De to knappenålene og ballongen

tv2-nyhet-2Enda mer Norwegian – i går ble jeg intervjuet 5 ganger av NRK og en gang av TV2 og snakket også med andre journalister. Jeg sier stort sett det samme hele tiden – oppsummert i intervjuet over – og synes at hele streiken etterhvert begynner å minne mer og mer om den ballonghistorien jeg forteller.

Da jeg gikk ut av NRK-studioet i går morges møtte jeg Per Sandberg, FrPs løse kanon, på vei inn – og jeg tenkte at, stakkars mann, for en gangs skyld har jeg sympati med ham, han har dette sirkuset hver dag, jeg har det en dag eller to i året.

Forøvrig er det lett å bli fremstilt som fagforeningsfiendtlig i en slik situasjon. Det synes jeg mediene – og fagforeningene – har vært flinke til ikke å gjøre. Hvilket tyder på at det kanskje går an å ha en fruktbar diskusjon om organisering av arbeidslivet i flybransjen etter at dette har blåst over.

PS: Man hører jo alltid de feilene man sier etterpå. Jeg sier «grunnlønn» når jeg mener startlønn for nyansatte flyvere på laveste lønnstrinn i denne sekvensen.

20 tanker på “De to knappenålene og ballongen

 1. Det er jo dette det hele dreier seg om i denne konflikten: Organisering av arbeidslivet i flybransjen! Det er DET pilotene i Norwegian streiker for! Om de godtar Norwegians krav, vil det ikke være lenge før alle sitter «ansatt» i vikarbyråer som eier av sitt lille enkeltmannsforetak. Uten noen form for sosiale rettigheter, og uten noen form for oppsigelsesvern. Dette er en streik for jobbsikkerhet, og for å beholde de sosiale rettigheter alle norske arbeidstakere har. Kanskje går an å ha en fruktbar diskusjon om organisering av arbeidslivet i flybransjen før dette har blåst over.

 2. @allanpilot: Problemet er at hvis et selskap ikke tjener penger, eksisterer hverken jobbsikkerheten eller rettighetene. Situasjonen i luftfarten blir ikke løst før man på EU-nivå får på plass reguleringer som hindrer organisering av piloter som selvstendig næringsdrivende i skatteparadiser – og som Norwegian og andre flyselskaper med mer tradisjonelle ansettelsesforhold må konkurrere med.

  • Dette jobbes det for tiden iherdig med, opp mot EU. Problemet til Norwegianpilotene er at hvis de ikke får en avtale opp mot Norwegian, så blir framtiden såpass mye dårligere at det ikke er mulig å fortsette som flyger for selskapet.
   Dette er et kompleks problem som ikke er løst over natten, men tror nok at over tid vil det fremtvinge seg reguleringer av luftfarten i Europa også…etterhvert som man ser at sikkerheten blir dårligere.

   • Jeg siterer fra tidligere bloggpost: «Det er to elementer som vi ikke ser ut til å ta inn over oss her oppe i det lille nord. For det første er det slik at organisasjoner til enhver tid må sørge for at de dyreste ansatte jobber med det som skaper mest verdi. Det betyr at hvis man er den høyest betalte personen (eller kategori av personer) i en organisasjon, må man (over tid) også være den mest lønnsomme. Høye priser på norske ansatte kan nok bevares hvis ting ikke endrer seg, men for enhver endring der ledelsen og eierne har et valg, vil de ikke bruke de dyreste ansatte. Skal Norge beholde sin levestandard og velferdssamfunn, må vi være mer produktive enn andre. Det er ingenting som tyder på at norske flyvere er bedre (eller dårligere) enn sine utenlandske kolleger – og i et globalisert samfunn må de da over tid ha omtrent de samme betingelser.»

