Blogging og penger

Jeg ble intervjuet om å tjene på blogger i Bergens Tidende – i forbindelse med denne artikkelen – og i morgen blir det noe i Østlandssendingen, visstnok.

Forøvrig er jeg enig med Jill – tror ikke noe særlig på at noen tjener store penger på blogging her oppe i nord. Heller ikke som et resultat av produktplassering, noe jeg ikke kan se er ulovlig, siden blogger ikke er lovregulert så vidt jeg vet. Kutyme er en annen sak – det er helt vanlig å ha kvalifiserende setninger i amerikanske blogger – av typen: "Disclosure: I advice this company."

Lurer på om det ikke er aldri så lite agurktid nå?

Oppdatering 2. juli: Nå har jeg vært på Østlandssendingen og snakket om dette – stort sett det som står her og i kommentarene. Definitivt agurktid, i Sverige såvel som Norge…..

5 tanker på “Blogging og penger

 1. Ah, flott at BT kontaktet deg også! Gleder meg til å se hva de har fått ut av det. Så du tror ikke det er lovstridig? Er det annerledes i Sverige (se artikkel om dette i Dagens Media tror du eller tar de feil? Markedsføringsloven forbyr «villedende markedsføring»; og såvidt jeg skjønner (uten å være særlig lovkyndig) kommer ikke det an på mediet de opererer i. Så spørsmålet blir kanskje om det å betale en blogger for å snakke positivt om et produkt uten å avsløre at hun blir betalt for å gjøre det er «villedende markedsføring».
  Men det er kanskje markedsføringsbyrået og ikke bloggeren som bryter loven, da?

 2. Å, jeg følger ikke med, det var jo publisert jo! Og du linker til det 🙂 Hm, de sier at jeg sier at jeg tror ogs[ nordmenn kan blogge seg itl store inntekter – vel vel, det kan jo sikkert skje.

 3. Jeg vet rett og slett ikke. Hva gjelder lovligheten, så er ikke en blogger forpliktet til noe som helst (slik en avis er). Har ikke tenkt på markedsføringsloven i denne sammenhengen, mulig det ligger noe der.
  Mange klesfirma gir jo bort sine produkter til ungdom som de oppfatter som trendsettere i sine miljøer, noe de ikke snakker mye om (og heller ikke trenger å snakke om, såvidt jeg vet). Kanskje de bare ser på dette som en fortsettelse av den praksisen, uten å være klar over at de nærmer seg regulær markedsføring.
  Hvis man leser bil- og båtblader (noe jeg ikke gjør vanligvis) kan man jo lure litt på sammenhengen mellom annonser og redaksjonelt stoff, for ikke å snakke om i hvilken grad journalister er villige til å kritisere produkter de får lov til å leke med. Synes det er nokså mange panegyriske artikler om sportsbiler og speedbåter hvor firma i bytte mot en lekestund for journalisten får billig reklame.
  Uansett, en blogger trenger troverdighet som alle andre som sier noe, offentlig eller ikke, og gitt hvor fort ting avdekkes idag er det nok god praksis for bloggere å være åpen om alle avtaler man gjør som kan oppfattes som om de påvirker det man sier.

 4. Hm. Skulle funnet en jussblogger å spørre 😉 Men ja, tilslutt går det jo på bloggerens troverdighet, som vel MÅ gå tapt etterhvert om det er altfor mye tekstreklame og produktplassering.
  Håper jeg i hvert fall.

 5. For meg er bloggingen en viktig inntektskilde – indirekte. Vanskelig å anslå et presist tall, men jeg vil tro at rundt en firedel av årsinntekten p.t. stammer fra oppdrag som folk som forholder seg til bloggene mine generelt, eller spesifikke bloggpostinger («jeg leste det du skrev på nettet»). Jeg ser dette tydelig i disse dager, da jeg tidligere i år opprettet en ny blogg som nå begynner å gi interessante oppdrag.
  Intet nytt under Solen, selvsagt. Å bruke bøker til å generere (langt større) spinoff-inntekter har forfattere gjort i alle år, jamfør Dickens’ karriere som høytleser av egne verker. Eller om du vil: Magnus Marsdal kan leve godt på «Frp-koden» i årevis etter at den slutter å generere særlig royalty…

Det er stengt for kommentarer.