Hvordan ta enkel backup….

Mange ser ut til å ha problemer med å sette opp en enkel løsning for å ta backup i husholdningen. Her er min egen løsning:

Jeg bruker Windows Live Sync, (tidligere kalt Foldershare), som er et lite program som synkroniserer innholdet i foldere mellom forskjellige PC-er – det mest vanlige bruksområdet var nok opprinnelig for folk som hadde en bærbar PC og en stasjonær, og gjerne ville ha de samme filene begge steder.

Hjemme hos oss har vi ca. 7 bærbare totalt (fem forskjellige brukere) samt en stor (nå 5 år gammel) stasjonær PC. Den stasjonære PCen står stort sett alltid koblet opp mot Internett. Jeg har kjøpt en 1Tb ekstern harddisk til den. På jobben har jeg en gammel og sliten stasjonær PC, også tilnærmet konstant oppkoblet, med samme type harddisk. (Disse diskene er billige – 999 kroner for ca. et år siden).

Windows Live Sync innstalleres på alle bærbare PCer, og på de to stasjonære. Deretter er det bare et spørsmål om å lage navn på de ulike PC-ene, og å synkronisere dem. Selv har jeg to bærbare, og bruker også den stasjonære maskinen hjemme. Hvis jeg gjør en endring på noen av dem (redigerer en presentasjon, f.eks.) kopieres denne endringen øyeblikkelig til de andre maskinene. Min kone og tre barn er inne på det samme systemet. Siden jeg har backup-PCer på to fysisk ulike steder er jeg sikret også om huset skulle brenne ned eller lignende.

Denne løsningen har vist seg nesten livsviktig. I tillegg til å synkronisere diskene lar Live Sync deg også hente filer til andre PCer over Internett. Dette reddet meg da jeg holdt et foredrag på Open Nordic for halvannet år siden, og min bærbare maskin tok kvelden (brent hovedkort) rett før jeg skulle på talerstolen. Da fikk jeg låne en annen bærbar PC (Linux-basert, til og med), gikk til sync.live.com, hentet ned presentasjonen (som hadde alle de siste endringene) fra en av backup-PCene, og dermed var det bare å holde foredraget. Suverent….

En annen nyttig side er når jeg kjøper en ny PC – da innstallerer jeg bare Live Sync, gir den beskjed om å synkronisere, og dermed kommer alle filene ruslende ned til den nye PCen uten at jeg trenger å løfte en finger. Avhengig av Internett-forbindelsen kan det ta litt tid, siden det er nogle tusen filer, men det er jo bare å la maskinen stå der og surre.

Forøvrig kjører jeg nogenlunde samme oppsett med Thunderbird for mail-filer (flere kopier, synkronisering ved å sende kopier av mailer til meg selv.) Til notater og annet bruker jeg Evernote, som har en lignende synkroniseringsløsning. Jeg liker å ha filene lagret lokalt (raskere tilgang) samtidig som de er sikret og tilgjengelige hvor som helst fra.

Live Sync er ikke et backup-system i den forstand at det ligger noen kopier av filene på nettet eller hos Microsoft – de ligger bare på en eller flere av de PC-ene som brukes. Sentralt har Live Sync en representasjon av filstrukturen – navn, foldere og endringer deri. Hvis du skulle komme til å slette en fil, forsvinner den fra de andre maskinene også – men du finner den igjen i Trash-folderen, også om du skulle komme til å slette den lokalt.

Live Sync fungerer på Windows og Mac, vet ikke om det finnes en Linux-versjon (betviles, siden det er et Microsoft-produkt.) Det finnes sikkert andre, lignende løsninger, men jeg er fornøyd med Live Sync. Den eneste begrensningen er at man ikke kan synkronisere foldere med mer enn 20.000 dokumenter, så jeg har måttet splitte min "My documents"-folder i to. En annen begrensning er at det kan være litt vanskelig å holde kontrollen på hvilke dokumenter som ligger hvor hvis man kjører mange maskiner (og brukere) med XP, Vista og Win7 samtidig – fikser seg hvis man bare holder tungen rett i munnen og vet hvor filene ligger på den enkelte maskin.

Dett var dett. Funker for meg. Caveat emptor. Back to work….

(Inspirert av Twitter-exchange med HvaHunSa.)

18 tanker på “Hvordan ta enkel backup….

 1. En enkel og grei løsning. Selv ville jeg savnet muligheten til å hente ut eldre versjoner av et dokument. Det er i alle fall en funksjon jeg har hatt bruk for noen ganger selv.

 2. Bruker DropBox selv, og er veldig fornøyd med det. I motsetning til Live Sync støtter det alle OS og plattformer (inklusive mobiltelefoner) og lagrer data i nettskyen.

