Hvordan unngå å plagiere?

Bilde laget ved å spørre ChatGPT 4.0 «Can you create an image of a middle-aged, blonde woman in a business suit having to make a choice between healthy food and junk food?»

Akkurat når dette skrives, er det fremdeles uklart om Ingvil Kjerkhol kommer til å fortsette som helseminister etter å ha blitt tatt i fusk og fått sin mastergrad trukket tilbake. Så kan man diskutere opp og ned om det var med vilje eller ikke, om hun har visst og så videre.

For meg blir hele den diskusjonen omtrent som diskusjoner om overvekt – der det hevdes at folk ikke vet hvordan de skal spise sunt. Sludder. Alle vet hvordan de skal spise og leve sunt: Mosjoner regelmessig, og, for å parafrere Michael Pollan: Spis naturlig mat, i moderate mengder, mest grønnsaker.

Problemet er at vi ikke gjør det.

Det samme gjelder plagiering. Studenter er bekymret for at de skal bli tatt i plagiat, men reglene er nokså enkle. Metoden for å få det til, er enda enklere:

Skriv alt selv.

Enkelt og greit. Ikke kopier inn tekst med mindre du skal putte den i anførselstegn. Når du leser en fagartikkel: Les den, tenk gjennom hva den sier, og, hvis du skal skrive om hva den inneholder, bruk dine egne ord.

Det er det hele. Det er riktignok slitsomt, men det er det å spise sunt og å komme i form også. Det krever viljestyrke, utholdenhet og disiplin. Minner om et studium.

(Og jada, det finnes noe som heter ChatGPT nå. Og der gjelder det samme, for ChatGPT kan ikke være original eller kreativ, og en masteroppgave skal være nettopp det.)

Kommenter