NRK vil tvinge DAB på folket

Ny spalte i e24: NRK vil tvinge DAB på folket, en oppdatert versjon av et tidligere blogginnlegg som fikk mange gode kommentarer. Hovedforskjell: Jeg skriver ikke lenger at DAB er dødt (det finnes et marked i England, bl.a., som vil holde liv i standarden), bare at NRK ikke kan tvinge den på befolkningen. Gjengitt nedenfor med litt flere lenker enn e24s versjon.

(Dette viser forøvrig en publikasjonmodell jeg har sans for: Legg ut en ide, få kommentarer fra folk som har interesse og peiling, deretter skriv den ut etter å ha tatt hensyn til kommentarene. Nok et eksempel på at nye medier minner mer om samtale enn kringkasting.)

NRK må DABbe av litt….
Espen Andersen, februar 2008

Kringkastingssjef hand Tore Bjerkaas vil skru av FM-sendingene for å tvinge over den radiolyttende befolkning på DAB, en digital, noe omstridt radiostandard. Kulturminister Giske holder på at minst halvparten av befolkningen må ha tilgang på en DAB-radio før dette blir aktuelt, og vil heller ikke tillate at NRK tilbyr spesielle kanaler i DAB-nettet, slik at folk må over. Lytterne er trege med å gå over til DAB: mens det ble solgt 61 000 DAB-radioer i fjor, ble det med smått og stort solgt nesten 2 millioner FM-radioer, et tall som riktignok inkluderer FM-mottakere i mobiltelefoner. De fleste av dem blir aldri slått på.

Giske er politiker og vant til å forholde seg til stemmetall, og her har han for en gangs skyld helt rett – forhåpentligvis ikke fordi han fisker stemmer, men fordi han har forstått uttrykket nettnøytralitet. I en verden med konkurranse om teknologiplattformer er det kundene som bestemmer hvordan de vil motta sine nyheter og sin underholdning – med andre ord, produksjon av innhold skilles fra leveringsmåte. Musikkbransjen begynner langsomt å forstå at de lager musikkopplevelser, ikke bare runde plastplater med 10 sanger på. Film leveres nå gjennom TV, DVD, og over Internett.

I en nett-nøytral verden er NRK er bare en av mange leverandører, og kan ikke lenger diktere plattform. DAB er på mange måter en teknologi med fremtiden bak seg – den brukes bare til radio, for eksempel, og rent kapasitetsmessig er den i ferd med å bli forbigått av andre, åpne teknologier. Selv lytter jeg på radio via Internett på hjemmekontoret (se www.aerosol.no for et bra utvalg i radiokanaler), i bilen på FM-radio, i stuen via fibernettet. Jeg trenger en DAB-radio omtrent like mye som en platespiller.

DAB er bra, ifølge de jeg har snakket med som bruker det – god, digital lyd stabilt levert. OK – men det kan man faktisk få gjennom mobilnettet også, eller via en annen platform som Wifi eller, i en forhåpentlig ikke altfor fjern fremtid, WiMAX.

En gang i tiden var NRK enerådende på innhold. Da var det naturlig at man også håndterte teknologien frem til kundene. Nå er det mange innholdsleverandører, og mange teknologier. Da bør kundene få velge leveringsplattform uten å samtidig velge innhold – alt bør finnes på alle kanaler. NRK har så vidt begynt dette løpet – se www.nrkbeta.no for mange gode eksperimenter – men bør snarest iscenesette en omlegging av mentaliteten over mot plattformnøytral kringkasting, først og fremst gjennom podcasting, streaming og radiokanaler levert over mobiltelefonnett og Wi-Fi.

Jeg kan ikke fri meg for at det ligger en generasjonsskifteproblematikk her. Dagens unge konsumerer sin underholdning og får sine nyheter utenom TV og radio. Skal NRK være relevante i fremtiden, må man forsøke å være noe andre ikke er (at frokost-TV legges ned, er i så måte et sunnhetstegn). VG.no sier åpent at de er svært glade for at ikke NRK legger nyhetene ut som video på nrk.no, men sparer dem til Dagsrevyen. Det gir vg.no sjansen til å konsolidere sin stilling som nyhetsleverandør til ungdommen.

