SAS’ merkelige prissetting

I serien «rare ting bedrifter gjør» (som ser ut til å bli et fast innslag på denne bloggen) er turen kommet til SAS. Her i ettermiddag skulle jeg nemlig bestille en tur til Shanghai. Jeg søkte på 12. mars nedover og 19. mars tilbake. Denne skjermen kom opp – legg merke til prisen for billetten nedover til Shanghai:

sas1

OK, jeg velger Business class (restricted) og får denne skjermen:

sas2

Greit nok. Så velger jeg retur (den første muligheten), og dette skjer:

sas3

Plutselig er prisen for billetten nedover økt med 1.375,-, noe som er litt merkelig, synes nå jeg. Forsøkte ulike varianter, men dette inntreffer for dem alle.

Nå er det jo slik at flypriser går opp og ned etter tilbud og etterspørsel (for en innføring, se denne forelesningen fra 2012), noe som kalles yield management. Da jeg flyttet hjem fra USA i 1996, holdt jeg kurs i dette, også for SAS, og da var det nokså nytt for dem. Men dette er litt annerledes – når SAS gir meg beskjed om en pris, og jeg velger den, så er det (så langt jeg kan se) et tilbud de er bundet av. Jeg velger reisen nedover – da aksepterer jeg den. Så velger jeg reisen opp igjen, og prisen på det jeg allerede har valgt, endres. Såvidt jeg kan se, bryter det regler om tilbud og etterspørsel overfor forbrukere (for ikke å snakke om at det er dårlig kundekommunikasjon, siden man føler seg litt lurt.)

Nå er det godt mulig at dette bare er et resultat av et dårlig digitalt brukergrensesnitt – når jeg snakker med BIs reisebyrå, får jeg totalprisen oppgitt med en gang. SAS har hatt masse problemer med websidene sine i årevis, et resultat (er jeg blitt fortalt) av at alt er designet per komite, i tre ulike land, og derfor gjerne blir både unødvendig komplisert og upålitelig. Jeg har ofte endt opp med å ringe SAS hyggelige telefonbetjening for å rydde opp i rare ting som har skjedd når jeg har forsøkt å bestille (særlig bonusreiser) på webgrensesnittet (og jeg er ikke inkompetent på det digitale, ei heller har jeg hatt de problemene med andre selskap). De hyggelige (norske) damene eller (svenske) mennene hos SAS ordner jo opp, men det må jo bli dyrt for dem i lengden….

I alle fall – skulle gjerne visst hvorfor SAS tror de kan drive «bait and switch» på denne måten. Ingen stor sak, men et skikkelig irritasjonsmoment – og ikke noe jeg har sett hos noe annet flyselskap.

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s