Den elektroniske iliaden

IliadPaal Lykkja tipset meg om den Linux-baserte leseplaten Iliad, fra Irex Technologies. Denne lille lekkerbiskenen kan lese og lagre HTML, PDF og andre typer dokumenter, brukes som notatblokk, veier 340 gram og har batteri som skal vare en uke (reportasje her). Jeg skal ut og reise endel fremover – kanskje dette er måten å lese på: Kjøp en bok, scann den inn, legg den inn på Iliad’en via USB eller nettverkskabel, og du kan ha med deg hundrevis av bøker på flyturen. Eller last ned en bok fra Googles rikholdige samling av frigitte verk. Hvis skjermen er så tett opp til papirkvalitet som man lover, er dette virkelig litt av et hjelpemiddel, ikke minst for skoleelever med tunge ranseler.

€650 begynner å se brukbart ut, rent prismessig, også. Og med Linux-base og åpne standarder kan man kaste seg over alle de bøkene Google nå gjør tilgjengelige som PDF. Og kanskje Eirik Newth kommer ett skritt nærmere sitt mål om den perfekte leseplaten.

Oppdatering 9. september 2006: Aftenpostens Per Kristian Bjørkeng har testet Iliad og rapporterer tilbake om et tidlig, men utmerket produkt. Kanskje vi endelig blir kvitt de tåpelige og utdaterte papir-lærebøkene?

1 tanke på “Den elektroniske iliaden

Det er stengt for kommentarer.