Adirondacks!

Sommer 007 Ferie er å gjøre noe annet enn det man vanligvis gjør, og i denne ferien har jeg blant annet laget hagestoler – såkalte Adirondacks. Disse får man kjøpt i butikken, naturligvis, men for det første er de dyre (kr. 6000 per stol har jeg sett) og for det andre er det ikke skikkelige Adirondacks, som skal være saget ut i plank, samt ha buet rygg, rompofomisk sete og ikke minst brede armlener til å sette fra seg kaffekopp, vinglass og/eller bærbar PC.

Jeg fant noen tegninger fra Popular Mechanics, laget først en stol, og modifiserte så tegningene litt, siden norske trelastdimensjoner er forskjellige fra amerikanske. (Hvis du er interessert, se detaljer under bretten.) Stolen ble prøvesittet og behørig evaluert av familiens andre medlemmer. Deretter saget jeg ut maler slik at jeg kunne bli litt mer «industrialisert», og laget først fire stoler til (sammen med kollega Bill Schiano) og til slutt fem stoler på egenhånd.

IMG_2197 Så var det tid for å male – og etter tips fra en nabo kjøpte jeg en kompressor og eksperimenterte med sprøytemaling heller enn pensel. Først en runde med grunning/impregnering (Visir), deretter en runde med tiloversbleven husmaling (Drygolin Ekstrem) som ikke fungerte så bra (den må tynnes kraftig for å fungere i sprøytepistol, så jeg endte opp med en runde med pensel.) Til slutt et strøk (med sprøytepistol) med vindusmaling, tynnet 20% med white sprit, som ble bra. Stolene bør nok ha en omgang med sandpapir og et strøk til, men det får bli til neste år.

Sommer 009 Materialkostnadene ble ca. kr. 350 + maling per stol. Jeg kjøpte endel verktøy: En båndsag med slipeskive fra Bauhaus til ca. 1800, en bordsag fra Jernia til ca. 1400, endel slipeutstyr, samt en kompressor med sprøyteutstyr fra Clas Ohlsson til ca. 2100. Hvis jeg skulle laget flere av disse stolene, vill jeg også kjøpt en bordmontert bånd- og tallerkensliper til ca. 1200, og kanskje ikke kjøpt båndsagen (som forbruker litt mange bånd), men klart meg med vippesag. (Kappsag og vippesag hadde jeg allerede.) Jeg klarte å slite ut drillen min og måtte kjøpe en ny til kr. 279,- Verktøyet kan man selvfølgelig bruke til andre ting siden – og hele dette prosjektet hadde jeg ikke gjort om jeg hadde måttet kjøpe merkevareverktøy som DeWalt eller Bosch i stedet for billige kinesiske produkter.

Nå har jeg i alle fall 10 stoler, som skal fordeles rundt omkring i hage, veranda, og andre steder. De er svært gode å sitte i, særlig etter at familen fikk være med på justeringer av ryggvinkel og sideprofil. Av slike prosjekter (les her om læreeffekten av å jobbe med noe praktisk) blir man mye flinkere til å sage og borre og beregne vinkler, og skjønner etterhvert at den flinke snekker er ikke en som bare kan følge en oppskrift riktig, men som også kan finne løsninger når man har gjort en feil (og feil gjør man.) Mye kan fikses med en slipemaskin.

Og hva sagflis og opptenningsved gjelder, har vi nå nok for flere vintre…

For de som kan tenke seg å lage slike stoler, her er litt tekniske detaljer og noen tips:

