Litt å lese på til helgen, som jeg har likt den siste uken:
- An Abundance of Exoplanets Changes our Universe bit.ly/Ap0krM
(at noen fortsatt tror vi er de eneste intelligente i universet tyder på dårlig tallforståelse) - Leser bit.ly/wjnz1O (fra
@morgenbladet) om intelligensforskning. Interessant. Og intelligent. Men liker ikke siste underpunkt.
(Masse myter om intelligens. Foretrekker Steven Pinkers perspektiver, se her og her.) - The Chinese Century Is A Myth andrewsullivan.thedailybeast.com/2012/01/the-ch… via
@DishFeed
(Kina vokser, men USA ligger langt foran.) - Big data market survey: Hadoop solutions radar.oreilly.com/2012/01/big-da… via
@radar Excellent overview of most interesting developments.
(Hadoop som platform og Big Data som metafor. Dette blir neste runde for mange IT-sjefer) - Why Kodak’s bankruptcy should scare Nokia gigaom.com/2012/01/19/why…
- Gone in a flash | The Economist econ.st/z6dnDD Excellent and terse description of Kodak’s demise
(Disrupsjon, igjen.) - Teknisk Ukeblad tu.no/it/article2963… via
@teknisk Bra intervju med Torger Reve. Akkurat i dag skulle jeg gjerne vært i Oslo.#ekn
(Håper å få til en diskusjon om IT-industrien når jeg kommer hjem igjen.) - Verdensmester ble toppstudent – DN.no: bit.ly/ztnnVO Hadde henne i mitt kurs – svært målbevisst OG samfunnsbevisst.
(Det betyr ikke automatisk at det er lurt å ansette idrettsfolk. Men kombinasjonen av hode og innsatsvilje er uhyre effektiv.) - Winning the Race With Ever-Smarter Machines bit.ly/zmxCUD via
@mitsmr
(Brynjolffson og MacAfees bok i kortform, med interessant tillegg om kombinatorisk innovasjon som mulig vei ut av eksponensiell vekst i prosesseringshastighet) - Rasjonell etikk og irrasjonell makt wp.me/p1Ug23-ng
(tilsvar til tilsvar til kronikk) @Holten Jeg bruker Comic Sans med vilje. Det irriterer en viss type mennesker… Se forøvrig bit.ly/kroDul
(Det er så lett å ergre endel mennesker….)- Interesting evolution of online marketing. My daughter has Birchbox and loves it, I wonder about Trunk club…
(her datt linkene ut: https://www.birchbox.com/ og https://trunkclub.com/) - Hvis jeg var lærer, ville jeg gitt overraskende hjemmeprøve idag. Uten Wikipedia…
#SOPA - Det er ikke vår skyld! wp.me/p1Ug23-ne
(et gammelt bidrag til EU-debatten) - Manufacturing is changing, and so is productivity wp.me/p1Ug4Q-hZ
(om problemer med måling av produktivitet på nasjonsnivå i en stadig mer global verden) - How a “missed call” in India can control a farm’s water usegigaom.com/cleantech/usin… «Gratis» web-of-things…
(“Missed calls” – ringe opp og legge på med en gang – bruker store del av Telenors kapasitet i Asia. Men er en effektiv signaliseringsmekanisme for folk som ikke har penger, men mobil. Nå som fjernstyring for vanningssystemer) - Why e-books will be much bigger than you can imagine gigaom.com/2012/01/16/rat… Noe for norsk bokbransje!
(Jada, bokbransjen viser til gode tall og ingen fare. Omtrent som musikkbransjen for 10 år siden og Norsk Data i 1987.) - RT
@chronicle: Red wine and lies: chroni.cl/yA5imt
(au da. Vel, kanskje ikke.) - What you can learn from your LinkedIn network wp.me/p1Ug4Q-hU
(nettverksanalyse er moro, og et tastetrykk unna.) - Morten Dæhlen om hvorfor norske politikere ikke satser på IKT bit.ly/zE2wiF
(Komplisert. Og ikke kontroversielt nok. Vi får se hva vi kan gjøre med det.) - Half of computing device sales are mobile bit.ly/wFViWl Really interesting graph.
(Ekstrem bruk av graf,men duverden. 50M iPads forventet i 2012) - Deep thinkers list science’s ‘most beautiful theories’:on.msnbc.com/yKGxle via
@msnbc
(noe å lese i helgen) - Ville overvåke nettet — skapte paradis for id-tyver « Vox Publica:bit.ly/wTZOuK Noe å tenke på i disse
#DLD dager…
(informasjon vil alltid bli brukt, bare noen finner den. Og de finner den som regel.) - Interesting viewpoint on strenght training. Maybe it is this simple. bit.ly/gGrBOM
(hardcore vekt. Arrgh.) - How Cutting-edge Text Analytics Can Help the Obama Campaign Determine What Voters Want slate.me/z9xkOp via
@slate#semantics
(Antakelig fordi Obama-siden fatter seg i fulle setninger.)
Espen,
interessante artikler om intelligens!
Jeg har aldri hørt noen si «Jeg har testet IQ’en min og resultatet ble 1XX».
Har du testet din?
Har tatt en Internett-versjon, men publiserer ikke resultatet… Jeg ser på Internett-tester mer som moro enn noe annet. Ellers har jo alle norske gutter tatt IQ-test på sesjon, men der får man jo ikke vite resultatet.
