anbefales!

Merittert underviser

I slutten av mai fikk jeg beskjed om at jeg har blitt utnevnt til «Merittert underviser» (eller «Excellent Teaching Practitioner») sammen med fire kolleger fra BI. Og det er jo svært hyggelig med en anerkjennelse for lang og trofast fokus på undervisning, særlig bruk av case-undervisning og bruk av teknologi i undervisningen, som jeg faktisk har holdt på med siden 1984 eller deromkring.

Prosessen var interessant, ganske arbeidskrevende (mest i å finne frem i alt mulig materiale og alle de rare tingene man har gjort opp gjennom). Jeg har skrevet noen erfaringer, forhåpentligvis til hjelp for kolleger som gjerne vil gjøre det samme, på min engelskspråklige blogg. (Og hvis noen vil se dokumentene for å forberede seg, er det bare å ta kontakt.)

Og dermed er det tilbake til å forberede høstens kurs…