Hva med å fylle ut et donorkort?

Donorkort Mange mennesker står i kø for organtransplantasjon, men et stort problem er at det tar tid fra noen dør til man kan bruke organene – ofte fordi pårørende kvier seg for å tillate at legene bruker organer. Derfor oppfordres man til å skaffe seg et donorkort, som man kan legge i lommeboken. Kortet bekrefter at man godkjenner bruk av sine organer hvis man dør, og gir kontaktinformasjon for to pårørende som kan bekrefte dette.

Hvis alle hadde et slikt kort, ville liv blitt reddet. Og jeg hadde lenge tenkt at jeg skulle skaffe meg et, men det har alltid forsvunnet i myriaden av ting man skulle ha gjort – og jeg trodde det involverte kompliserte prosedyrer med et eller annet offentlig vesen.

Men neida – intet kunne være lettere. Gakk hen til denne websiden, fyll ut et donorkort på PDF, og skriv det ut på fargeskriveren, om mulig på fotopapir (jeg brukte vanlig papir og en saks.) That’s it. Mens du er igang, send en epost til de du oppgir som pårørende også.

Det tar deg 3 minutter og kan redde liv. Ingen unnskyldning, med andre ord.

(Forøvrig en fremgangsmåte som NAV burde se nærmere på.)

1 tanke på “Hva med å fylle ut et donorkort?

  1. Donorkort har jeg hatt i mange år, men hadde vel foretrukket om man bare kunne registrert seg på en nettside, der alle sykehus har tilgang.
    Eller hvorfor ikke snu på flisa, og si at man heller må reservere seg MOT å være donor. Da kunne man virkelig snakke om muligheter for å redde liv! Men det er nok mange hinder man må overkomme før man kommer dit!
    Viktigst av alt er nok uansett at man har tenkt på og pratet om dette på forhånd, slik at familie/pårørende vet om ens synspunkt i denne saken og er forberedt om det skulle skje noe. Eller selvsagt gjøre som Espen foreslår: fyll ut et donorkort, da er det jo heller ingen tvil!
    🙂

Det er stengt for kommentarer.