 3. Jeg bruker aktivt både PC og Mac i hverdagen og har vært avhengig av å ha de samme filene på begge maskinene. I jakt på beste program for dette formålet har jeg prøvd Live Sync, Syncplicity og Dropbox, og har kommet frem til at Dropbox er det beste alternativet. Utrolig kjapt og sømløst. Samt at det fungerer bedre enn Live Sync og Syncplicity på Mac.
  I tillegg kjempefordel at det er iPhone-app som lar meg lese artikler og dokumenter på buss, tog (evt. når man venter på toget) etc.
  Live sync var forøvrig det er jeg syntes fungerte dårligst av de tre.

 4. Bruker også Dropbox, har stor glede av public-mappa som jeg bruker til distribusjon av dokumenter, videoer osv. Det har fungert godt, men unntak av en ukes tid der det virka som om de hadde store serverproblemer. Pris 100 dollar per år for 50 gigabyte.

 5. +1 for Dropbox — vidunderlig program som letter hverdagen og gir dokumentarkiv på tvers av iPhone, Mac, PC og webtilgang.

 6. Enda en stemme for Dropbox, som etter min erfaring er den eneste tjenesten som synkroniserer helt uten duplikater, korrupte filer, feilmeldinger, etc. I tillegg til iPhone og webtilgang (som i seg selv gjør tjenesten overlegen), er det mulig å rulle tilbake til eldre versjoner av et dokument — fra meg som har erfaring med CVS/Subversion er dette perfekt.
  Dropbox blir ikke bare et synkroniseringsverktøy, men et arbeidsflytverktøy.

 7. Hmmm. Ser ut som jeg må prøve Dropbox ved en eller annen anledning. Tror jeg holder meg til Live Sync foreløpig, men ved neste oppgradering kan det jo være en tanke å se på andre ting.

 8. Synkronisering av filer mellom ulike datamaskiner er IKKE backup! Om du ved et uhell sletter en fil ett sted, vil dette uhellet spre seg til de andre maskinene. Og fila blir borte… Nå kjenner ikke jeg Windows Live Sync, men om den bare synkroniserer filene mellom maskiner/foldere er dette en lite sikker måte å ta «backup» på.
  Jeg bruker også Dropbox, og her er situasjonen en annen. I tillegg til at denne synkroniserer filer mellom datamaskiner, lagrer den en komplett filhistorikk i nettskyen (bruker Amazon S3). Sletter du en fil ved et uhell, henter du enkelt opp denne igjen fra web-grensesnittet til Dropbox.

 9. Bitjungle: Såvidt jeg vet (har i hvert fall fungert hittil) så kan jeg slette en fil på en PC, og da slettes den også på de andre. Men den blir liggende i Trash på hver PC, og kan gjenvinnes selv om man tømmer Trash på en av PC-ene. Så på den måten har man backup.
  Nå skal det nevnes at en gang i blant tar jeg en vanlig backup også – av en av diskene. Belte og bukseseler, ikke sant….
  Poenget med denne løsningen (og de andre også) er ikke å få noe som er 100% sikkert, bare noe som er mye bedre enn enten ikke å ta backup, eller å gjøre det så sjelden at man mister mye hvis noe skulle gå i stykker.

 10. Jeg har en NAS satt opp hjemme med 2 x 1TB disker som kjører i RAID1 konfigurasjon.
  I tillegg har NASet innebygd torrentklient, innebygd ftp server og innebygd printserver.
  En løsning det og. Veldig fornøyd iallefall.

 11. Inspirert av Espen fra noen år tilbake bruker jeg også Live Sync på familiens 7-8 pc’er, men hører stadig masse bra om Dropbox, så må nok teste dette en gang. Spesielt virker det interessant med mobiltilgang og lagring i nettskyen (selv om det kun er 2GB som er gratis).
  Jeg bruker også live sync på bildemappene mine, og her merker jeg nok begrensningen på 20.000 filer oftere enn for dokumenter (blir fort mange bilder med speilrefleks).
  Spesielt når jeg er på ferie synes jeg dette har vært en god løsning. Legger inn alle bildene fra kameraet på min Asus EEE, og så lenge jeg har et hotellrom med nettilgang har jeg sikret meg et ledig minnekort, samt backup av dagens bilder når natten er omme.
  På den stasjonære PC’en hjemme, som fungerer som en server, har jeg også satt opp en Mozy konto med ubegrenset lagringsplass i nettskyen ($4,95 per mnd). Denne tar «skikkelig» backup 2 ganger i døgnet (eller oftere/sjeldnere om jeg ønsker det).
  Mozy har også versjonshistorikk! (Live sync fikser biffen hvis man sletter en fil, men hva om man sletter innholdet, og trykker Lagre… Vips er endringen spredt til alle PC’er og da har man et problem uten versjonshistorikk).
  Jeg tar også backup av familiens videoopptak til Mozy, men det krever egentlig rask opplastingshastighet på bredbåndet – hvilket jeg ikke har enda – Time remaining: 169 days… 🙂
  Alle disse løsningene går automatisk, og det eneste manuelle jeg gjør er en jevnlig kopiering av dokumenter, bilder og video på «serveren» til en ekstern harddisk som lagres et annet sted. Føler meg dermed rimelig sikret med tanke på brann eller andre ulumskheter.
  Jeg har imidlertid to backup-utfordringer:
  1. Jeg skulle gjerne sync’et alle jobb-dokumenter på PC’ene, men pga. sikkerhet etc. har jeg ikke tatt sjansen på dette. Hva gjør dere? De fleste arbeidsplasser stiller jo endel krav til hvor dokumenter kan lagres etc.
  2. Som sagt føler jeg meg rimelig godt sikret, men ingen løsninger er fool-proof – det fikk jeg erfare da følgende skjedde:
  Mens jeg tok backup fra den ene harddisken til den andre, kræsjet backup-disken (helt ny), og da ble også kilde mappen på hoveddisken borte!! Dette var video-mappen på 550 GB familieopptak som kun var lagret på disse to diskene. Ble litt svett da, for å si det mildt. Fant heldigvis tilbake til mappen på hoveddisken med et gjenopprettingsverktøy, men det var litt for nære på! Hvordan løser dere andre utfordringene med så store datamengder? DVD-er er jo ikke et alternativ, og lagring i nettskyen tar som sagt evigheter. Hvor mange harddisker skal man ha backup på liksom… Og en harddisk varer jo ikke evig den heller… Inntil videre krysser jeg fingrene hver gang jeg kopierer mellom disse diskene, og teller nøye ned ettersom videoen blir lastet opp til Mozy (Bare 168,9 days remaining.. hei hvor det går…)

