Hallo, forlagsbransjen – noen som følger med her?

Les Kevin Kellys begrunnelse av hvorfor det nå er på tide å få seg en Kindle, og hva som er hele poenget med den:

image I have discovered the real reason why you want one. It is because you think of books that you want to read while you are reading other books. On the Kindle you have the unique ability to buy the book right then and there, while you are thinking about it, and it appears on the device moments later all via a free cellphone link they call Whispernet. This feature is one of the least discussed, and to me most useful parts of owning a Kindle, especially compared to the other readers out there. It is because of this feature that I am now reading more than ever.

Lavere transaksjonskostnader fører til flere transaksjoner, om enn til lavere priser. Mer tekst, mer lesing, mer tilgang. Mindre marginer men større volum. Tilgjengelig for den som kommer seg inn i markedet tidlig. Med andre ord, Amazon er i ferd med å gjøre for bokmarkedet hva Apple gjorde for musikkmarkedet, og akkurat som for platebransjen er forlagbransjen i ferd med å grave sin egen grav gjennom sin manglende forståelse av disruptive innovasjoner.

Akk ja. Men det er kanskje ikke kulturelt nok å lese på skjerm. På den annen side kan man jo ta med seg den årlige norske bokproduksjonen på fire Kindle’r til et visst hageselskap…..

3 tanker på “Hallo, forlagsbransjen – noen som følger med her?

  1. Jeg har på følelsen av at platebransjen «har vært i ferd med» veldig lenge nå. Når skal man endelig få et gravsted å gå til for å plante visne roser?
    Det samme som skjer med Kindle nå vil også skje/har også skjedd med online musikk. Problemet er fortsatt hinsides kostnader på datatrafikk, men å kunne laste ned musikk fra mobile enheter vil sørge for at impulskjøp også vises på bunnlinjen til plateselskapene. Tenk om man kunne nynne til en sang, la mobilen (les iPhone) gjenkjenne nynningen og sende deg rett til iTMS. Lett å betale åtte kroner for å få sangen med en gang – før man glemmer det.

  2. Et potensielt problem med Kindle, og iTunes, er at de fremdeles tenker _regioner_ og ser ikke at markedet er i aller høyeste grad globalt. Sist jeg sjekket, fikk man ikke kjøpt bøkene til Kindle uten amerikansk kreditkort. iTunes gjør det samme. De har f.eks. 13 album av Eagles tilgjengelig i den amerikanske butikken, mens for Norge har de kungjort 1 album og 3 singler tilgjengelig…
    Dette er en tankegang som øker omsettningen av ulovlige kopier. Jeg ser på meg selv: Etter at musikk ble tilgjengelig via iTunes, har jeg alltid sjekket butikken der først — og handlet om det jeg var ute etter var tilgjengelig. Etter at de fjernet DRM, har jeg også erstattet alt jeg tidligere hadde lastet ned ulovlig. Det eneste jeg nå har av piratkopiert musikk, er det som _ikke_er_tilgjengelig_ via iTunes.
    Og ikke bare det, jeg handler mer musikk nå enn jeg noen gang har gjort tidligere, og mye av det på impuls (har jo butikken tilgjengelig 24/7). Nesten hver gang jeg hører musikk fra nye artister (f.eks. på TV), søker jeg de opp i iTunes. Noen ganger kjøper jeg med en gang, andre ganger putter jeg de på «hold» i handlekurven.
    Film skal jeg ikke en gang begynne å si noe om…

Det er stengt for kommentarer.