Musikerne vinner, plateselskapene taper

I dag sendte BI ut denne pressemeldingen:

Etter 10 år med digitalisering av musikk har den gjennomsnittlige musiker hatt en inntektsvekst på 66%. De eneste som taper på digital musikk, er de tradisjonelle plateselskapene. Det viser en masterstudie utført av Siviløkonomstudentene Richard Bjerkøe og Anders Sørbo ved Handelshøyskolen BI.

Masteroppgaven «The Norwegian Music Industry in the Age of Digitalization» viser at musikernes inntektsvekst skyldes økte inntekter fra konserter, vederlag og støtteordninger fra staten fra 1999 til 2009, mens selve platesalget er halvert i samme periode. Fallet i platesalget spiller imidlertid mindre rolle for den enkelte musiker, siden de får i gjennomsnitt kun 15% av det, mens de får i gjennomsnitt 50% fra konserter og 80% fra innsamlede vederlag.

– I de intervjuene vi har gjort med en rekke musikere og musikkprodusenter forteller musikere at de taper stort på digitaliseringen, mens tallene viser at det er plateselskapene, ikke musikerne, som taper sier Bjerkøe og Sørbo.

– Fallet i platesalg betyr også at plateselskapene mister betydning som lanseringsvei for nye artister, samt at innspilte plater i større grad blir et «visittkort» – en reklamemulighet – for å trekke publikum til konserter.

Espen Andersen er veileder for oppgaven og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han mener konklusjonen for musikere er at man i større grad må regne med å tjene sine penger ved konserter og ved å bli spilt på radio, TV og Internett-baserte streamingtjenester. Musikerne må også i større grad ta ansvar for sin egen markedsføring. Plateselskapene ser ut til å gå en usikker fremtid i møte og vil måtte redefinere sin rolle innen musikkbransjen.

Fakta:

 • Inntekter fra konserter har økt i snitt 136% fra 1999 til 2009
 • Vederlag fraTONO, Gramo og lignende har økt 108% fra 1999 til 2009
 • Støtteordninger fra staten har økt 154% fra 1999 til 2009
 • Antall aktive artister har økt med ca. 28% i samme periode
 • Alle tall er inflasjonsjustert

Kommentarer i påfølgende bloggpostinger – men se innslag og artikler i NRK Kulturnytt (radio), Dagsavisen og e24 (som har den beste reportasjen, mener nå jeg).

Hele oppgaven kan lastes ned her (PDF, 3,4Mb).

16 tanker på “Musikerne vinner, plateselskapene taper

 1. Er oppgaven tilgjengelig online? Foretrekker å lese den fremfor filtrerte fremstillinger i media. 🙂

 2. Helt enig! Plateselskapene har ikke lenger en så viktig rolle for artistene. De har i lang tid melket artistene og gitt artistene dårlige vilkår med liten provisjon etc. Samtidig har de lagt på flere og flere handelsledd fra produksjonen av musikk til selve salget av platen. Så de får ikke noe sympati av meg.
  Det er musikken som er viktig, ikke at flest mulig sleske økonomer tjener mest mulig penger på å distribuere musikk. Digitaliseringen har ført til at artistene nå står langt sterkere enn før. Slik bør det også være.
  Jeg kommer til å fortsette å laste ned ulovlig, nå med langt bedre samvittighet, da jeg vet at det ikke er musikken jeg skader, men bransjen.

 3. Hvorfor ikke streame musikken lovlig istedet?
  Ulovlig nedlasting går nå kraftig tilbake som følge av de lovlige tjenestene som Wimp og Spotify. (http://tinyurl.com/35s6tm9)
  Det burde være det faktum at Wimp o.l. er bedre tilbydere enn ulovlig nedlasting som vinner frem, ikke at man skal kunne laste ned gratis. Ulovlig nedlasting av musikk er sånn jeg ser det kun en konsekvens av at de etablerte aktørene (plateselskapene) ikke har fulgt med i timen.
  Artistene fortjener fortsatt inntekt fra sine distribuerte produkter og streaming gir en langt riktigere prising enn fysisk salg og iTunes gjorde.

 4. Streaming er meningsløst som eneste musikk-kilde, og streaming kan mest av alt sammenliknes med radio.
  Skal man ha sikkerhet for å kunne få tilgang til musikk eller andre typer data når man vil og uavhengig av oppkoplinger og tilgangstjenester, er det nødvendig å ha de konkrete dataene lagret lokalt på egne datamaskiner og lagringsmedier. Dette er det samme for musikk som for alle andre data, du må ha dem lagret på ditt system for å være sikret tilgang nå og i fremtiden.
  Per Inge Østmoen

 5. Er vel ingen som har argumentert med streaming som eneste musikk-kilde. Du vil alltid ha radio, konserter (live) o.l. Derimot at streaming kan fullverdig erstatte fysiske kopier og egenkjøpte/nedlastede filer mener jeg står ved lag.
  Med betalte streaming tjenester får du tilgang til å oppbevare til et par tusen sanger på egen harddrive. Dette sikrer da tilgang når du ikke har tilgang til nettet.
  Å sammenligne med streaming med radio blir vel som å sammenligne fleksibiliteten ved å ha bil opp mot å måtte ta toget. Helt meningsløs med andre ord…

