DAB er dødt

Kringkastingssjef hand Tore Bjerkaas vil skru av FM-sendingene, men Giske holder på at minst halvparten av befolkningen må ha tilgang på en DAB-radio før dette blir aktuelt. Med smått og stort ble det solgt 2 millioner FM-radioer i fjor (dette tallet inkluderer mobiler) og 61000 DAB-radioer.

Giske er politiker og vant til å forholde seg til stemmetall, og her har han for en gangs skyld helt rett. I en verden med konkurranse om teknologiplatformer er det kundene som bestemmer hvordan de vil motta sine nyheter og sin underholdning. NRK er bare en av mange leverandører, og kan ikke diktere platform. DAB er en teknologi med fremtiden bak seg – og NRK bør glemme den (en av mange lovende teknologier som ble forbigått av andre, mer fleksible løsninger) og heller satse på platformnøytral kringkasting, først og fremst gjennom podcasting, streaming og radiokanaler levert over mobiltelefonnett og Wi-Fi.

Jeg kan ikke fri meg for at det ligger en generasjonsskifteproblematikk her. Dagens unge konsumerer sin underholdning og får sine nyheter utenom TV og radio. Skal NRK være relevante i fremtiden, må man forsøke å være noe andre ikke er (at frokost-TV legges ned, er i så måte et sunnetstegn). Selv har vi fibernett hjemme og kan få radiokanalene gjennom fibernettet eller gjennom diverser FM-radioer rundt omkring i huset. Vi trenger en DAB-radio omtrent like mye som vi trenger en grammofonspiller.

Derimot kan jeg godt tenke meg en Youtube-lignende løsning fra NRK som gjør at jeg kan høre programmer direkte over Internett, i sanntid eller lagret, og dessuten blogge om programmene direkte. Den yngre generasjon kan tenke seg å ha ting integrert (i fullversjon og med skikkelig lyd) på Facebook eller Nettby eller Ezmo eller hva nå dagens medium heter. Og mens vi er igang, hvorfor er det ikke mulig å søke på alle NRKs programmer via vanlige søkemotorer.

En ting til: NRK har 50 år med egenprodusert arkivmateriale. Hvorfor i all verden er ikke det lagt ut åpent på nettet forlengst, til glede for historielærere, forskere, seere og hvem som helst ellers? 

Beklager. DAB har DABbet av til et nivå hvor det er dødt alle andre steder enn i NRKs styrerom. NRK bør komme seg ut av det – og sin platformintegrerte tankegang – så fort som mulig. Det eneste resultatet av å presse DAB gjennom er at vi ender opp med en teknologiplatform ingen andre har, samt at medieregulerende instanser i Norge mister sin troverdighet. Noe Giske ikke ønsker og tydeligvis skjønner.

nrk.no er NRKs fremtid. Enkelt og greit.

Her er forøvrig et av NRKs mest sette program (som ville ha mange millioner seere hvis NRK gadd å lage en engelskspråklig versjon), greit tilgjengelig i bloggbart format på Youtube. Skrevet av Knut Nærum. Om den er inspirert av DAB, vites ikke:

15 tanker på “DAB er dødt

 1. DAB er ikke dødt. Riktignok er salget av FM-radioer veldig høyt, men så er nå statistikken ganske urimelig fordelt, med tanke på at den inkluderer mobiltelefoner (som stort sett inneholder en radio om man vil eller ikke – man må heller se bevisst på hvilke konkrete radiokjøp som gjøres, og vekte dette mot DAB-kjøp korrigert for pris). Jeg jobber i en spesialforretning med svært bevisste kunder, og mange av disse er klar på at de ønsker DAB. Vi selger mange DAB-radioer, og dersom kunden har valget mellom FM og DAB (mot et lite tillegg – lager merverdi må vite) så velger de aller fleste DAB. Mange fordi de vil være framtidssikre, og mange fordi denne formen for radio har utvilsomt bedre lyd enn FM. I tillegg er DAB billigere å sette opp og vedlikeholde enn FM (noe som er en hoveddriver for at NRK og andre ønsker å gå over til DAB), samt at det å distribuere radio blir vesentlig lettere for mindre stasjoner.
  Kritikerne sier at teknologien er gammeldags og utdatert allerede før den er introdusert. Greit nok at dette ikke er innovasjon på høyt nivå, men hovedsaklig teknologi som gir informasjon i displayet på radiomottakeren a la 1995. Alternativet er satelittradio (dyrt for lille Norge – billig for store USA), internettradio (man har ikke internett overalt – enda) eller å beholde dagens FM-nett. DAB er ingen revolusjon sammenlignet med FM, men gir fordeler for både brukere (bedre lyd og konkret informasjon på en enkel måte – f.eks navn på sang –> google it) og for distributører (lavere kostnader og enklere i drift).
  Disruptiv teknologi? –> Nei. Betyr det automatisk at man skal motkjempe det og forlange større steg av gangen?