Hvorfor er dette et sensitivt tema? Det er jo en del som tar Mensa-testen, men jeg har knapt hørt om noen som står fram og oppgir sitt resultat. Min egen følelse er kanskje at jeg ville vært ukomfortabel med en slags konkret offentlig merkelapp. Hva med deg? Sannsynligvis vil du jo ha et veldig bra resultat eller et ekstremt bra resultat.
Jeg liker generelt ikke å opplyse denslags om meg selv, synes ikke andre burde gjøre det heller, og er ikke interessert i andres IQ.
Det er mer enn nok av offentliggjøring av individuelle opplysninger i Norge som det er (selvangivelsen, Facebook om dette og hint). IQ-tester kan gi mening på et statistisk nivå, men en enkeltpersons test synes jeg ikke sier noe som helst om den personen, uten at jeg skal gi meg ut på diskusjoner om andre former for intelligens (sosial intelligens, for eksempel) som vanlige IQ-tester ikke måler.
Mensa er jeg heller ikke interessert i – jeg har ikke noe i mot organisasjonen, men er rett og slett ikke interessert. Forstår ikke helt poenget.
Men bare for diskusjonens skyld: Hvis du er så komfortabel med dette med intelligensmålinger og å diskutere dem – hvorfor skriver du anonymt?
De fleste personlige opplysninger holder man jo for seg selv. Det er sjelden man kjenner O2-opptaket eller kjemikarakteren til sushikokken på hjørnet. Hvis jeg etter mye trening begynte å få et veldig bra O2-opptak, så ville jeg nok bli mer åpen om at andre fikk vite om dette. Hele status-konseptet på Facebook bygger jo på dette aspektet ved menneskets natur. For å sitere en artikkel du linker til: «…at individer med en IQ rundt 180 statistisk klarer seg en del bedre enn dem med IQ på 150». Dermed er dette tallet noe som sier veldig mye om en person, og jeg er veldig forundret over at du ikke er interessert i å vite dette om andre. Hvorfor burde ikke folk opplyse denslags om seg selv? Sitatet slår jo fullstendig i hjel din setning om at en enkeltpersons test ikke sier noe som helst om den personen.
Komfortabel? Temaet og en eventuell egen måling er noe jeg tvert imot er ukomfortabel med.
Skjønner fortsatt ikke hvor du vil hen, særlig ikke med den siste setningen, men så er jeg vel ikke så intelligent, da…
Og hva gjelder «…at individer med en IQ rundt 180 statistisk klarer seg en del bedre enn dem med IQ på 150», så ligger nøkkelen i begrepet «statistisk» – med andre ord, intelligens er en faktor, men IQ-testresultatet til en enkelt person sier ikke så mye om den personens forutsetninger i seg selv.
Men vent litt, Espen. Er det ikke interessant å vite at en person har høy logisk intelligens selv om det er en liten statistisk sjanse for at de allikevel ikke klarer seg bra (hva nå enn som ligger i det). For å legge til litt mer på sitatet som ble trukket fram tidligere her: «…pekte siste år svært tydelig på at individer med en IQ rundt 180…»
Det er klart det kan være interessant å vite IQ for en person, akkurat som det kan være interessant å vite vedkommendes tid på 60-meteren, lesehastighet eller tegneferdigheter – i visse sammenhenger. Men det er ikke noe folk trenger å kringkaste, akkurat som vi ikke kringkaster karakterer (selv om vi bruker dem som silingsgrunnlag.)
Artikkelen det refereres til – jeg regner med at det er denne: http://www.vanderbilt.edu/peabody/smpy/PsychScience2006.pdf – er interessant, men ikke grunnlag for store endringer, slik jeg ser det. IQ er bare en del av ett menneske – og undersøkelsen kan like gjerne reflektere mangelen på matematikk-kunnskaper i USA, som gir gode jobber til de som kan matematikk.
Her er en analogi: I Kina plukker man ut basketballspillere tidlig, gjerne på grunnlag av røntgenbilder som viser at de har gener for å bli høye. Med 1.4 milliarder mennesker, basket er en populær sport, og et storstilet statlig sportsprogram (jeg har undervist på Beijing Sports University selv, det er meget velutstyrt) skulle man tro at kinesisk basketball burde være helt i verdenstoppen. De leder i Asia, men har ikke gjort det bra utenfor det området (16. plass i siste verdensmesterskap), og det er svært få kinesiske spillere av format i NBA (Yao Min unntatt, men han spiller ikke lenger.) De mangler de kreative, raske spillerne, folk som Steve Nash og Jeremy Lin – folk som ikke i utgangspunktet ser ut som de kan spille basket, men som kompenserer for manglende størrelse med kreativitet, kjapphet og ballfølelse.
Espen, med all respekt, så tror jeg du misforstår litt. Hovedkonklusjonen i artikkelen er jo at dette tallet sier veldig mye om en person og at evnen griper inn på en svært gjennomgående måte gjennom livet. Så analogien blir ikke god nok.
Som et tankeeksperiment, hvilke negative sider ville det ha om karakterer og IQ var offentlig kjent?
Jon,
som du sikkert har sett fra denne bloggen, så er jeg styremedlem i Digitalt Personvern, noe som burde være svar nok. Vi har mer enn nok brudd på privatlivets fred i dette landet som vi har. Og bevisbyrden ligger på din side – hva i all verden ville være bra med en offentliggjøring av karakterer og IQ?