Den ikke spesielt norske modellen

Kristin Clemet har en glimrende kronikk i Aftenposten der hun avliver myten om at det var Arbeiderpartiet som skapte den norske velferdsstaten – som ble til i en dialog og som hadde sett helt anderledes ut hvis Arbeiderpartiet hadde fått rå grunnen alene. I tillegg viser hun at den norske modellen hverken er spesielt norsk eller spesielt vellykket – selv om den utvilsomt er norsk og vellykket.

Det interessante med Kristin Clemet er at hun bruker fakta når hun diskuterer – så også her. Det begynner å bli så sjeldent i politisk debatt (der debattene gjerne er om et enkelt faktum, som så tolkes ivei) at det nesten virker upolitisk. At ikke Clemet er Høyres statsministerkandidat overgår min forstand, men så er jeg ikke politiker heller.

Nå skal det også sies at tidligere borgerlige regjeringer har hatt en tendens til mytemaking de også: Kristelig Folkeparti ved d’herrer Høybråten og Bondevik forsøkte å gjøre ærlighet, moral og toleranse til spesielle kristne verdier i forrige regjeringsperiode. Moralen kom ikke inn i verden med kristendommen (eller noen annen religion) og velferdsstaten kom ikke inn med Arbeiderpartiet.

Enkelt og greit.