Teknikkens vidundere

Da jeg var 11 år gammel fikk jeg to bøker i presang av min bestefar. De het "Teknikkens vidundere" og er skrevet av Edgar B. Schieldrop, som var første formann i NTHs studentersamfund. Jeg har dem fremdeles, de er skinninnbundet, utgitt i 1935, og gir en oversikt over hva som på den tiden var teknologifronten innen biler, tog, fly, radio og telekommunikasjon. Bøkende er fascinerende – populærvitenskap på sitt beste. Selv om jeg fikk dem sånn rundt 1970 var de for meg interessante fordi de viste meg at all teknologi er interessant omtrent uansett, bare man har evnen til å la seg fascinere. (Sånn i parentes bemerket: Her for noen måneder snakket jeg med en leder i et europeisk firma som leverer sand og stein – og fant at de hadde intrikate koordinasjonsproblemer, avansert informasjonsteknologi, og et problem med økende konkurranse fra Kina. Ikke akkurat det jeg hadde trodd om en kjede med sandtak og pukkverk.)

Teknikkens vidundere har fabelaktige bilder av stupbratte jernbaner i Sveits og rakettbilen til Adam Opel, og historiens sus oppfattes øyeblikkelig når man leser om skip som ble senket under annen verdenskrig eller ser en teknisk analyse av hvorfor Titanic sank (det hadde med antall lukkede kammere som ble revet opp å gjøre).  Det er liksom noe eget med å lese om uavhengig fjæring eller rotorseil (et vidunderlig forsøk på å konkurrere med dampskipene med et skip som i stedet for seil hadde store vertikale sylindere som roterte med forskjellig hastighet for å utnytte vindkraften) når dette er beskrevet som nye og lovende teknologier. En annen ting man lærer er at forbausende mye teknologi ble oppfunnet mye tidligere enn man tror – for eksempel feiret datamusen 40-årsjubilum i fjor.

Jeg har savnet moderne bøker som Teknikkens Vidundere. En litteraturgenre vi mangler i Norge er den tykke, litt dype populærvitenskaplige boken. Vi har ingen Steven Pinker eller Jay Gould, men det hjelper litt at Bill Brysons Short History of Everything er oversatt til norsk. Kanskje manglende søkning til ingeniør- og datastudier – eller teknologiinteresse overhodet – kan skyldes manglende mentale innfallsporter slik Schieldrops bøker var for meg?

PS: Det ryktes at Jared Diamond’s Guns, Germs and Steel kommer på norsk. Og jeg kjøpte nettopp Diamond’s Collapsehaugenbok.no for kr. 119,- fritt tilsendt. Det er neste så man kan begynne å tro at Norge kan bli sivilisert på et eller annet tidspunkt.