iPad som økosystem

imageDermed var iPad‘en lansert, med sedvanlig seremoni fra Steve Jobs og med alle de vanlige forventningene til enda en "insanely great" greie. For min egen del medførte lanseringen en mengde telefoner fra ulike deler av NRK, som gjerne ville ha meg til å kommentere fra et "Apple-skeptisk" eller i alle fall nøytralt perspektiv. Resultatet ble en bra diskusjon i Kulturnytt og et kort innslag i Morgennytt – og forhåpentligvis fikk jeg frem mitt poeng, nemlig at denne platformen er mer interessant som inngangsporten til et økosystem enn som "dings" i seg selv. (Forøvrig et poeng også tatt av Jan Omdahl i Dagbladet.)

Først og fremst er iPad’en (med programmet iBooks) en utfordring for Amazon. Riktignok er en Kindle leseplate bedre å lese på og har bedre batteritid, men iPad’en har farger, video, lyd og kan surfe direkte på Internett. Den blir inngangsporten til massevis av digital informasjon og underholdning, selv om jeg synes det er litt tidlig å avslutte PC-perioden helt, slik Nick Carr gjør. Den vil i liten grad konkurrere med PCen fordi den er et typisk mannlig stykke teknologi, som bare kan gjøre en ting av gangen (og kvinner liker ikke navnet heller.) Derimot kan den bli en glimrende bærbar TV/surfbrett for alle de situasjonene der du trenger litt tidtrøyte, og en fjernkontroll på steroider for sofakroken.

iPad’en kommer heller ikke til å være redningen for avisene, som ser ut til å tro at tannpasta er noe som kan trykkes tilbake på tuben. For det første fungerer betalingsinnhold bare for relativt dype spesialpublikasjoner som The Economist, Vanity Fair, Sports Illustrated og, her hjemme, Morgenbladet (samt, til en viss grad, for publikasjoner som fungerer som informasjonskilder for folk som er villige til å betale ekstra for å vite noe før andre, som Wall Street Journal eller Bloomberg). For mer generelle publikasjoner som det stadig mer schizofrene Dagbladet vil ikke iPad’en være en Jesus-tablet, som sikrer et liv etter døden. For det andre – skulle man mot all formodning klare å få til en brukbar markedsandel i et digitalt marked vil likevel inntekten være lavere enn den er for papiravisen, siden priser over tid nærmer seg marginalkostnad, som det så fint heter.

Dette er ikke en ting du har bruk for. Men vi hadde ikke bruk for iPod heller. Ei heller mobiltelefon (det var det jo bare direktører og selgere som brukte), PC (hvem vil ha en datamaskin hjemme?), eller egentransport i form av biler. Men med alle sine feil (lukket system, ikke kamera, manglende tilkoblingsmuligheter) er iPad’en den første brukbare sammensettingen av mange små teknologienheter i en smidig og tiltalende pakke – og så får vi se om pakken faller i smak. I løpet av et år eller to vil mer åpne og modulære kopier, med tilgang også for pirater, dukke opp. Dermed er det klart for salg over hele verden, også til de som ikke trenger Apple-logoen for å signalisere hvor hippe de er.

Stay tuned.

(Krysspostet til Aftenposten.)

5 tanker på “iPad som økosystem

 1. Mulig jeg har missforstått forretningsmodellen til apple, men det inntrykket jeg satt igjen med etter presentasjonen i går var «jack of some, master of none».
  Har selv hatt Kindle siden lanseringen i fjor og er veldig fornøyd. iPad fremsto som et dårligere lesebrett. 10 timer batteritid? Jeg har ladet Kindelen 4 eller 5 ganger siden slutten av oktober.
  Spillkonsoll? Hjemme er det PS3 eller xbox, billigere og bedre. På bussen? Skal folk sitte og veive med den her på strake armer? I baksetet for barn på lang biltur kanskje.
  Jobbreise-dupeditt? Tja.. Da må man ha med tastaturet i tillegg.
  Nei, som deg ser jeg ikke magien. Denne tilfører ikke noe nytt. Det blir som en amfibiebil.
  -Egentlig ikke en båt, og egentlig ikke en bil. Når man uansett kun kan gjøre en ting av gangen på den her må den være bedre enn det som allerede finnes på NOE

 2. ev, «ikke er det damer, ikke er det fotball». Og pauseunderholdsningen veier ikke opp..

 3. Vel, jeg tror den kommer til å bli populær, ganske enkelt fordi den er generell og lekker å se på. Taim vill sjåvv.

 4. «avisene, som ser ut til å tro at tannpasta er noe som kan trykkes tilbake på tuben».
  Priceless!
  🙂

Det er stengt for kommentarer.