 6. Anders Sørbo: Hvem er det som her misforstår?
  «Streaming» innebærer da at innhold formidles uten å lastes ned, slik som tilfellet er når man lytter til radio eller ser på en film?
  Jeg oppfatter streaming som fullstendig sammenliknbar med radio, dersom det streamede/formidlede innholdet ikke kan lagres på ens egne datasystemer. Og innhold som ikke kan lagres på egne datasystemer, kan selvsagt aldri erstatte kopier som kan backes upp, kopieres og migreres videre.
  De samme reglene gjelder for kjøpt multimediainnhold som med andre typer data: De er avhengig av å bli kopiert, og med jevne mellomrom migrert til nye lagringsmedier, for at permanent tilgang skal kunne sikres.
  Per Inge Østmoen

 7. Interessant, økning i 66% for artister! Men betyr dette egentlig at en stor gruppe(hobby musikere), som aldri fikk penger tidligere, plutselig får noen smuler, samtidig som de som tjente store penger tidligere nå får smuler…
  Det som er litt interessant er at dette reduserer vel musikeryrket (med mindre man opptrer live) til en hobby aktivitet? Altså har vel ikke bare platebransjen tapt, men også musikerne. Tidligere var det en mulighet for å leve av å være studiomusiker(en liten mulighet), nå er den muligheten ikke der lengre. De eneste som vinner er vel forbrukere, som plutselig får musikk gratis.
  Man må jo også stille spørsmål ved forbrukermoral her, Siden dette er hjemmesiden til en lærer, kan man jo ta følgende eksempel: Studentene bruker sikkert mer og mer sofistikerte midler for å jukse på prøver (var det ikke slik på BI?) Er dette lærernes skyld, som sakker ut siden de ikke klarer å være i forkant av utviklingen når det gjelder juksing, eller skulle man kanskje granske det moralske aspektet? At juksing er galt?

 8. Per Inge Østmoen:
  Å lagre data er fullstendig mulig med de aller fleste streamingtjenestene som finnes i dag. Dette gjøres jo selvfølgelig for at man skal ha mer tilgjengelighet til musikken, samt å spare kostnader på mobile enheter.
  Jeg tror at vi går mot et samfunn der lagring på egne harddisker og systemer vil bortimot forsvinne over tid. Hvorfor måtte lagre, migrere og styre når noen andre kan gjøre det for deg? Tjenester som Voddler, WiMP o.l. får flere og flere titler og Google ønsker til og med å tilgjengeliggjøre alle verdens bøker. Etter hvert så vil det aller meste som finnes av musikk, film og bøker finnes digitalt. Hva skal man med bok, DVD eller CD hyller da (eller egne harddisker med innholdet)?
  Vi er nå selvfølgelig i en mellomfase i det hele, og det vil garantert finnes mange meninger rundt dette. Mange er redde for de som kontrollerer innholdet skal misbruke makten sin, fjerne innhold eller lignende. Men, over tid så vil nok de fleste kunne tilby de samme titlene; det vil bli presentasjonen og integreringen mot forskjellige plattformer som vil differensiere de ulike tilbyderne, og kundene vil trekkes mot den beste tilbyderen for dem.
  Jeg tror at streamingløsninger er et viktig skritt mot en forretningsmodell som lønner seg for film/musikk/bok bransjen. Vi trenger jo tross alt en måte å se/høre/lese medieinnholdet på, så hvorfor ikke gjøre det på en måte som gir en tilgang til enorme mengder innhold på en enkel og grei måte, uten bekymringer for at harddisken skal kræsje?

 9. Hei Espen,
  Takk for fint foredrag i dag på UiO hvor du også nevnte historien om kvinnen kommentaren ovenfor. Du etterlyste at NRK eller noen harselerte med slike saker, jeg glemte helt å nevne det til deg, meni dette tilfellet ble faktisk gjort i radioprogrammet Banden på NRK P3 16.09.2010. Du kan høre den ganske så underholdende harselasen som podcast her: http://itunes.apple.com/no/podcast/id303216127
  (de første tre minuttene).
  Men når det er sagt, er jeg absolutt enig med deg i at det brede media burde tørre å ta et oppgjør med slikt fordummende sludder, istedenfor å slå det stort opp som en nyhetssak slik som tydeligvis Dagbladet gjør.

 10. Nærmere fjærpennen enn fjesboka

  Noe forsinket (jeg sliter litt med å konvertere min blogg til et format som tolererer norske tegn, etter å ha fått meg en ny PC): Her er en kronikk i Dagbladet, der jeg raljerer litt med forlagsbransjens svært nølende tilnærming…

 11. Dette er min erfaring med utviklingen i musikkbransjen:
  Tidligere lastet jeg ned all musikk via torrent og la inn i iTunes. Unntaket var mine favorittartister som jeg kjøpte fysiske CDer av. Da jeg tok i bruk Spotify for 1,5 år siden ble nedlasting og iTunes lagt brakk. Her skjedde det noe interessant i en overgangsperiode; da jeg skulle ut og reise hadde jeg ikke tilgang til musikken min og måtte «nødkjøpe» hos iTunes og ta med på iPod. Etter at jeg betalte for Spotify Premium og skaffet meg HTC Desire med Spotify Offline løste dette problemet seg elegant.
  – Før brukte jeg 1-300 kr årlig på CDer og lastet ned resten.
  – Nå betaler jeg 99 kr i måneden for musikk og har ikke lastet ned eller åpnet iTunes på et år.
  Tilgjengelighet og lettere distribusjon har bidratt til 300-1100% økning i hva jeg betaler for samme mengde musikk som før. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet til Beatles kommer på Spotify.

 12. @Sverre: Der har du vel, håper jeg, musikkbransjens fremtid. Skal lovlige alternativ vinne over ulovlig nedlasting, må de være bedre. Og det er altså Spotify….
  Forøvrig savner jeg Beatles, Pink Floyd og Queen på Spotify, men det finnes jo masse annet å velge i.

Det er stengt for kommentarer.