Å lede teknologer

For etpar år siden var jeg involvert i et nettmøte, der folk kunne stille meg spørsmål om teknologi og ledelse. Et av spørsmålene var fra Mike Andersen, som spurte “Hva er ditt viktigste råd til førstegangsledere, som er satt til å lede meget teknisk kyndige personer?

Pointy-Haired Boss.jpgJeg syntes dette var en meget interessant problemstilling – man vil jo ikke akkurat ende opp med å være Dilberts sjef heller. Så her er mitt (lett modifiserte) svar:

Hei Mike,
her er det lett å gjøre feil. Noen kjappe observasjoner:

 1. Vær ydmyk, men ikke unødvendig ydmyk. Hvis du har blitt satt til å lede disse personene, så er det fordi du har en kompetanse – om ikke innen teknologien, så innenfor noe annet, som for eksempel ledelse. Kompetansepersoner respekterer andres kompetanse selv om den er annerledes enn deres egen.
 2. Ikke si (til kjedsommelighet) «jeg er ikke så teknisk jeg» eller » jeg skjønner ikke denne PCen» eller lignende. Ikke noe er mer irriterende for en teknisk kompetent person. Teknologene er klar over at du ikke er ekspert på teknologien. Det er greit, så lenge du er interessert, ønsker å forstå hva som er viktig med den, og ønsker å forstå deres situasjon. Ofte blir teknisk orienterte mennesker beskyldt for å være lite flinke til å kommunisere. Det kan stemme, men i mange tilfelle skyldes dette at de som skal lytte på dem ikke har tid og tålmodighet – ikke er villige til å investere i å forstå hvordan ting virker.
 3. Ikke bløff deg til teknologikunnskap, men trekk på den du har. Da jeg var ung, jobbet jeg med store datamaskiner som oppførte seg nokså annerledes enn de man har idag. Men jeg kunne dem godt, og kunne bruke min kunnskap derfra til å forsøke å forstå ny teknologi. Min kone er en kløpper innen søm og strikking, og kan bruke sine kunnskaper der til å trekke analogier til annen teknologi. Det er helt akseptert å bruke analogier til å forsøke å forstå teknologi, sålenge du er mottakelig for kritikk om hvor de ikke passer.
 4. Spør hvis du ikke forstår noe. Ellers kan du fort havne i en situasjon hvor du irriterer folk som har brukt en lang stund på å forklare noe du misforsto helt i begynnelsen. (Av og til kan man ha flaks – som Richard Feynman skriver morsomt om.) Det at du spør og forsøker å forstå, viser at du har respekt for kunnskap – og for dine medarbeidere.
 5. Ikke vær redd for å være annerledes. Hvis du er den personen som går i dress og snakker til kunder i en bedrift som har masse folk i slitne joggesko og svarte T-skjorter – fortsett med det. De svarte T-skjortene forstår utmerket godt at noen må gjøre den jobben, og at de kan være gode til det uten å kunne teknologien dypt. Gjensidig respekt, med andre ord.
 6. Og til sist – ta lederskap hvis det skulle være nødvendig. Enkelte teknologer vil forsøke å bløffe deg til å gjøre ting (skaffe teknologier, for eksempel) ikke fordi det er nyttig for bedriften, men fordi de vil ha det selv. Da er det greit å forstå litt teknologi, litt mennesker – og å ha opparbeidet seg nok respekt blant de andre teknologene til at de ikke går med på det….

5 tanker på “Å lede teknologer

 1. 7. Drikk kaffe!

  Ikke fordi det er sunt eller at du blir mer våken. Men for at du bedre kan kommunisere med de ansatte. Det at du sitter på et ‘åpent sted’ med kaffen, gjør det mulig for andre å ta seg en uformell prat.

  Glem formelle medarbeidersamtaler! De er bare et pliktløp hvor ansatte sier det de tror du forventer at du skal si.

  Det er under kaffepausene du lærer de ansatte å kjenne, og de lærer deg å kjenne, og det blir utvekslet relevant informasjon.

  Dessuten er det som oftest også hyggelig 🙂

 2. 8. Åpen buksesmekk!

  Hvor lang tid vil det ta før noen sier fra hvis du møter på jobb med åpen buksesmekk? Nei, jeg forventer ikke at du skal gjøre. Se på det heller som et tankeeksperiment!

  Vil de ansatte si fra til deg med en gang? Vil de tørre å si fra? Vil de i det hele tatt klare å få sagt fra?

  Hvis du ikke får noen tilbakemeldinger, tyder det kanskje på at du har et kommunikasjonsproblem!?

 3. 9. Snok!

  Vær nysgjerrig på de ansatte! Bruk Google til å søke etter informasjon om dem på nettet! Har de hjemmesider, eller blogger, studer disse nøye!

  Kanskje du vil innse at de har ferdigheter som kan komme til nytte? Kanskje du vil få informasjon om problemer de aldri ville fortalt deg direkte?

  Er dette snoking? Egentlig ikke! Det er ting de har lagt ut som de vil at folk skal se på!

 4. Hei Espen

  Husker dette godt, og er takknemlig for et meget godt svar. Vinklingen i svaret er at den som overtar som førstegangsleder ikke er teknolog selv, noe som skyldes en mindre god formulering av mitt spørsmål.

  Er selv ikke i noen lederposisjon, men interesserer meg veldig for fagområdet. Har gjort med noen observasjoner siden spørsmålet ble stilt:

  Ofte brukes lederstillinger som en belønning for dyktige teknikere, og det er ikke alltid disse har like stor forståelse for at de faktisk får et helt nytt fagområde som de må sette seg inn: Ledelse. Organisasjoner er også generelt lite flinke til å tilføre disse den kunnskapen de behøver, utover de nye administrative oppgavene de får.

  Noe av det viktigste (etter min mening) er å lære hva som motiverer sine medarbeidere. Dette er noe alle egentlig bør vite litt om, men ledere er i en spesiell posisjon her. Hva motiverer mest: Et klapp på skulderen for en god jobb, eller å vise en genuin interesse for den jobben medarbeiderne gjør? Her er nok folk forskjellige, men en leder bør ha fokus på denne biten.

  En annen observasjon er at en kunnskapsorganisasjon gjerne kan sammenlignes med idretten, hvor det er utøverne som er enerne. Gjennomføringen/jobben gjøres av utøverne/ansatte, mens treneren/lederen er til for å tilrettelegge for best mulig prestasjoner – samt peke ut hva som må fokuseres på (f.eks. for å nå satte mål).

  Vil til slutt nevne en bok som ser på ledelse fra en vinkel som det alt sjelden skrives om. Boken heter «Fri oss fra dårlig ledelse» og er skrevet av Anita Mac[1]. Den gir et godt innblikk i hva som skjer med medarbeidere som er utsatt for dårlig ledelse, og jeg mener den kan være nyttig for enhver som ønsker å bli leder i en eller annen form.

  [1] http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=3012426
  http://rucforsk.ruc.dk/site/da/publications/fri-os-fra-daarlig-ledelse(2a352220-e8ed-11db-a9e9-000ea68e967b).html

 5. Da jeg begynte å jobbe med IT for over et tiår siden kom jeg over dette essayet av MIT foreleseren Philip Greenspun, som var tydelig inspirert av Fred Brooks’ «The Mythical Man-Month». Essayet har i årene siden blitt en slags målestokk som jeg har målt nye erfaringer og annen ledelsesfilosofi opp mot dette for å se om den noe dystre kyniske forfatteren faktisk hadde rett:

  Managing Software Engineers
  http://philip.greenspun.com/ancient-history/managing-software-engineers

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s