Gjensyn med intraprenører

Når man har undervist i noen år, har man hatt mange interessante og kreative studenter – men man ser dem ikke så ofte (med noen unntak.) Ragnvald Sannes og jeg har siden 2005 hatt et kurs kalt Strategisk forretningsutvikling og innovasjon innenfor BIs Master of Management program. Kurset handler om tjeneste- og produktutvikling og organisasjonsendring, og er forskjellig fra de fleste andre kurs på BI i at alle deltakerne arbeider med et reellt innovasjonsprosjekt, som regel internt i en organisasjon. Gjennom årene har vi hatt omtrent 200 studenter og en rekke svært interessante og kreative prosjekter.

For etpar måneder siden bestemte vi oss for å gjøre noe for å gjenopprette kontakten, og startet en lukket LinkedIn-gruppe for tidligere studenter. Der har vi nå 170 medlemmer – og 2. desember hadde vi vårt første alumnimøte på BI, med ca. 25 deltakere. Man lurer jo alltid på hva som skjer med alle disse prosjektene – og derfor hadde vi invitert tre tidligere studenter til å presentere sine prosjekter og fortelle hva som skjedde med dem. De var:

Fjernstyrte tårn – Hans S. Lie, Avinor
hanslie
Hans skrev sin avsluttende oppgave om dette i 2012 og har jobbet videre med prosjektet i Avinor siden det. Det fikk god omtale på NRK i mars 2014 under tittelen “Vil fjernstyre landets flyplasser”. Prosjektet vant Intraprenørprisen i klassen “Årets forretningsmodell” under Intraprenørdagen 2014. Hans beskrev muligheten for fjernstyring av flyplasser som en svært interessant innovasjon med vidtrekkende konsekvenser for bl.a. Avinors fremtidige rolle og posisjon – det kommer til å åpnes for konkurranse på flyveledertjenester, og skal Avinor lykkes der, må kostnadene ned og produktiviteten opp. Avinor er nå i en prosess med teknologivalg og planlegger oppstart med to fjernstyrte tårn i 2017. Her er en video som viser hvordan dette kan komme til å se ut:

LifeCycle Mobility – et nytt bysykkelsystem – Jan Tore Endresen
jantoreendresenJan Tore skrev om dette i 2012, ideen gikk direkte fra oppgave til utvikling av konseptet med støtte fra bl.a Transnova. Høsten 2012 kunne de presentere et nytt bysykkelsystem.I 2014 sluttet han i sin tidligere jobb og satset på dette på heltid. Jan Tore snakket om vanskelighetene med å starte et nytt firma, behovet for strategiske partnere og at gründerne har kompetanse som utfyller hverandre. Firmaet har deltatt i fire anbudskonskurranser med et samlet omfang på 6.000 sykler og 100 mill NOK i potensielle leveranser – og nå står Oslo Kommunes bysykler for tur til utskifting. Sentralt i konseptet er bruk av smarttelefon som grensesnitt, slik at man ikke trenger å ha et kort og et abonnement på forhånd. Det betyr at man kan bruke syklene spontant uten å være abbonent, samt at man kan sjekke ut mer enn en sykkel av gangen (noe jeg har savnet når jeg har med meg turister rundt i Oslo – skikkelig morsomt å kunne sykle mellom Aker Brygge og Frognerparken i stedet for trikk eller bil. Det er å håpe at dette systemet er implementert i Oslo til neste sommer – i mellomtiden kan du sjekke www.sharebike.com for mer informasjon.

Morsom sparing – Tor Knudsen, DnB
torknudsenTor skrev avsluttende oppgave i 2011 om «Elektronisk Sparegris». Innholdet i oppgaven ble tatt med som inspirasjon og førte til at man i DNB utviklet Morsom sparing og lanserte det i mars 2013. Tjenesten ligger nå under Tors ansvarsområde – hittil har 490 millioner kroner blitt spart på denne måten – og han presenterte en rekke ideer for hvordan den kan videreutvikles.

Som jeg har sagt før – dette kurset er noe av det morsomste jeg gjør på BI, og som det fremgår av prosjektene over, blir det resultater av det. Neste samling blir i mars, og da kommer jeg til å skrive om flere prosjekter.

1 tanke på “Gjensyn med intraprenører

  1. Tilbaketråkk: Strategisk Forretningsutvikling og Innovasjon 2015/16 | Tversover

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s