 3. Det er ikke snakk om å være bedre pilot enn sine utenlandske kollegaer. Men det er snakk om å lage et system hvor piloten ikke tør være syk, men stiller opp og flyr i en tilstand han ikke har noe i et fly å gjøre. Ikke tør si fra om sikkerhetsrelaterte ting som selskapet pålegger/ evt ikke utfører pga sparetiltak/ kutting av utgifter. Dette fordi han er redd for å miste kontrakten. Det er der sikkerheten kommer til å bli lidende! En stor grunn til den gode sikkerheten vi fremdeles har, kommer fra mange år med såkalt «non punitive» reaction på sikkerhetsrapporter. Man skal ikke bli straffet for å påpeke et sikkerhetsbrudd, Hvor mange piloter på en dårlig kontrakt tror du kommer til å rapportere feil og mangler til selskapet som kan avslutte arbeidsforholdet ditt neste uke?
  Og hvor mange kommer til å melde seg «not fit for flight» når du vet at du får sparken hvis du er syk mere enn tre ganger?

 4. Norwegianpilotene har tariffavtale nå. Det er det kampen nå står om, å fortsatt ha det…med selskapet Norwegian. Men Kjos sin våte drøm er å få alle pilotene på kontrakt via bemanningsselskaper som OSM, for å få denne fleksibiliteten han sier han må ha for å møte konkuransen i markedet. En konkuransesituasjon han også er ansvarlig for å ha laget, sammen med bla Ryanair. Dette jobbes det iherdig med i EU. Derfor er det av stor betydning at Norwegianpilotene får gjennomskag for sine krav om en ordnet fariffavtale med selskapet, da dette vil skape en slags presidens i det Europeiske markedet og være meget viktig i pilotenes kamp i EU.

  • Bemanningsselskaper er antakelig utfallet på lang sikt uansett, i hvert fall om man skal tro hva Rickard Gustavsson sier i DN idag (og ikke hva Eivind Roald sier i Finansavisen…).Piloter har en kompetanseprofil som egner seg til den type utleie (målbar kompetanse, sertifisering, ingen belønning for å være super-bra), det er betydelige variasjoner i etterspørsel (særlig sesongbasert) og bransjen har ikke økonomi til å ha folk gående på betalt gress. Tror ikke pilotenes jobbsituasjon blir argumentet overfor EU, jeg har mer tro på å gå etter skattespørsmål og reell sosial dumping slik at det etableres et gulv i bransjen.

   Burde egentlig ikke være et problem, jeg har fått flere eposter fra piloter som påpeker at det kommer til å være pilotmangel om dagens vekst fortsetter. Problemet er heller sesongsvingningene – jeg tror det neste blir at pilot blir en sommerjobb for mange…

   Hele greia her er at man kan like det eller ikke, men så lenge kundene går etter først destinasjon og deretter pris, havner man ubønnhørlig i den typen konkurranse. Og hvis man påpeker det, får man betegnelsen «selskapsvennlig»… Som jeg pleier å si til mine studenter: Når du skal analysere et selskap og hva det gjør, start med en forutsetning om at folk er hverken dumme eller onde, men at de gjør det beste ut fra sin situasjon og sine kunnskaper. Det kjøler hele analysen ned en smule.

   • Det er den utviklingen pilotene prøver å stoppe. Pilotenes jobbsituasjon blir argumentert overfor EU, med en sikkerhetsvinkling. Som pilot må man ha kontinuitet på flygingen, det er ikke bare å komme inn og fly litt som en sommerjobb. Sertifikater må holdes ved like, og det samme må flyferdighetene. Særlig i Norge med mange meget utfordrende flyplasser.

    Når det gjelder pilotmangel, så ser man hva som skjer i Asia. Der er det en reell pilotmangel, og kravene til ansettelse blir lavere. Dette gir seg utslag i flere «ikke så dyktige piloter», som gir seg utslag i økende ulykkesstatestikker på grunn av pilotfeil. Det er ikke slik at alle med flysertifikat er «like gode». Alle med bilsertifikat kan ikke kjøre Formel 1, uten at jeg samstiller Formel 1 med det å fly. Det er disse tilstandene pilotene prøver å forhindre.

