Om Tversover

Espen med blå tversoverJeg heter Espen Andersen og dette er min blogg, som jeg startet mars 2004. Jeg har også en engelskspråklig blogg som heter Applied Abstractions.

Denne bloggen heter det den heter fordi, vel, jeg liker tversoversløyfer; fordi jeg er opptatt av tverrfaglighet – i arbeids- såvel som i privatlivet; og fordi det av og til er morsomt å gå litt på tvers av gjengse oppfatninger.

Kommentarpolicy:
Du er hjertelig velkommen til å kommentere, men dette er min blogg og ikke din, så jeg bestemmer hva som blir synliggjort. (Eller, for å si det som Eirik Newth: Vis folkeskikk. Vær relevant. Din ytringsfrihet er ikke min publiseringsplikt.) Du kan være anonym for omverdenen, men jeg vil vite hvem du er, så kommentarer uten en fungerende epostadresse kategoriseres som ankelbiterske og slettes øyeblikkelig.

Når de strenge ord er sagt: Dette har ikke vært noe stort problem her – for det meste kommer det gode og kritiske kommentarer – så, hjertelig velkommen!

Siste innlegg

ChatGPT: Deja vu om igjen

Jeg har lurt på (og blitt spurt om) om jeg skal melde meg på debatten om ChatGPT, men tror jeg lar det være. Det er ikke det at den ikke er interessant – les for eksempel Chomsky et al i New York Times eller Cory Doctorow i Medium for synspunkter som i alle fall til en del faller sammen med mine – men jeg har tidligere vært involvert i debatter om kalkulatorer og søkemotorer og Wikipedia (særlig innen undervisning) og, vel, har en følelse av at jeg kanskje bare skulle børste av noen gamle essays, gjøre en find/replace og, vel, ting er i boks.

Eller hvorfor ikke summere det hele opp med XKCDs briljante standard svar til de vanligste spørsmålene om ny teknologi:

Forøvrig: Den bransjen som bør føle seg mest truet, er ikke lærere, men kommunikasjonsrådgivere, hvis jobb til en stor del består i å skrive nøytrale sammendrag av ting de ikke vet noe om. En oppgave som ChatGPT er kjempegod på. Som vanlig vil det være de smarte, de som kan skrive noe originalt (som ChatGPT ikke kan), som vil overleve. Og sånn skal det være.

Selv brukte jeg ChatGPT til å skrive en litt lang og kjedelig epost her om dagen. En en-setnings bestilling ble til en A4-side lang innkalling til et seminar, med forslag til dagsorden og brukbare innlednings- og avslutningsfraser. Litt redigering, en adresseliste, og jobben var gjort. Fabelaktig hjelpemiddel for folk som meg, som sliter med å komme i gang men er nokså kjapp med å flikke på ting som allerede er produsert. (Kommentar fra en bekjent: Så det er derfor så mange eposter har blitt så høflige i det siste…)

Hva gjelder elever/studenter som jukser med å bruke ChatGPT på eksamen – jeg har allerede laget eksamensoppgaver som spør «Hva er [sett inn begrep her]?» Deretter gir jeg svaret fra ChatGPT, og eksamensoppgaven er «ChatGPTs svar er ufullstendig og inneholder feil. Hva mangler og hva er feil?» (Da min kollega Ragnvald Sannes nevnte dette for en studentgruppe, fikk han et stønn til svar…)

Og for ordens skyld: Dette blogginnlegget har ikke – som 74,6% av alle innlegg om ChatGPT) – noe tekst generert av ChatGPT.

Og det er jo, i denne debatten, litegrann originalt.

  1. INFO: E-post med militær presisjon Legg igjen en kommentar
  2. Bergman uten closeups Legg igjen en kommentar
  3. Kan man forutsi katastrofeprosjekter? Legg igjen en kommentar
  4. Hva skal jeg nå bli når jeg blir stor? 1 Svar
  5. Stilsikker og kledelig dysfunksjonell julemiddagsrevy Legg igjen en kommentar
  6. LØRN.TECH og digitale plattformer Legg igjen en kommentar
  7. Når vind og sjø stiller opp… Legg igjen en kommentar
  8. Derfor har SAS problemer (reprise fra 2006) Legg igjen en kommentar
  9. Here we go again (SAS edition) Legg igjen en kommentar
  10. Første DigØk-kull uteksaminert! Legg igjen en kommentar
  11. Flere prosjekter innen strategisk forretningsutvikling Legg igjen en kommentar
  12. Skiboms i Tesla Legg igjen en kommentar
  13. Snefresing ved Tyinkrysset 1 Svar
  14. Digital økonomi og ledelse – fem år etter 1 Svar
  15. Av og til er det musikk som sier det som skal sies Legg igjen en kommentar
  16. Russisk luftfart fremover 1 Svar
  17. Militære fly i europeisk luftrom Legg igjen en kommentar
  18. Stengning av luftrom over Europa Legg igjen en kommentar
  19. Hvordan gjøre et forskningsintervju Legg igjen en kommentar