Teknologi for inkompetente pedagoger

Via Eirik kommer denne reportasjen fra Agderposten, om IT-læreren Rudolf Sneek (!) som har laget et program som lar lærere overvåke skjermene til elevene.

Et slikt system har selvfølgelig en verdi hvis læreren kan overta kontrollen over skjermen og vise eleven hva han eller hun skal gjøre, men det er det ikke snakk om her. Neida, her har man et system som fungerer som tvangsmiddel for middelmådige lærere som ikke klarer å få elevene til å følge med.

Vi hadde en diskusjon om dette på BI for noen år siden, da vi skulle ha nytt bygg. Endel av mine kolleger liker ikke at studentene har PC-ene på i klasserommet, skjønt de fleste bruker dem jo til notater. Men noen ønsket seg altså en bryter for å slå av den trådløse Internett-tilgangen – med argumentet at de ikke ville at studentene skulle sitte og leke eller sende e-post. Jeg har mine mistanker om at enkelte ikke liker tanken på at studentene kan etterprøve hva foreleseren sier via Google eller Wikipedia.

Uansett, som jeg sa da og sier nå: Hvis studentene surfer i stedet for å høre på deg, er det ikke et teknisk problem du har.

En annen side, som noen av kommentatorene nevner, er personvernet: Er det tilfeldig at dette utvikles på Sørlandet, hvor man fortsatt kan finne sladrespeil og, som jeg vet av personlig erfaring, ikke kan gå tur i enkelte villastrøk (Vågsbygd) uten å se ansikter dukke opp i mange vinduer?

Legg også merke til og/å feilen i den siste setningen ("Jeg ønsker elevenes oppmerksomhet, og at de ikke skal sitte å chatte") som får stå for Agderpostens regning….

Akk ja. Lurer på om og/å er en del av Kunnskapsløftet. Da/når er det i alle fall ikke.

4 tanker på “Teknologi for inkompetente pedagoger

 1. På Sandvika videregående skole blir elever undervist av lærere som ikke engang er i landet – og dette uten sladrespeil og med oppfordring til å chatte. Fungerer utmerket.

 2. Velplassert kritikk ja 🙂
  Godt det er noen som har åpnet øya OG ikke bare skylder på det enkleste(les:teknologien)
  Gusland.com – Blogg & Photo

 3. Som alltid tar du opp aktuelle problemstillinger, men for å filosofere litt:
  «Er det alltid slik at eleven selv har ansvar for egen læring?» Hvis ikke, når bør eleven bli ansvarlig for egen læring?
  Jeg tror de fleste vil slutte opp om en forestilling at en 7-åring ikke er ansvarlig for egen læring, og at den prosentandelen er omvendt proporsjonal med elevens alder. En elev som ikke er ansvarlig for egen læring bør ikke kunne gjøre hva han/hun vil i undervisningssammenheng!
  Hvor gammel en elev bør være for å bli ansvarliggjort finnes det vel ikke noe enkelt svar på.

 4. Erik,
  jeg har møtt en hel del studenter som ikke var i stand til å ta ansvar for sin egen læring….og det er selvfølgelig et poeng. Men problemet i grunnskolen ligger ikke i elevenes teknologiske kreativitet, men i lærernes (i gjennomsnitt) for dårlige kunnskaper og dermed sviktende autoritet. Hadde læreren hatt autoritet og relevant teknologibruk, hadde han eller hun ikke trengt begrensnings-teknologien. Dermed er det ikke sagt at alle elevene ville sittet som tente lys, men likevel….

Det er stengt for kommentarer.