 • du kan lage hele stolen i 19mm kledningsplanker, men jeg brukte 22mm i de fleste armlenene siden den dimensjonen ikke slår seg så mye. Kledningsplank er uhøvlet på den ene siden, så pass på at den siden kommer mot kroppen og på synlige steder. Min kone, som kan dette med tilskjæring, forklarte meg at sålenge du legger «rette mot rette» – høvlet mot høvlet – når du skjærer ut, klarer du å holde orden og få like mange høyre- som venstrearmlener.
 • det er ikke så viktig at profiler blir helt likt tegningen – men de må være symmetriske!
 • bakbena til stolen kan også med fordel være 22mm, da får man bedre skruefeste
 • armlenene lages 1 tomme lenger enn på tegningen, og uten hakket inn mot bakbena
 • forbena monteres 4 tommer inn fra forkanten av sidestykket, bakbena 4 tommer inn fra bakkanten. Juster bakbena for å få den vinkelen du vil ha (og den er brattere enn du tror).
 • jeg forlenget ryggspilene med 1,5 tommer for ikke å få kanten akkurat i bakhodet
 • det øverste ryggtverrstykket må lages ca. 1 tomme bredere enn tegningen, slik at det dekker hele toppen av bakbena (viktig for ikke å få regn ned i endeveden)
 • bunnspilene laget jeg ved å splitte en 19x79mm planke i to – og da blir hver spile litt smal, slik at jeg trengte 13 pr. stol i stedet for 11 slik det står i tegningen
 • stolene ble skrudd sammen med galvaniserte terrasseskruer, med forborring med 3mm bor. Jeg brukte ikke bolter slik det står i «oppskriften» – skruene holder fint, men noen steder går de gjennom treverket, og da må du slipe vekk spissene med en vinkelsliper.
 • Jeg brukte ikke lim slik det står i oppskriften, mulig jeg kommer til å angre på det etterhvert, men man kan alltids skru inn en skrue eller to til.
 • bruk slipemaskin/sandpapir flittig, det gjør det lettere å male med sprøytepistol etterpå
 • jeg malte 4 strøk med Visir og to med Drygolin ekstrem på endeveden (bena)
 • bruk maske og beskyttelsesbriller når du maler med sprøytepistol!

5 tanker på “Adirondacks!

 1. Espen, jeg er imponert!
  Dette er kule stoler. Det er mulig jeg hermer neste sommer, har bruk for noen nye stoler men prisen har hindret meg fra å anskaffe noen slike. Hvor lang tid bruker du på en stol?
  I tillegg til at de er ganske stilige så regner jeg med du er ganske fornøyd med deg selv når nyter en god vin i en av de.
  Ragnvald

 2. Jeg er imponert!!! Så flink du er!
  Mine to første stoler av dette slaget ble kjøpt brukte. De er jo så dyre. Nå har jeg to som er kjøpt på Jysk for en billig penge (70% høstavslag), De har også en fotskammel som felles inn under stolen når den ikke er i bruk. Jeg ønsker meg også to i dette nye plastmaterialet, – men tror ikke lommeboka tåler det. De to nye skal nemlig stå på en fuktig plen, og der varer ikke hagemøbler fra Jysk særlig lenge.
  Det jeg egentlig hadde tenkt å kommentere var malingen. Jeg har med stort hell gitt mine stoler (og andre hagemøbler) et toppstrøk (eller to) med Shipolin. Det gir en hard og blank overlflate som avviser det meste av vann.

 3. Ragnvald: Hmmmm. Ganske lang tid. Jeg brukte tre dager på den første stolen, ca. tre dager på de fire neste, og 2.5 dager på de siste fem. I tillegg kom malingen, som ble komplisert fordi det kom regnskurer i et kjør. Men jeg har laget maler (som du gjerne må låne) til de delene av stolene som har kurver – da går det fortere. Kunne ha kortet ned tiden hvis jeg hadde kjøpt bunnspiler i riktig dimensjon med en gang, i stedet for å splitte planker, men det hadde blitt endel dyrere.
  Hege: Shipolin høres kjempesmart ut – takk for tipset! Jeg har lest om folk i USA som snekrer disse stolene av plast terrasseplanker, men vet ikke om sånt finnes i Norge.

 4. Sånne terassebord finne, – men de er vanvittig dyre. Dessuten tror jeg ikke overflaten egner seg. De er beregnet til bruk på brygger og terasser hos dem som har råd til å bruke dem. Jeg tror de er laget av et blandingsprodukt av tre og plast, men denslags kan jeg lite om.

 5. Skikkelig fine stoler! Vil gjøre selv. Hvor finner jeg de størrelsestilpasningene du har gjort sa du?
  Tips til den som ikke sprøytemaler:
  Kutt opp og mal alt FØR du setter det sammen. På den måten slipper du masse fikling med pensler i kriker og kroker, samt at det ikke dukker opp «helligdager» hvisnår treet skrumper inn, noe det vil gjøre.
  Og jeg ville brukt bolter, vi snakker tross alt om at folk gjerne slenger seg ned i slike. Skruer i bærende konstruksjoner har en tendens til å bli litt små i slike sammenhenger.

Det er stengt for kommentarer.