Jeg ønsker meg en Youtube-lignende løsning fra NRK, som gjør at jeg kan høre programmer direkte over Internett, i sanntid eller lagret, og dessuten blogge om programmene direkte. (Dagens løsning er ikke mulig å lenke til, og spilleren er elendig.) Den yngre generasjon kan tenke seg å ha ting integrert (i fullversjon og med skikkelig lyd) på Facebook eller Nettby eller Ezmo eller hva nå dagens medium heter. Og mens vi er i gang, hvorfor er det ikke mulig å søke på alle NRKs programmer via vanlige søkemotorer?

En ting til: NRK har 50 år med egenprodusert arkivmateriale (der NRK har rettighetene). Hvorfor i all verden er ikke det lagt ut åpent på nettet forlengst, til glede for historielærere, forskere, seere og hvem som helst ellers? Dagsrevy, debattprogrammer, underholdning – kanskje man kunne finne igjen Odd Grythes famøse ”piggs in jår dekks”-episode, til allmenn forlystelse?

NRKs fremtid ligger i å levere programmer av en kvalitet de kommersielle kanalene ikke kan levere, formidlet gratis til landets befolkning. Nrk.no er rett og slett NRKs fremtid. Enkelt og greit.

9 tanker på “NRK vil tvinge DAB på folket

 1. E24 ser ikke like stor verdi som sine spaltister i kommentarer registrerer jeg.
  Slik jeg forstår det er FM-båndet verdifulle frekvenser som kan brukes til annet enn å sende et knippe radiostasjoner. I ‘fremtiden’ vil jo ‘alt’ være trådløst, og det er vel liten sjanse for at radiokanalene kan beholde disse frekvensene for seg selv. DAB er sikkert ikke den rette veien å gå, men FM-båndet blir vel for verdifullt for å kun benyttes til noen ytterst få radiokanaler. Altså må radio over på alt det andre du snakker om (satelitt, wifi, WiMAX, mobilnett), og NRK har rett 🙂

 2. Jeg tror hovedmotivasjonen fra NRKs side har vært at FM-nettet er dyrt å drive, DAB er billigere, og derfor vil de over på DAB. Brukerne vil ikke, av helt naturlige årsaker.

 3. Espen, har du testet DAB? Jeg har sluttet å høre på FM etter at jeg fikk DAB i bilen, og jeg lengter ikke tilbake. Skulle Hoff og hans hoff få det som de vil, ville jeg slutte å høre på radio. Det finnes ingen andre like gode teknologier for radio i bil i dag, og det ligger ikke ann til noen med det første.
  Les gjerne «radiosjefen» og hans svar om DAB – som sier mye om dagens situasjon.
  http://blogg.nrk.no/radiosjefen/archives/2008/02/kom-med-alternativene.html
  Hva er alternativene Espen?

 4. Spørsmålet er vel ikke om digital lydkringkasting kommer eller ikke, men når det slår gjennom hos forbrukerne, hvilken standard som til slutt vil slå gjennom, og hvordan NRK skal få sine lyttere til å se det digitale lyset.
  Per dags dato ser det ut til at NRK ønsker å gi oss high fidelity slik Fidel ville gjort det.
  Det eneste skeptikere som meg påstår er at tiden ennå ikke er moden for å slå av FM-nettet. Når jeg påpeker at i dag vil din norske DAB-radio være taus som en østers i de land som har valgt DAB+ så hjelper det ikke å argumentere med at framtidens mottagere vil klare begge variantene av standarden. Det fornuftige er å vente litt på denne framtiden. Kanskje NRK burde innse at det kan bli behov for at de skifter DAB-plattform en gang før forbrukerne gjør det?

