Videokonvertering?

Et lite spørsmål sånn rett ut i bloggosfæren: Jeg har en haug med familievideoer, på små VHS-kassetter, tatt opp siden omtrent 1986 (da datter nr. 1 meldte seg). Disse vil jeg gjerne ha konvertert til digital form slik at jeg kan lagre dem på en hjemmeserver og eventuelt redigere dem sammen til noe det går an å se på. Familien har også hauger og bøtter og spann av fotografier som bør scannes og lagres digitalt.

Mine spørsmål er altså som følger:

 1. Finnes det en grei og ikke altfor kostbar tjeneste her på berget for å konvertere VHS til digital video? Jeg har fått låne en Canopus ADVC-300, men har rett og slett ikke tid til å sette igang selv, dessuten er VHS-spilleren vår konk.
 2. Noen som har anbefalinger på en bra hjemmeserver? Har nå en Fujitsu workstation som fungerer bra som fil- og printserver, men den har vifte, og trenger mer disk. Jeg kan alltids kjøpe en stor disk til den, men det hadde vært greit med en liten boks man kan styre remote, som ikke bruker så mye strøm og støyer slik. Må ha backup-muligheter og remote tilgang.
 3. Noen som har anbefalinger på bra programmer for å holde orden på masse videofilm/fotografier. Må kunne tagge, brukes av flere, etc.

Vi har både Mac’er og Wintel-PCer og litt av hvert hjemme, far kan nok fikse en Linuxbox hvis det kniper. Har rask Internett-tilgang (30 Mbps), trådløst nettverk. Bruker Foldershare (som snart skal erstattes av noe annet fra Microsoft) og er fornøyd med det.

10 tanker på “Videokonvertering?

 1. Hjemme hos oss er vi i samme dilemmaet, og det vi hittil har funnet ut, er at det er omtrent like billig – og mye enklere – å la en fotobutikk digitalisere all råfilmen. De kan lagre den slik at vi selv kan redigere det vi ønsker. Detaljene har jeg ikke satt meg inn i, min kone har tatt ansvaret for saken. Jeg sender over tips når jeg får vite noe mer konkret.
  :o) Egil

 2. For å ta det punktvis:   
  1. Som allerede nevnt kan det være like greit å betale noen for å gjøre jobben. Det er utrolig kjedelig å gjøre sikt selv, selv om det ryktes at vår felles arbeidsgiver har utstyr som kan ordne automatisk kopiering fra VHS til DVD. IT Service i C4 burde vite mer.   
  2. Når det gjelder hjemmeserver, så må du ta vurderingen om du vil ha en full hjemmeserver ala Windows Home Server, eller om du klarer deg med et NAS. PC World Norge har testet NAS nå nylig, og du finner testen på deres nettsider. Selv har jeg (og et par andre kolleger) kjøpt NetGear ReadyNAS NV+ (info her: http://www.bjorseth.no/blog/2008/01/15/nasse-toff). Den støtter flere protokoller for å dele ut innhold, administreres via nettleser, og har også andre tjenester som enkelte liker (BitTorrent, one-push-backup osv).   
  3. Blank, dessverre. Har du sjekket news://no.fritid.foto eller http://www.foto.no?   
  Kom gjerne tilbake med de valgene du gjorde og hvorfor.

 3. Hei,
  Jeg brukte en HP Scanjet 5530 til å digitalisere 4000 papirbilder mens jeg var student hos deg. Den skanner seg gjennom bunker av bilder, du må bare legge dem i feederen. Det fungerte greit. Tok en del tid og trengte litt oppsyn, men resultatet er at alle papirbilder ligger trygt lagret mens digitale versjoner av bilder fra 70, 80 og 90 tallet dukker opp på bilderammer og tv-skjermer rundt i hjemmet. Har ikke brukt scanneren siden, så ta kontakt hvis du er interessert.
  Når det gjelder video-konvertering har jeg ikke så mye å komme med.
  Test av scanner:
  http://pcworld.about.com/magazine/2201p080id113653.htm

 4. Løste nettopp oppgaven i forbindelse med at jeg ønsket en kopi på DVD av en historisk viktig videofilm som knapt er å få tak i nå til dag, og som jeg hadde til låns. Jeg har ikke TV, men en videospiller + Macintosh datamskin. I vår del av verden er det viktig å skaffe seg konverteringsutstyr for PAL, altså den europeiske TV-standarden. Mitt valg falt på en konverteringsboks fra Elgato; «EyeTV 250 Plus». Med den er det bare å koble til VHS-spilleren via SCART-utgangen (SCART ut til composit video – må kjøpe kabelen selv). Meget bra programvare-grensesnitt! Tar snaut to uker å skaffe seg via forhandlere for norsk importør ProfilData.

 5. Per Helge,
  takk for tipset, men jeg ser at med en pris på 335,- pr time blir det nok til at jeg gjør dette selv. Får forsøke å sette det opp slik at jeg kan la det stå og surre for seg selv, og at jeg kan skifte kassett en gang i mellom.

 6. Sjekk ut Foto og video i Møllergata. Vet ikke om de gjør det, men det de gutta ikke vet om film er ikke verdt å vite. De er så flinke at penger i lomma deres nesten er å betegne som et godt formål 🙂

 7. Hei!
  Dersom Herman er interessert i å selge sin skanner så er jeg interessert. Jeg har masse digitale bilder som skal skannes.
  MVH Tor Asle Garborg

Det er stengt for kommentarer.