Har etterhvert sett endel kritiske kommentarer om Norwegians regnskaper fra folk som vanligvis vet noe om slikt, her er et utvalg:
- Norwegian’s creative accounting fra Leeham
- Norwegian’s awful 2017… fra Cranky Flier (vanligvis har han solide analyser innne ren operasjonell luftfart)
I tillegg kommer at CFO sluttet nokså brått i fjor, og at man selger assets (som eiendeler i Bank Norwegian).
Min mening er at Norwegians strategi om å angripe det kartelliserte transatlantiske markedet er, i prinsippet, riktig. Men det er jo et spørsmål om hvor fort man kan vokse uten å trekke på seg for mye kostnader. Etter egne mål har Norwegian nå en egenkapitalgrad på rundt 9% (lavere i følge Leeham), noe som er nokså tynt. På den annen side er firmaet smidig og kan antakelig nedskalere om nødvendig, noe som er muliggjort av at man er delt opp i mange (på papiret) selvstendige datterselskaper.
Etterhvert som bedrifter vokser, går de gjennom kriser (som beskrives i den nokså klassiske Harvard Business Review-artikkelen Evolution and Revolution as Organizations Grow. (Greiner, L. E. , 1972, July-August pp. 37-46. Det er mulig at organisasjonen etterhvert har blitt så kompleks at den relativt enkle beslutningsmodellen ikke lenger henger med – og at man kanskje faktisk må dele selskapet en smule opp, ikke etter geografi, men etter hvilke markeder (f.eks. langdistanse vs. intra-Europeisk) man betjener. Det kan kanskje også bli nødvendig med differensieringer i servicemodellene.
Men først er det et spørsmål om tallene for sommeren – for det er da man tradisjonelt tjener penger.
Den som lever får se.
Har referanser fra 1972 relevans i dag Espen?
Organisasjoner lever vel andre liv i dag enn på 60-70 tallet?
Absolutt. Det er et tilbakevendende tema at ting (nesten) ikke endrer seg i det hele tatt. Da jeg begynte å studere IT og organisasjon på BI i 1983 var det første professoren sa at «du kan ikke endre teknologi uten å endre organisasjon» – og det er noe ledere sliter minst like mye med i dag.
Den beste boken om ledelse noensinne er etter min mening Peter Druckers «The Practice of Management» fra 1954…
Vi lærer lite. Eller rettere sagt: Hver generasjon må lære om igjen.