Sommerskolekaos

Oslo Kommune byvåpen"Sommerskolen i Oslo" er et prisverdig og populært tiltak som Oslo Kommune har, der barn kan være med på ulike progammer (fra "programmering av nanoroboter" til "fransk og svømming") i sommerferien. Datter nummer tre var med på "journalistikk" i fjor og ville ta "fransk for viderekomne" i år. Påmeldingen er først til mølla, via Internett, telefon eller faks, og fru Andersen var klar ved hjemmePC-en. Websiden gikk øyeblikkelig ned, og hun ringte meg (på BI) for å se om jeg kunne komme inn.

Etter mange forsøk med mye rare feilmeldinger (og en innsendt fax med påmelding) kom hun gjennom, fikk påmeldt datter nr. 3, og fikk så en bekreftelsesskjerm med en helt annen persons innlogging – og en liste med navn på barn og hvilke kurs de skulle meldes på.

Så kom det etterhvert en epost med beskjed om at hele påmeldingen var annullert. Over 3000 mennesker hadde forsøkt å melde på sine barn samtidig, og det klarte ikke systemet (som forøvrig er laget av en navnløs underleverandør). I en slik situasjon forstår man jo at utdanningsetaten annulerer hele greia og forsøker igjen. (Her er Østlandssendingens versjon.)

De samfunnsøkonomiske kostnadene ved denne fadesen er interessante. Min kone brukte to timer, jeg ca. en time, på å forsøke å få dette til. 3000 forsøk, la oss si en time på hver, er sånn omtrent to hele årsverk tapt.

IT har konsekvenser, med andre ord. Og 3000 samtidige påmeldinger er faktisk ikke voldsomt mye, så her har underleverandøren rett og slett gjort svært dårlig dimensjonering. Og mens vi er igang – med en maksrate på 1200 påmeldinger i minuttet kan teoretisk sett alle plassene forsvinne etter akkurat 5 minutter. Ikke rart foreldre hiver seg på!

Oppdatering 14. mars: Her er forklaringen.

1 tanke på “Sommerskolekaos

  1. Enda verre er det da at de hadde helt tilsvarende problemer i fjor. Da skulle man jo tro at de hadde lært…

Det er stengt for kommentarer.