    For kundene er pris viktigst, men jeg tror hvis det kommer en større flyulykke i Europa hvor pilotenes jobbsituasjon er medvirkende årsak, med dårlig erfaring, for lange arbeidsdager, utrygg arbeidssituasjon osv, så vil kundene skjønne at man må betale litt mer for å få en sikker flytur. Og jeg tror det vil komme en ulykke..dessverre.

 5. Mulig du har rett, dessverre. Valujet 592-ulykken i Florida i 1996 gjorde at man satte fokus på systemsiden (det var ikke en pilotfeil, ikke i selve flygningen i alle fall, men en brann i forre lasterom pga. «pencil-whipping» og en rekke sammenfallende faktorer) og gjorde en hel del for å etablere mer sikkerhetsregulering i bransjen.

  Jeg har liggende en lang og halvferdig kladd om hvorfor det er så få ulykker i flybransjen på tross av tøffere og tøffere arbeidsvilkår, skal se om jeg klarer å få den postet ila helgen. Det er et interessant problem der antall ulykker ikke kan brukes som indikasjon på noe som helst – pussig nok er de flyselskapene som rapporterer flest «exceptions» også de sikreste, men dataene er, såvidt jeg vet, vanskelige å tolke nettopp fordi ulykkene er så sjeldne.

  Den dagen man fjernstyrer passasjerfly og piloten selv ikke er gissel i situasjonen er den dagen jeg virkelig blir urolig.

  I mellomtiden har jeg en jobb å gjøre utenom det å snakke om flybransjen også 😉

  • «–pussig nok er de flyselskapene som rapporterer flest «exceptions» også de sikreste,»
   Det er ikke pussig i det hele tatt. Det er fordi det er et sunnt rapporteringsmiljø i disse selskapene, og hvor rapportene blir utredet innad i selskapet for å forhindre fremtidige hendelser. Der ken man kan rapportere uregelmessigheter uten å være redd for bestraffelse/ oppsigelse og stempel som umedgjørlig ansatt. Det er beviselig lister i feks Ryanair med navn på slike piloter. Ergo rapporteres det mye mindre i slike selskaper.

   Hyggelig å utveksle litt meninger med deg. Ha en strålende helg.

   Mvh

   Allan Eriksen

 6. Espen .. kanskje din store drøm var å bli pilot ? Ganske forundret over din ensidige ,nedgradering av luftens baroner ! Det som styrker og preger folket i nord er vår sterke egenvilje og solidaritetsprinsippet . Du kan latterligjøre , kalle det gammelmodig osv . Våre rettigheter som arbeidstaker knuses ikke over natten . Det skal mer enn en kule til en trønder. Allan Eriksen har opplyst mer enn godt nok hva streiken dreier seg om ; trygge arbeidsplasser og fagforening , vi skal ikke tilbake til 1800 tallets industrielle revolusjon ? Ha en god ettermiddag !

 7. Ekspert som henter informasjon fra media?
  Ja ja, har hørt deg ofte i media Espen. Særlig i begynnelsen av streikekampanjen om piloter med særnorske lønnsvilkår. Du sammenlignet oss med norske sykepleiere og leger. Kjos har virkelig vist muskler i media, uten en eneste journalist som har gravd i pilotlønninger rundt om planeten. Som selvutnevnt fly-ekspert er det eneste jeg skal gi deg rett i; pilotene er berget til neste korsvei, men da står de også mye svakere i 2017.

  Alle vil bedras:
  Da konflikten i NAS startet begynte mange å se seg om etter nye jobber. Flygere elsker reserve planer, sedvane fra jobben. Ikke pga lønn/vilkår, mer pga en tillit og gjensidig respekt som er helt forduftet. For de som arbeider i Norwegian, så er reell arbeidsgiver klart opplagt NAS – Så tro ikke det hjelper på tilliten til Kjos – kommersiell styringsrett (flott ord jeg aldri hørt ham si før). NAS er et vanlig driftselskap som som styrer arbeidsdagen, ringer syke – kaller crew ut fra stby – der sitter teknisk hjelp – alt crew trenger.

