Bransjekonsolidering

Sun kjøper MySQL (for $1b). Oracle kjøper BEA Systems (for $8.8b). Og som de fleste har fått med seg kjøper Microsoft FAST (for $1.2b).

MySQL er interessant fordi dette er en solid pris betalt for et firma som gir bort produktet sitt gratis. Sun må med andre ord ha en tjeneste- eller hardwareagenda. Oracle kjøper et firma med arkitekturprofil, en mer tradisjonell handel, men BEA kan spille en rolle i videreutviklingen av Oracle Fusion. Og Microsoft kjøper en teknologi som tetter igjen et stort hull i deres portefølje av produkter rettet mot store firma.

Man ser med andre ord at skillelinjene trekkes, og at software-markedet i stadig større grad blir et todelt marked, med store firma med kundegrensesnitt og små firma med ny teknologi som integreres i de store firmaenes porteføljer.

Av disse oppkjøpene er, teknisk sett, FAST det mest interessante, og etter min mening også det beste oppkjøpet: Microsoft får en nokså unik teknologi som passer inn i deres portefølje i den forstand at den setter Microsoft istand til å tilby søketeknologi internt i bedrifter, som en direkte konkurrent til Oracle’s store databaser og IBMs Notes-infrastruktur og tjenesteintegrering. Sun melder seg som en disruptiv konkurrent mot Oracles standard-databaser.

Vanskeligheten med disse oppkjøpene ligger i den tekniske og organisasjonsmessige integreringen, som kommer til å bli spesielt vanskelig for Oracle. Microsoft har ikke konkurrerende teknologi og ser ut til å ha en målsetting om å la FAST fortsette som relativt selvstendig.

Og bakom lurer Google, med software levert over Internett og en forretningsmodell helt fri for lisensavgifter….. 

2 tanker på “Bransjekonsolidering

  1. Sun sitt oppkjøp av mysql må nok ses i sammenheng med mysql sin komersielle suksess med open source og store utbredelse på linux platform. (Har brukt mysql nå i en del år og de er RÅ på tjenestesiden). Kanskje Sun på denne måten også kan få større utbredelse på sin linux distribusjon Solaris og på den måten kan få økt tjenestesalget sitt rundt denne plattformen…
    Her er et interessant intervju med Marten Mickos:
    http://blog.guykawasaki.com/2006/08/ten_questions_w_2.html

  2. Det er likevel en svært høy pris – MySQL tjener noe sånt som $60-70m i året og 99% av kundene betaler ikke, hvis jeg husker riktig.

Det er stengt for kommentarer.