Refleksjoner fra et digitaliseringskurs

IMG_3628

Den siste uken har jeg tilbragt i Antibes og Sophia Antipolis, der jeg har holdt et firedagers kurs om Digitalisering for vekst og innovasjon sammen med Ragnvald Sannes. De femten deltakerne har kommet for det meste fra store og mellomstore norske bedrifter (forsikring, bank, matvarer, energi, teknologi) med et islett av offentlig aktivitet (kommune, regionsutbygging). Tanken er at kurset ikke bare skal være et kurs, men et møtested for folk som er opptatt av digitalisering, ønsker seg mer kunnskap, men kanskje først og fremst trenger noen å sparre med for å finne ut av hvordan man skal forholde seg til digitalisering, både som bedrift og som leder.

Det er tredje gangen Ragnvald og jeg arrangerer dette kurset, og nå begynner vi å finne formen. Vi har gjort to endringer fra tidligere år: For det første bruker vi kun én dag hos Accenture Labs – rett og slett fordi to dager blir for mye. Deltakerne trenger tid til å diskutere de teknologiene de har sett og finne ut av ikke bare hvordan de fungerer, men også hvordan de kan bruke dem i sine egen virksomhet. For det andre har vi endret arbeidsspråket fra engelsk til norsk (bortsett fra presentasjonene hos Accenture, naturligvis). Det gjør at vi ikke kan ha utenlandske deltakere, men på den annen side gjør at diskusjonen går mer utvungent og gruppen blir mer inkluderende. Tidligere har utenlandske deltakerne følt seg litt utenfor (siden en gjeng nordmenn naturlig nok snakker norsk med hverandre.) Begge endringene fungerte bra – og det ble en godt sammensveiset gjeng etterhvert, og mange gode eksempler og idéer fra de ulike selskapene.

Her er noen stikkord av det som deltakerne var opptatt av i år:

  • Blockchain er den teknologien alle gjerne vil vite mer om – hva er det, hvilke konsekvenser vil den få, og hvordan skal jeg forholde meg til den? Alle spurte etter eksempler, men akkurat nå er teknologien omtrent som WWW i 1994: Alle vet at den kommer, men få har noen anelse om hvordan de skal gjøre noe med den i praksis. Konklusjon: Lær deg hva den er, og vær forberedt på at sikre transaksjoner og smarte kontrakter kommer snarere enn du aner. (For mitt perspektiv, se tidligere blogginnlegg om hvorfor Blockchain er viktig.)
  • RPA (Robotic Process Automation, automatisering av rutinearbeid som gjerne involverer flere systemer) og chatbots («digitale medarbeidere» som svarer på kundespørsmål og gir førstelinjesupport) var de teknologiene flest deltakere hadde erfaring med. En stor bank fortalte et eksempel jeg likte: Når en kunde dør (og det skjer jo ganske ofte hvis banken er stor nok) er det en rekke ting som skal gjøres – man skal undersøke ca. 10 ulike systemer for å finne ut av om kunden er der, avslutte konti og lån og overføre penger og dokumenter hit og dit. Ganske omfattende arbeid, rutinepreget men krever mye frem og tilbake. Banken brukte en softwarerobot til å gjøre all tastetrykkingen og informasjonsinnsamlingen – og så fikk de menneskene som jobbet med dette mye mer tid til å være en støtte for de etterlatte, som ofte føler seg maktesløse i forhold til de mange tingene som må gjøres.
  • Forretningsmodeller blir stadig viktigere, og var et av de store diskusjonstemaene. Ragnvald og jeg snakket om verdikonfigurasjoner og hvordan tradisjonelle verdikjeder i stadig større grad utfordres av bedrifter som lever etter en verdinettverkslogikk – ofte og noe upresist kalt delingsøkonomi. En rekke norske bedrifter – DnB med Vipps, Kongsberg med Kongsberg Digital, og Telenor med stadig nye tjenester – begynner å få på plass en forståelse av hvordan man etablerer en plattform og får kunder til å samhandle gjennom den infrastrukturen man tilbyr.
  • Hvordan organisere for innovasjon var det andre store temaet – hvordan skal man få tak i folk med kunnskaper og innovasjonsevne, og hvordan skal man sørge for at resten av organisasjonen henger med og ikke føler seg akterutseilt. Et gjennomgående tema her er at teknologien har endret seg fra hovedsaklig å handle om store tunge systemer som krever kravspesifikasjoner og lange prosjekter, til å være ting man kan kjøpe via abonnement og implementere med iterative prosesser – design thinking – der man prøver ut hva som fungerer og bruker det.

Kanskje det viktigste man lærer på et slikt kurs er at andre er i samme båt – og at det finnes kompetanse og ideer der ute. Som jeg sa til en av deltakerne som syntes Blockchain var vanskelig å få grep på (og det er det): Nettopp i denne fasen er det viktig å gå inn i teknologien – for når alle forstår hvordan man skal bruke den, er det kanskje litt sent å etablere et konkurransefortrinn.

Og med det – denne uken kommer nye 44 deltakere på Ragnvalds og mitt kurs Strategisk forretningsutvikling og innovasjon. Gassen i bånn, sett igang med digitaliseringen!

3 tanker på “Refleksjoner fra et digitaliseringskurs

  1. Takk for veldig nyttige dager i Frankrike, med høyt kompetente og fremoverlente forelesere og deltakere. Med viljen på plass, så er det nettopp dette som skal til for at transformasjoner skal skje. Selvfølgelig med en krystallklar strategisk visjon som utgangspunkt. Lykke til videre and keep in touch 👍 http://www.compete.no

  2. Takk for en veldig interessant uke både faglig og sosialt! Kan anbefale dette programmet for ledere med interesse for digitalisering.

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s