  Dollar mot tillit og lojalitet?
  Særlig de uten familie, som gjerne tar seg en luftetur, ser nå etter dollar i bytte mot sin erfaring. Pilot i Norge er ikke godt betalt sammenlignet med andre steder på planeten. Vi har et høyt skattenivå og høyt kostnadsnivå, summen netto er det som teller. Selv Easyjet i Italia lønner sine CPT mer enn Kjos. Italia er blant de dårligst betalte basene Easyjet har. Mange drar nå til Midtøsten eller Asia. SWA i USA lønner sine 737 CPT etter 10 år 50-70 % over de norske k(j)osepiloter. Dette kostnads-racet skjer kun i Europa grunnet deregulering med mange huller. Positivt for konkurransen, men mangler følger også med i Europas deregulering. Feks elendig arbeidsvern som muliggjør fagforenings-knusing hvor palleplassen tildeles Europas største flyskole Ryanair. Selv om lønnsnivå i Norge var lik Ryanair, vil norsk luftfart med tiden allikevel ut-flagges. Bare selskapskatten i Irland gjør det umulig å konkurrere på hjemmebane. Ergo vil en re-regulering / endringer naturlig komme og spillereglene i europeisk luftfart blir mer samfunnsnyttig for alle medlemsland. Siste nytt er at Ryanair sliter på kapteins-siden så der skjer det naturlige endringer også. Det er faktisk en stor arbeidsbelastning for kapteiner å kontinuerlig fly med kadetter, så adjø Ryanair. NAS har visst tatt noen i det siste 🙂

  Gresset er grønnere i dollar der arbeidsvernet er 0, skatten er 0, men pilotmangelen er 70%.
  http://vorholdings.com/aircraft-type/b737/ Det dobbelte av NAS i netto lønn, for den som ikke savner Norge vel å merke.

  For alle de norske passasjerers del håper jeg virkelig ikke all vinterkompetansen oppbygd gjennom mange år raser ut døren samtidig. Kjos trenger mange piloter de neste årene, men det gjør mange andre selskaper også. Å tro kvalifiserte piloter, særlig kapteiner, aldri er mangelvare – er vel som å tro på julenissen. Kjos ønsker bare å finne det vilkårs-punkt hvor vi ikke drar, og ikke en krone mer…..da kan en ikke ha fagforening. Så enkelt er det herr Andersen.

  • «Som vanlig anonym» har sendt flere eposter omtrent i samme genre. Jeg skal svare på dem når han/hun gir seg til kjenne. Anonyme innlegg svarer jeg ikke på medmindre vedkommende identifiserer seg (for meg) – og har en god grunn til å være anonym.

 8. Her er beviset på at du slett ikke er noen luftfarts-ekspert, du har ikke sjekket fakta. Du har støttet Kjos i sin pr kampanje i svartmaling av norske piloters lønninger som særnorske og totalt konkurranse vridene for Kjos. Husk at vikarbyrået også skal ha sin mit av kaken når Kjos lønner kapteiner på utebasene. Mao de norske pilotene er konkurransedyktige internasjonalt når det gjelder vilkår. Kanskje burde du satt spørsmålstegn ved dette under streiken. Streiken handlet nemlig om å skape intern konkurranse blant ansatte og fagforenings-knusing, ikke lønnsvilkår. Du bet klart på, så feil kan du ta, se kjos sitt intervju. Alle i cockpit vet jo at norske kabinvilkår er kostbare i den globale konkurransen:

  http://www.nettavisen.no/na24/–jeg-blir-jo-straffet-for-a—skaffe-arbeidsplasser/8554183.html

  Gleder meg til å høre ditt svar om dette?

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s