Bare det er kult og greit nok

For noen uker siden hadde jeg en samtale med en gruppe yngre mennesker med presumptivt brukbare kunnskaper innen IT. Jeg ville teste litegrann hva de tenkte, så jeg spurte: Hvor mange av dere bruker Openoffice i stedet for MS Office? Svaret var 1 av 12. Deretter spurte jeg "Hvor mange av dere har betalt for MS Office?" Svaret var 1 av 12 der også (ikke den samme personen). Resten hadde piratkopiert.

Dete skjønner jeg ikke helt, for den samme gruppen er (igjen, presumptivt) opptatt av etikk og rettferdighet og så videre. Men etikken strekker tydeligvis ikke lenger enn at de synes det er helt greit å stjele et produkt fra en produsent. Begrunnelsen er at Microsoft er den store stygge ulven og tjener så mye penger likevel. Men det rettferdiggjør ikke at man stjeler fra dem. Særlig ikke når det finnes rabatterte versjoner av MS Office som får kostnaden ned i 200 kroner pr. sete for studenter og ca 333 kroner for privatpersoner.

En annen ting er at samme gruppe – unge, velutdannede og presumptivt teknisk kompetente personer – også er helt fornøyd med å gi bort sine personlige opplysninger til nesten hvem det skal være, så lenge de får noe igjen for det i form av enklere tilgang eller en eller annen kul dings. For eksempel er det tydeligvis ikke noe motsetningsforhold mellom å være for åpen kildekode og samtidig bruke iPod – en helt lukket plattform – til alt mulig.

Med andre ord, bare det er kult nok, er det ikke så farlig med etikken eller privatlivets fred. Man liker ikke å betale med kontanter, men har ikke noe imot å selge deler av sin identitet.

I parentes bemerket – jeg er meget motstrebende i ferd med å kapitulere og kjøpe Microsoft Office til familien (som hittil har kjørt Open Office.) Mine døtre sliter med at Open Office ikke er 100% kompatibel med MS Office – og at skolen, som skal behandle begge formater likt, ikke klarer å håndtere noe annet enn Word eller Powerpoint. Siden det bare er jeg som er interessert i denne nokså prinsipielle forskjellen hjemme, blir det for dumt å la mine familiemedlemmer ta støyten. Piratkopiering er ikke aktuelt, og skolen burde kunne bedre, men det ligger nok enda noen år frem til vi har interoperabilitet på et nivå også norske lærere kan forholde seg til.

Forøvrig har jeg mange venner i Microsoft, som ikke liker å være det tvungne valget noe mer enn jeg liker å måtte ta det. Sier de i alle fall….

6 tanker på “Bare det er kult og greit nok

 1. Gode poenger. Jeg har alltid understreket at min støtte til åpen programvare ikke skal være motivert av gnienhet. Vil folk ha betalt for jobben de gjør, skal de vitterlig få det.
  Den viktigste programvaren jeg bruker i mitt virke, tekstbehandleren, har jeg konsekvent betalt for så lenge det var nødvendig. Dermed har jeg befunnet meg i den eksklusive gruppen av nordmenn som har kjøpt en privatlisens av Lotus Ami Pro i sin tid, f.eks… 😉
  Forøvrig er siste versjon av OO blitt enda bedre på Word-støtten, merker jeg. Dermed har forlagsmaset om at jeg må kjøpe Office for å kunne se kommentarer i margen forstummet for denne gang…

 2. Som velutdannet presumptivt teknisk kompetent person har jeg for lengst bytta ut både MS-Office og OpenOffice med GoogleDocs og Gmail. Det gir tilgang til gratis vevbasert kontorprogramvare som ikke krever noen installasjon, kan lese og skrive MS og OO-filer. Dessuten kan flere personer arbeide synkront på samme dokument uten versjonskonflikter.
  Ulempen er at jeg gir bort siste rest av personopplysninger. Men siden Google allerede vet mer om meg enn jeg gjør selv, oppleves ikke dette så truende som det burde.

 3. Jeg bruker Open Office – men bare når jeg absolutt må, og det er som regel bare når omverdenen ønsker å utveksle Microsoft-dokumenter med meg.
  Dersom man bruker MS-Office fordi man anser MS-Office for å være bedre enn Open Office, ja, da bør man også betale for det. Men jeg anser det som et stort problem at noen faktisk er villig til å betale for MS-Office bare pga kompatibilitetsproblemer.
  Jeg har ingen problemer med å se på Microsoft som den store stygge ulven i dette tilfellet – mangel av interoperabilitet er en bevisst og strategisk mangel i produktet deres, og det er synd å se hvordan de stadig lykkes i å tjene mere penger på slikt.

 4. Jeg ser at det her hevdes manglende kompatibilitet mellom Open Office og MS Office. Gjelder dette også seneste versjon av Open Office?
  Uansett er det grunn til å gjøre henvendelser overfor skolen, som er den egentlige årsaken til de beskrevne problemene. En skole, og i særdeleshet ikke en offentlig skole, skal ikke tvinge sine elever til å bruke programvare fra en bestemt leverandør.

 5. Er forsåvidt helt enig, men lurer da på hvor du har funnet MS Office til 200 kr (alt 333 kr)?
  Etter hva jeg finner koster Student/Home versjonen av Office ca tusenlappen.
  Etikken er den samme, men prisen avviker tross alt noe..

 6. Prisene er nok litt høyere, ja: 1099 for en Home/Student versjon, men du kan da innstallere den på tre PCer, så prisen blir 366 pr snute.

Det er stengt for kommentarer.