Strategisk Forretningsutvikling og Innovasjon

(OBS! I år har vi større søkning enn noengang – og vi begrenser antallet studenter. Skal du være sikker på å få vært med her, bør du skynde deg!)

For sjette gang arrangerer jeg, sammen med min gode kollega Ragnvald Sannes et Master of Management-kurs i Strategisk forretningsutvikling og innovasjon. Dette kurset, noe av de morsomste jeg gjør på BI, har oppstart 18. september og rullerende opptak frem til da. Kurset går over fem moduler a 3-4 dager (pluss noen videoforelesninger innimellom modulene) frem til april 2014. Det er rettet mot folk i leder- eller mellomlederstillinger med fokus på forretningsutvikling og intraprenørskap. Gitt hvordan verden ser ut idag (og Ragnvalds og mine interesser) vil mye være fokusert på nettbasert og annen teknologisk orientert utvikling, uten at det vil hindre noen fra å få utbytte at kurset selv om de “ikke er så tekniske.” Dette med teknologi er ofte en liten sperre for enkelte – men som Ragnvald sier mot slutten i denne videoen: Dette er ikke et teknologikurs – det er et kurs om hvordan vi kan utnytte teknologien:

Et interessant alternativ, som vi gjerne ser bedrifter benytte seg av, er å sende en, to eller tre ansatte som har et innovativt forretningsprosjekt de skal ha gjennomført – og som så kan benytte kurset til en strukturert gjennomføring – noe Ragnvald kaller «project coaching» – av dette prosjektet, med relevant teori og en steg-for-steg gjennomføringsprosess. Dette er noe vi har lang erfaring med – og mange fornøyde studenter fra tidligere avholdte kurs. Her er noen eksempler (valgt blant de vi kunne anonymisere):

 • et stort konsulentfirma laget en gjennomføringsplan for utnyttelse av sosiale media innen bedriften
 • et teknologifirma utarbeidet (og gjennomførte senere) en plan for å automatisere store deler av sin teknologidrift
 • et energifirma utredet hvordan de skulle skape og organisere et europeisk kompetansesenter for en ny og strategisk viktig del av sin virksomhet
 • et telekommunikasjonsfirma utviklet en strategi for å tilby datatjenester levert over internett
 • flere medieselskaper har lagt planer for overgang til ny teknologi, deriblant lesebrett
 • en stor bank utarbeidet en løsning for mobilbetaling mellom privatpersoner
 • en global maritim aktør laget en plan for bedre utnyttelse av sin interne logistikkplattform
 • et telekommunikasjonsselskap laget og gjennomførte en plan for en større intern omorganisering
 • et helseselskap laget en løsning for elektronisk kommunikasjon og informasjonsdeling
 • et ingeniørfirma laget en strategi for introduksjon av ny prosessteknologi innen papirproduksjon
 • en avis og en helseaktør laget en plan for et nettbasert samarbeid
 • et flyselskap laget en plan for intern kunnskapsdeling
 • en dagligvarekjede laget en plan for netthandel

Disse ideene ble presentert, kritisert, utforsket og forbedret gjennom hele kurset – og resultater var at ideene både ble bedre i seg selv og bedre forankret i organisasjonen. For studentene personlig er det en stor fordel at dette strukturerte opplegget gjør at man faktisk er så og si ferdig med prosjektoppgaven til den siste samlingen. Med andre ord – dette er et kurs som hjelper deg gjennom både det faglige og i det karrieremessige. I tillegg er det gøy for både forelesere og studenter – man møter mange mennesker med ideer, entusiasme og gjennomføringsevne.

Mitt bidrag er forelesninger i strategi, strategisk teknologibruk og sammenhengen mellom teknologi- og markedsutvikling. Jeg er også formelt fagansvarlig, og veileder oppgaver sammen med Ragnvald. Ragnvald har jobbet med eCommerce-utvikling i ulike sektorer og er en kløpper på gjennomføring og prosess. Dertil vil vi bruke forelesere fra BI (Bo Hjort Christensen og Tor Larsen) og fra firma vi har kontakt med.

imageDet blir en utenlandstur også, 12-14 november. Vi har et tett samarbeid med Accenture, og det blir besøk i deres innovasjonslaboratorium i Sophia Antipolis, det franske motstykket til Silicon Valley like utenfor Nice. Der får vi se hvordan Accenture arbeider med innovasjon både internt og hos sine kunder, og får demonstrert en rekke nye teknologier satt inn i en forretningsmessig sammenheng. Det at denne utenlandsturen kommer i modul 2 gjør også at studentene blir godt kjent – vi har sett mange gode prosjekter og ideer virkelig ta av etter denne modulen.

Kurset gir poeng mot en Master of Management-grad på BI, men erfaringsmessig tar mange disse kursene som et enkelt-stunt, gjerne i forbindelse med et prosjekt. Det er en utmerket anledning til å skaffe seg et godt kontaktnett av interessante og dyktige mennesker som jobber med å gjennomføre endringer i bedrifter. Siden man får denne prosjekt-coaching’en, er også kurset populært som avsluttende kurs i Master of Management-programmene på BI (for et avsluttende kurs må man skrive en litt mer omfattende oppgave.)

Hvis du har spørsmål om innhold, lurer på om dette kurset passer for deg eller for noen av dine ansatte, eller har andre faglige spørsmål, ta kontakt med Ragnvald Sannes (4641 0752, ragnvald.sannes@bi.no) eller meg (46410452, self@espen.com). For mer administrativt orienterte spørsmål (priser, opptak, Master of Management-studieregler, tilpasning til studieopplegg etc.), ta kontakt med Elisabeth Lund, vår utmerkede administrator (4641 0073, elisabeth.m.lund@bi.no) eller med Master of Management-administrasjonen (46 41 00 06, lederutdanning@bi.no).

13 tanker på “Strategisk Forretningsutvikling og Innovasjon

 1. Tilbaketråkk: Facebankstudenten | Tversover

 2. Tilbaketråkk: Hva er teknologi? | Tversover

 3. Tilbaketråkk: Politikkstrategi–ledelse i uklare organisasjoner | Tversover

 4. Tilbaketråkk: MOOCsimalisering og utdanningstrusler | Tversover

 5. Tilbaketråkk: The political process of getting innovation done | Applied Abstractions

 6. Tilbaketråkk: Idemyldring på en lørdag | Tversover

 7. Tilbaketråkk: Teknologiforståelse for ledere 13-14 mai 2014 | Tversover

 8. Tilbaketråkk: Oppgaver i strategisk forretningsutvikling og organisasjon | Tversover

 9. Tilbaketråkk: Digitalisering i Sophia Antipolis! | Tversover

 10. Tilbaketråkk: Digitalisering i Sophia Antipolis – notater og refleksjoner | Tversover

 11. Tilbaketråkk: Oppgaver i strategisk forretningsutvikling og innovasjon | Tversover

 12. Tilbaketråkk: Årets oppgaver i Strategisk Forretningsutvikling og Innovasjon | Tversover

 13. Tilbaketråkk: Flere prosjekter innen strategisk forretningsutvikling | Tversover

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s