Ånder strømmer ut av flasker overalt

Clay Shirky (Internett’s beste essayist, synes nå jeg, som også har en ny bok ute med den interessante tittelen Here comes everybody) summerer opp noen av effektene av at alle nå kan publisere hva som helst. Wikileaks-saken, der en dommer forsøkte å stenge en webside for "lekkede" dokumenter på vegne av investeringsbanken Julius Bär, viser at det nå ikke er noe problem å publisere nærmest hva som helst, hvor som helst.

Denne setningen er spesielt interessant:

So many of our legal traditions around media assume scarcity, commercialization, and professionalization that our sudden lurch to a world of abundant, free, amateur media is going to threaten many existing social bargains, not just the the ones around trade secrets.

Der har vi det, faktisk. Har du lyst til å publisere noe? Sett i gang! Du trenger verken investeringer eller engang statsstøtte. På den annen side er du ikke garantert lesere heller – med mindre noen forsøker å hindre andre i å lese deg. Da er du garantert oppmerksomhet. Bare spør Julius Bär.

Det skal bli mye, og interessant, publisering fremover.