Min heltinne

KNATTEN: Johan Borgens hjem i mer enn 20 år.For endel år siden ble jeg fortalt følgende anekdote, som klargjorde for meg hva det gode liv består i:

Annemarta Borgen, Johan Borgens kone og selv forfatter, ble etter sin manns død boende på Knatten, det hus (på en øy på Sørlandet Hvaler i Østfold) hun og Johan hadde delt i mange år. På et tidspunkt ble det oppdaget at hun og Johan hadde over 20 000 bøker. Da hun ble spurt om det, sa hun:

«Jeg leser en bok hver dag. Gjør ikke alle det?»

8 tanker på “Min heltinne

  1. Min heltinne også, forsåvidt – hun var min mormor. Og joda, hun leste mye – og fort! Jeg tilbrakte alle ferier med dem både på Akerøya og senere Knatten som gutt og tenåring, og det var med tungt hjerte jeg så Knatten med kunst og bøker gå ut av familien. For øvrig beholdt Annemarta huset hele sin levetid, og hun fikk etter eget ønske lov til å dø der.
    Hilsen Kim

  2. Mitt kjoekken ville ikke vaert det samme uten fru Annemarta. Hun gir daglig inspirasjon, og har gjort det siden jeg for foerste gang leste «Urtehagen paa Knatten». Hennes aand svever over grytene hos meg. Jeg er veldig lei for at jeg ikke fikk takket henne, for hun har gitt meg mye.
    Kristin.

  3. Hvor kom Annemarta Borgen fra og hva het hennes foreldre? Finnes det noe skrevet om henne bortsett fra om hennes samliv med Johan Borgen?

  4. Jeg vet ikke, men du finner dette tekststykket i en artikkel i Dagbladet (http://www.dagbladet.no/kultur/2002/04/29/327816.html):
    «I MAI 1933 INNTRAFF ÅRETS SKANDALE. I et dobbeltrom på Hotel Continental i Oslo finner betjeningen en blek mann med snippkjole til sengs med en vakker, ung pike iført «sort robe». På bordet står champagneglass med rester av medikamenter. Begge er bevisstløse. De bringes til sykehus og pumpes.
    Borgen hadde innledet et forhold til 20-årige Annemarta Evjenth, som ifølge samtidige kilder slo ned som en erotisk bombe i Dagbladets redaksjon hvor hun jobbet som sekretær og kontorassistent. Borgen ble stormforelsket. Forbindelsen ble motarbeidet av foreldre og familie på begge hold. I et desperat forsøk på å trosse autoritetene og vise kjærligheten fram for all verden, arrangerte paret en selvmordsseanse med historisk hentydning til Meyerling-dramaet i Wienerwald 1889.
    Annemarta, som skulle bli Johan Borgens hustru i et livslangt, katolsk ekteskap, avslutter historien i et nøkternt manuskript: «Johan Borgen ble innlagt på psykiatrisk klinikk Vindern av sine foreldre og første kone. Det skjedde etter et felles selvmordsforsøk. Forut for dette hadde vi oppført oss så rart at felles venner var blitt bekymret.»
    Selv ble Annemarta tvangssendt hjem til sin far i Bodø. Men kjærligheten seirer. Borgen rømmer fra sykehuset, Annemarta flykter til Trondheim, og sammen tilbringer de vinteren i ei fjellhytte i Gausdal.»
    Ellers påståes det at «Far, mor og oss», Johan Borgens muntre fortellinger om familieliv under krigen sett fra en liten pikes perspektiv, er nokså nøyaktig basert på faktiske forhold.

Det er stengt for kommentarer.