 12. Innlegget ditt er litt gammelt, men jeg prøver allikevel siden du tydligvis har benyttet live sync en stund.
  Hvordan er hastigheten når begge PC’ene befinner seg innenfor eget nettverk? Jeg vet at med msn så må det gå via MS sine servere, og da blir det treigt, treigt og treigt. Forstår live sync at de er i samme nettet og gir full guffe ? Er greit ved syncronisering av større filer (som erstatning for «offline files» som microsoft i sin visdom ikke støtter i Win 7 home premium 😦 )

 13. Hei. Jeg bruker også live sync og er strålende fornøyd. Jeg kan arbeide hvor som helst og alt blir automatisk oppdatert til de andre maskiner.
  I tillegg til live sync benytter jeg også et annet gratis Microsoft program som heter synctoy. På jobben har vi en server der vi har tilgang til å lagre alle våre dokumenter. Alle mine dokumenter på denne serveren er synkronisert med synctoy til en folder på skrivebordet som jeg bare kaller Eriks dokumenter. Da blir serveren speilet til en lokal mappe. Jeg jobber alltid opp mot denne lokale mappen slik at jeg bare kan ta med meg den bærbare og alltid ha oppdaterte filer. Denne mappen blir automatisk synkronisert opp mot serveren med synctoy, via oppgaveplanlegging (win7) en gang om dagen. Det er denne mappen jeg synkroniserer med live sync til resten av maskinene hjemme. Alt er helautomatisk og fungerer utmerket.
  Jeg benytter også synctoy til backup av dokumenter lokalt, som f.eks til en ekstern harddisk. Man kan velge synkronisering, echo (fra høyre til venstre) eller contribute (hvor ingen filer blir slettet på venstre side, men nye filer blir lagt til. Ved echo er det bare å kjøre en gang i blant, så er alltid mappen brukt til backup på den eksterne harddisken oppdatert.
  Hvis man bruker synctoy manuelt fra f.eks «live sync mappa», og kjører echo til en ekstern harddisk, har man backup av live sync oppsettet. Da har man full kontroll på når denne skal kjøres.
  Synctoy finner du her: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=c26efa36-98e0-4ee9-a7c5-98d0592d8c52&displaylang=en
  Hvordan man setter opp automatikk med synctoy kan leses om her: http://www.mydigitallife.info/2008/01/01/schedule-synctoy-to-run-and-automatically-and-repetitively/
  Lykke til!
  Hilsen Erik

 14. Erik, takk for tips. Et av problemene (er forresten ikke sikker på om det er et problem) med Live Sync er at alle brukerne må være logget inn på min MSN-account, og i hvert fall en av mine døtre bruker MSN selv til andre ting (fra en egen konto). Har ikke sjekket om dette er noe man kan jobbe seg rundt ennå.

 15. Espen, det er fordi det er samme brukernavn og passord på live sync, og alle live produkter (slik som msn). Dere bruker kanskje kun ett brukernavn på PC’ene? Vi løser dette enkelt ved å ha registrert flere brukere på maskinene, slik at man logger seg på med eget brukernavn. Da kan din live sync være operativ (så fremt man ikke logger seg ut av ditt brukernavn) og andre kan logge seg på msn med sine brukernavn. Kona har eget live sync opplegg og vi kan kjøre simultant hvis begge er logget på PC’en samtidig.

Det er stengt for kommentarer.