Bloggen som meningsdanner

Skulle sjekke en Lotto-kupong, og tenkte at den står i søndagsutgaven av Aftenposten. Det slo meg at det er faktisk første gang på lenge jeg «slår opp» informasjon i et papirmedium (fant heller ikke avisen og fikk tallene fra Norsk Tippings websider).
Man bruker avisen til scanning og til å lese drøftinger, dvs. til underholdning. Den er ikke lenger opplysningskilde i samme grad. Leser ikke avisen for å finne en film, men derimot for filmanmeldelse – som jeg leser på et fast tid heller enn når jeg er på jakt etter en film. Avisen er noe jeg griper til når jeg trenger en pause og litt avkobling – nyheter (hvis noe viktig skjer) kommer via CNN eller ekstrasendinger, ellers finner man dem på nettet.
Blogging er et økende problem (eller i alle fall en konkurrent) for avisene i USA (og sikkert også i Norge etterhvert) fordi de er kilde til meningsdannelse, og fordi deres distribuerte natur er like kjapp til å oppdatere som avisene er. Samt at man får både bredde og dybde ved at noen spesialiserer seg og andre refererer og syntetiserer.
Denne spesialiseringen og tematiseringen er muligens Norge litt lite for. Hittil har vi manglet en samlende blogg – en linkblogg med meninger, som f.eks. Brad DeLong eller kanskje Boing Boing. Norge er litt for lite til å få noe penger ut av det – eller kanskje ikke?