Kritisk masse – anbefales!

image Må jeg få anbefale konferansen Kritisk masse — den første skeptikerkonferansen i Norge, såvidt jeg vet. I en tid der vi oversvømmes av vås som Snåsamannen, Mærtha Louises skamløse utnyttelse av sin kongelige status, og mesteparten av kanal Fem, er det på tide at litt oppmerksomhet skapes rundt det å ikke tro at alt vi ikke vet, kan erstattes med myter, eventyr og løst funderte samvariasjoner.

Hovedtaler er Simon Singh, som ble saksøkt for «libel» (injurier) av det britiske kiropraktorforbundet etter denne artikkelen. (I parentes bemerket: På tidlig 80-tall jobbet jeg som sykepasser på Rikshospitalets røntgen- og radiumavdeling. I løpet av det året jeg jobbet der, så jeg to pasienter som var lamme fra nakken og ned etter å ha vært hos kiropraktor.) En rekke andre interessante talere kommer også.

Konferansen varer fra 29. til 31. oktober i Chateau Neuf — detaljer her. Selv er jeg dessverre bortreist — men om du kan, ikke gå glipp av denne!

5 tanker på “Kritisk masse – anbefales!

 1. Ja, din utstuderte arroganse er godt synlig. Jeg er selv skeptiker, men for meg virker Joralf Gjerstad (Snåsamannen) som en hederlig kar oppe i samlingen av humbug og kvakksalveri. Herr Gjerstad tar seg ikke betalt, og veldig mange mener seg hjulpet av ham. Han gjør ingen forsøk på å forklare hva som skjer, intet kvasivitenskapelig tullprat om fargede energifelt og biomagnetisk chakraaura. Såpass romslige og ydmyke kan vi vel være at vi innrømmer at det KAN være ting hverken du eller jeg har fullt innsyn i og forståelse av.

 2. Gjerstad har ingen evner som er uforklarlige for en fagperson. Han har kan hende problemer selv med å fatte hva som foregår men i bunn og grunn er det intet mirukaløst som forekommer. Gjester rapporterer at de føler seg litt bedre eller kjenner lindring i kronisk smerte. Slike fenomen er fullt ut forståelige og goså temmelig normalt. Å hevde at sneversyn er hos skeptikeren vil være feil bias.
  Til sammenlikning kan man si at et besøk og en samtale hos en barmfager ungmøy kan virke sjelshelbredende på heteroseksuell mannsperson.
  For en forståelse av fenomenet kan henvises til nevrolog eller generelt oppegående person. Det dreier seg i bunn og grunn om å se forskjell på et ‘mirakel’ og noen klare og beviselige sammenheng i psykologi hva gjelder mellommenneskelig samvær og kroppskjemi som følge av dette.

 3. Jeg må si meg enig, Joralf Gjerstad skal ingen si noe stygt om! For meg framstår han som en redelig, en ekte urnordmann. En fra en tid da Norge ikke visste så best om alt mulig, der idealet ikke var «vinneren», «multi-millionæren» eller «eksperten» men da vi var ydmyke og jambyrdige. Den gangen man kunne være stolt av å være norsk!

 4. @Stavaas & Callmekenneth(hvis du ikke var ironisk da):
  Selv om mr Gjerstad er en hyggelig person (jeg kjenner mange evangeliske kristne som er hyggelige), betyr ikke det at han ikke tar feil.
  Det er absolutt lov å kritisere det mangel på gangsyn som har preget norsk presse ved at de rapporterer sak på sak om Snåsamannen når disse sakene enkelt kunne blitt gått etter sømmene og vist seg å være Placebo eller, som 123 skriver, bare medmenneskelighet.
  Det fører ikke menneskehetens kunnskap videre ved å stikke hode i sanden, eller ved å unngå konflikt. Det er akkurat det samme som med religion – man må for all del respektere bla.bla.
  Nei! Man skal for all del ikke respektere andres livssyn – men – man skal respektere deres rett til å HA et annet livvsyn – det betyr likevel ikke at man skal være redd for å kritisere det…

 5. Jeg har gått hos kiropraktor i mange år, og hadde det ikke vært for de hadde jeg høyst sannsynlig vært uføretrygdet. Går til kiropraktor fordi jeg ikke har dårlig nok rygg til å bli operert på sykehuset du jobbet på 😉

Det er stengt for kommentarer.