150 år siden vi så lyset

I dag, 1. juli 2008, er det 150 år siden Charles Darwin og Alfred Russell Wallaceartikler om artenes opprinnelse ble presentert for The Linnaean Society of London. Wired.com har en bra artikkel om saken.

En ting er historien om Wallace og Darwin – den er kjent og et av historiens mange sammentreff. Som jeg engang hørte oppfinneren av Post-It notes, Art Fry, si: "Jeg har møtt mange mennesker som sier at de hadde ideen til Post-It notes før meg, og jeg tror dem." Darwins far, for eksempel, var medlem av en gruppe filosofer og naturalister (dvs. tidlige vitenskapsmenn) som mente evolusjon hadde noe for seg. Men det var Darwin som la grunnlaget, go som ble kjent.

En annen sak er at selve mekanismen – Mendels arvelover – ikke ble skikkelig kjent før nærmere 40 år senere. Siden gikk det heldigvis fortere, og idag er det bare underlige bakevjer i USA (og muligens steder i Norge også, hva vet jeg) som ser til andre teorier enn Darwins, selv om implikasjonene, blant annet for vår oppfattelse av menneskenes viktighet (vi har en tendens til å tro at vi er evolusjonens endepunkt – men vi utvikler oss helt sikker fortsatt, og om hele greia hadde startet en gang til, er det tvilsomt om resultatet hadde blitt det samme.)

Nuvel – en historisk merkedag, uansett!

2 tanker på “150 år siden vi så lyset

Det er stengt for kommentarer.