Markedsføring via søk, buzz og blogg

Jeg skal holde et foredrag for BIs markedsavdeling (tydeligvis definert som de som har adgang til nøkkel nummer 20 som er det øverste man finner når man søker etter "markedsavdelingen" på bi.no) om bruk av blogger og annen form for "word of mouth" markedsføring idag. Meget hyggelig oppdrag idet det er på Holmen Fjordhotell, jeg har bestemt meg for å ta båten min dit (det tar omtrent tre kvarter, har bare 25 hester….) og kravet til forberedelse er rimelig lavt.

I stedet for en presentasjon, hadde jeg tenkt å bruke dette blogginnlegget som et utgangspunkt, med noen linker som illustrerer mine poenger. Så la meg se, her er noen ideer:

 • En stor og økende andel av besøkende til en webside kommer fra søkemotorer. Derfor blir innholdet i websiden og hvor lett den er å finne viktigere enn utseende og informasjonshierarki.
 • Den beste måten å komme høyt opp på søkemotorer er at mange finner ditt innhold relevant og linker til deg. Blogger er viktige her fordi bloggere linker til hverandre og kommenterer – en samtale som fanges opp av Google og andre søkemotorer. Markedsførere har skjønt dette, og endel har jobbet med å skape samtaler om produkter og tjenester.
 • Hugh MacLeod (Gapingvoid) er kanskje det beste eksemplet på en vellykket viral markedsfører, som har jobbet med English Cut, Stormhoek, og Microsoft. Hans utsagn om viktigheten av at de som sprer informasjon har interesse av den er essensielt.
 • Legg merke til hvordan English Cut’s blog ikke lenger er aktiv – blogging er noe man holder på med hele tiden. Ikke begynn å blogge hvis du ikke allerede skriver, og har et budskap.
 • Blogging er ikke en reklameaktivitet. Bare spør Kristin Halvorsen.
 • Det som skrives om deg på nett synes – så vær med i dialogen. Bare spør Innovisjon.
 • De fleste lesere leser ikke blogger direkte, men gjennom RSS (og RSS-lesere som Bloglines) eller via søkemotorer.
 • Corporate blogs skal inneholde relle ting av interesse for de som leser, de skal skrive av dem som har informasjonen, og de skal fungere både som meldingstjeneste og arkiv. Ligg unna pressemeldinger og astroturfing. Her er noen gode eksempler:
  • Tim O’Reilly: Radar (alltid spennende lesning, kvartalsvise oppdateringer)
  • Google: The Google Blog (kortfattede oppsummeringer for ettertiden, nyheter om produkter og tjenester. Nøkternt.)
  • NRK: NRKbeta.
 • David Weinberger og venner har skjønt noe med The Cluetrain Manifesto – markedsføring på web er en samtale, ikke et snikende angrep.
 • Det kan fungere utmerket hvis man har genuine spørsmål (altså behov for en genuin samtale) til kundene – jeg liker å bruke Trolltech som eksempel, ikke fordi de blogger, men fordi deres forretningsmodell drar nytte av kundenes input, og fordi dette er i kundenes interesse.
 • De fleste "corporate blogs" blir bare et skuldertrekk, følges ikke opp, og dør når den neste moteretningen kommer.
 • Diskusjonen bør ikke være om hvordan BI kan benytte blogger, men hvordan BI kan engasjere studenter, faglige, politikere, konkurrenter, og hvem det nå måtte være i en samtale til gjensidig nytte. Om det skjer gjennom blogging, wikier, pressemeldinger eller Youtube, er egentlig uinteressant. (Sony, f.eks. har brukt YouTube til å skape omtale av sine Bravia-skjermer.)

Det får holde – kommentarer?

Oppdatering 28. mai: Takk for gode kommentarer – fikk sagt det jeg mente (og en god del mer) og dessuten demonstrert hvor viktig dialog er. Samt at det går an å holde foredrag uten Powerpoint, skjønt neste gang skal jeg sette skjermoppløsningen til 1024×768 i stedet for 1400×1050 slik at folk får med seg hva som står på websidene man viser.

5 tanker på “Markedsføring via søk, buzz og blogg

 1. Stor sans for det siste punktet. Formatet spiller liten rolle, det er innholdet som skaper verdiene og kommunikasjonen.
  Et problem for virksomheter er å tørre å formidle noe i det hele tatt av verdi. Innhold med en viss verdi har ofte en brodd i en eller annen retning; ellers blir det bare ren «reklame» og dertil lite troverdig eller rett og slett platt og kjedelig.
  Et budskap av verdi kan som regel føles negativt for noen ansatte, en avdeling, en type kunde, et land etc. Så det store spørsmålet er om en tør å føre en åpen dialog, nesten uten redigering med alle typer målgrupper for åpen mikrofon. Innehar BI et felles verdigrunnlag på alle områder som kan tenkes berørt i en blogg? Vil den virke samlende?

 2. Jeg synes også det siste punktet er helt sentralt. Ikke henge seg opp i blogg for bloggens skyld, men analysere nøkternt hvem man vil nå og hvordan man best kan kommunisere med dem. Banalt, egentlig. Og hvis man ikke er sikker på at man vil kunne følge opp og drive fram dialog med interessentene, er det bedre å ikke satse på sjangere som blogging i det hele tatt. NRKbeta-eksemplet kan du gjøre mye ut av, fordi de har vist at hvis du byr generøst på egne meninger og kunnskap og deretter følger opp tilbakemeldingene veldig tett, kan du komme svært langt på kort tid.
  Det er også avgjørende at de medarbeiderne som skal ha ansvaret slippes fri. Lag retningslinjer, men ha dem så vide som mulig. Den personlige stemmen må komme fram.
  Et PS om RSS: ja, hvor mange bruker det faktisk? Jeg blir stadig overrasket over at selv avanserte brukere ikke er der ennå. Nyhetsbrev på epost bør ikke undervurderes som supplement.

 3. Eg abonnerar på 105 bloggar i min rss lesar, og sidan det er ganske mykje arbeid å bruke ein så stor blogroll så er eg ganske kritisk til å abonnere på fleire. Skal BI ha von om å få plass i folks blogroll så bør kvaliteten vere ganske høg trur eg. Stort sett det einaste eg ser til BI logoen er på espen.com. Google Alerts er ofte praktiske for ting ein ikkje vil styre med i rss lesaren. Eg abonnerar stort sett berre på «Haute couture», dvs. info frå primærkjelder. Veit ikkje om det er slik for andre.

 4. Takk for bra kommentarer – jeg understreket i foredraget dette med at man må ha noe å si, og leste opp kommentaren fra Svenn – både for å vise hva man bør legge vekt på og for å illustrere at blogging er dialog. (At Olavs kommentar havnet i spamfilteret og at jeg ikke fikk Påls i tide pga. dårlig internettforbindelse hører også med til historien….
  Bra poeng med RSS – jeg er også forundret over hvor mange som ikke bruker (og ikke tilbyr) det.
  Takk for bra kommentarer – og det å ta båten til jobb ga faktisk en ikke ubetydelig følelse av luksus. Oslo er ikke så verst når bare været samarbeider.

 5. Bedriftskommunikasjon på nett:
  Stikkord –
  Ærlighet, åpenhet, ydmykhet.
  Egenskaper –
  Lyttende, konverserende.

Det er stengt for kommentarer.