 5. Jarle: Det er vondt å tenke på for oss teknologer, men kvaliteten av produktet eller tjenesten er bare en faktor. Jeg har FM i bilen, og lyden er helt OK, godt nok for meg, og godt nok for de fleste nordmenn, som hører på skravle-radio frem og tilbake til jobben og klarer seg helt fint med det. DAB er uten tvil mye bedre, men ikke bra nok til at alle går over frivillig. Man skal ha meget sterke argumenter for å tvinge folk til å flytte over – alternativt kan man subsidiere overgangen, men jeg ser ikke for meg at NRK og andre radiostasjoner kjøper DAB-radio til folks biler i nærmeste fremtid, om noensinne.

 6. Espen, hva er forskjellen på digitalisering av radio og digitalisering av TV? Hva kommer det av at du ikke har samme problem med digitaliering av TV. Det er da vitterlig ikke noen stor teknologisk revulusjon i det digitale bakkenettet fremfor analoge TV-sendinger.
  Håkon, jeg synes det største problemet med DAB er at man politisk ikke har hatt baller til å sette iverk en overgang like radikal som man har gjort med digitale TV-sendinger. Hadde man fullført en overgang til DAB allerede, hadde ikke fremtidens mulige DAB+ vært et like stort problem. Når det er sagt, selv om man skulle finne på å bruke DAB+ her i Norge – så vil det da LANG tid før jeg må kaste DAB-radioen jeg har i bilen i dag. Denne niholdingen på FM er like rasjonell som å niholde på AM-radio. IMHO.

 7. «Når det er sagt, selv om man skulle finne på å bruke DAB+ her i Norge – så vil det da LANG tid før jeg må kaste DAB-radioen jeg har i bilen i dag.»
  Dersom du har en ny radio som har begge kodekene så har du intet å frykte. Har du en eldre radio med kun MP2 får du ikke noen lyd fra sendinger i DAB+. Det som er trist er at de DAB-religiøse feilinformerer om DAB+ (antageligvis av frykt for at et allerede tregt marked skal bli enda tregere).
  Det er uansett ikke snakk om å tviholde på FM i evig tid.

 8. Jarle, forskjellen på digital TV og digital radio er at det er relativt få som tar inn TV-signalene gjennom eteren – kabel og parabol skifter ganske greit fra analog til digital. Men jeg er ikke tilhenger av det digitale bakkenettet heller.
  La meg få understreke: NRKs innholdsproduksjon må skilles fra distribusjonsteknologien. Så kan man eventuelt ha statlige monopoler på distribusjon hvis det er den eneste måten å få det til på, men etter min mening er det da mye bedre å tilstrebe en generell distribusjonsteknologi (IP-basert, for eksempel) enn å bygge opp separate nettverk for radio, TV, og Internett. Hvorfor ikke investere i trådløs IP over hele landet, og etterpå finne ut hva man skal bruke kapasiteten til?

 9. Vi har FM-radio i stua, på soverommet, på badet, i bilen og i lommen. Hvem skal betale for å skifte ut alt dette? Jo, vi brukerne selvfølgelig. Det framholdes at digitalisering av satelitt og TV gikk uten protester. Først, det gamle bakkenettet var/er pill råttent, det er ikke FM. Jeg skjønner ikke de som fortsatt bruker det. Dernest, de fleste har bare ett TV-apparat som de ikke trenger å kaste engang, bare kjøpe en eneste konverteringsboks (som koster halvparten av en anstendig DAB-radio). Det er noe annet enn å skifte ut at jeg innledet med.
  DAB-entusiastene påstår hårdnakket at DAB har så mye bedre lyd enn FM.
  Studer testen gjort av Lyd & Bilde, så får du vite noe annet.
  http://www.lydogbilde.no/dab-flopp-eller-framtid.317207-50597.html
  Jeg har digitale radisignaler fra satelittuneren, og trenger ikke DAB. Radioen i bilen får heller bli taus, jeg kjøper ingen DAB i dyre dommer og setter inn der.

Det er stengt for kommentarer.