Hvis Putin stenger russisk luftrom…

imageJeg ble intervjuet av Finansavisen i går om hva som kom til å skje dersom Putin stenger det russiske luftrommet. Siden Finansavisen ikke legger ting ut på nett og jeg praktisk talt skrev denne artikkelen, legger jeg teksten (fra epostintervjuet, ikke artikkelen) ut her:

Nyheten om at Putin kan stenge russisk luftrom for europeiske og amerikanske flyselskaper kom samtidig med importstansen av matvarer, men konsekvensene har ikke vært så mye omtalt. Hvor stor innvirkning vil det ha for internasjonal luftfart generelt hvis russisk luftrom stenges for vestlige fly?

  • Vil dette være et sjokk for bransjen på linje med vulkanasken i 2011?
  • Hva blir konsekvensen for SAS og Norwegian?
  • Hvilke selskaper eller ruter blir typisk hardest rammet?

Russisk luftrom inkluderer Sibir, som er en av standardrutene fra Europa til mange byer i Asia. I følge BusinessWeek går det mer enn 1600 flights per uke over russisk/sibirsk luftrom, med Lufthansa, Air France og Finnair som de største aktørene. Å ikke kunne fly over Russland og særlig Sibir blir et hardt slag for de selskapene som flyr der mye – verst kanskje for Finnair, som har en stor andel av sin omsetning nettopp ved å utnytte at de ligger langt øst i Europa og derfor kan tilby gode ruter til Asia over Russland.

Vulkanasken satte flyene på bakken og traff alle selskapene mer eller mindre likt. En stenging av russisk luftrom vil føre til (i noen tilfelle svært kostbare) omveier, og vil treffe ulikt – som sagt, relativt sett mest Finnair.

SAS har noen få ruter over russisk luftrom, fra Kastrup til Shanghai, Beijing, Tokyo, og Bangkok. Bangkok kan relativt lett rutes rundt Russland, de andre blir mye lenger omveier og det vil muligens medføre kanselleringer. De vil også miste trafikk hvis samarbeidspartneren Lufthansa må innstille flyvninger. Norwegian har, meg bekjent, ingen flyvninger over russisk territorium – Bangkok-ruten deres flyr allerede rundt Krim-halvøya fordi de ikke har fått russisk overflyvningstillatelse ennå.Som sagt, det ser vanskelig ut for Finnair, som spesialiserer seg ruter over Russland. Lufthansa og Air France får også problemer med mange av sine flygninger, noe som kan gi ringvirkninger for SAS.

1 tanke på “Hvis Putin stenger russisk luftrom…

  1. Tilbaketråkk: Stengning av luftrom over Europa | Tversover

Kommenter

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s