 2. Jeg synes du tar helt feil utgangspunkt. Spørsmålet er ikke om DAB tilfører mer verdi, og eller om den har verdi for visse grupper. Spørsmålet man må stille seg er om DAB som teknologiplatform tilfører så mye verdi for så mange mennesker at man skal kunne tvinge folk over på den.
  Hjemme hos oss har vi i hvert fall 10 apparater som kan ta imot FM-signaler, mobiler og lommeradioer innregnet. Skaper DAB så mye merverdi at det å gjøre disse apparatene ubrukelige (klokkeradioen på nattbordet er riktignok 30 år gammel, men likevel) er noe jeg vil synes er riktig? Nei.
  På litt lengre sikt – vil andre løsninger kunne levere det DAB leverer innen DAB blir så utbredt at det blir standarden. Ja, absolutt. Det er idag teknisk mulig å levere god lyd over Internett. Argumentet om at vi ikke har Internett overalt er riktig, men jeg tror vi vil ha Internett overalt lenge før vi har DAB overalt.
  Med andre ord: Behold FM-nettet inntil Interntt eller noe annet tar over. DAB har hatt sin sjanse og ikke klart å bruke den.

 3. Helt enig. NRK har en utrolig fordel i at de ikke behøver å kontrollere hvem som ser programmene deres, og bør derfor prøve å spre dem så vidt som mulig. SVT har vært flinkere – de har både podtv versjoner av mange programmer lenge før NRK begynte (nedlastbare avi filer), og de har sin egen kanal på Youtube der de legger ut mye materiale. At NRK nå begynner å eksperimentere med bittorrent er selvfølgelig strålende. De bør tenke bevisst på dette med lisensiering allerede nå – materiale som nå blir kjøpt inn fra produksjonsselskaper bør ha en avtale om at det senere kan legges ut nedlastbart på nettet, og egenprodusert materiale bør så langt det lar seg gjøre legges ut under Creative Commons lisenser – slik at folk kan remixe og gjenbruke materialet.

 4. Hei. Hvis du ikke følger med på http://nrkbeta.no her skjer det mye morsomt. Når det kommer til arkivmatrialet har Nrk store problemer i forhold til rettigheter. Så de vil nok ha mye lettere for å dele nytt innhold enn gammelt på kort sikt.

 5. jeg mener at analysen din er feil, espen. poenget er ikke at dab er så mye bedre enn en FM, men at FM-nettet er håpløst dyrt å drifte. poenget er at vi så fort som mulig må kvitte oss med dette nettet, slik at NRKs budsjetter kan brukes til produksjon.
  det vil medføre utskifting av en del radioapparater, men det er tross alt ikke snakk om store utlegg, folk greier det fint. men ingen vil noensinne forandre noe («hva er galt med det vi har?») og Giske spiller populistisk på disse strømingene i folket.
  det er en patriotisk handling å kjøpe DAB-radioer fordi at det kan føre til at vi får lagt ned det analoget nettet tidligere.

 6. Dette har jeg ikke peiling på, (ikke dette heller nei) men jeg så nylig at Elprice annonserte en Internettradio til 16-1700 kroner. Det syntes jeg hørtes umåtelig fristende ut. Da har man vel antagelig tilgang til tusenvis av kanaler, og for en stakkar som meg som sitter fast i 1990 og foretrekker amerikansk musikk med røtter i folk og country så ville jo det vært gull om den fungerte bra?
  Radio er ellers noe jeg stort sett bare hører i bilen, og siden jeg nesten aldri kjører bil lenger så er det temmelig sjelden. Dessverre må jeg vel si, for hver gang jeg faktisk hører radio slår det meg hvor mye bra som dukker opp der. Men uansett, jeg kommer aldri til å kjøpe noen DAB-radio av patriotiske grunner. Radio er noe som bare følger med når jeg kjøper mobil, cd-spiller, vekkerklokke eller bil, og hvis radioen i bilen plutselig skulle slutte å virke hadde jeg nok blitt litt sur og oppgitt i ti sekunder, og så hadde jeg satt på en CD i stedet.

 7. DAB er et halvt skritt, og leverandører og marked har nølt så lenge at det er et meningsløst skritt å ta i dag. At DAB har bedre lyd en FM er en interessant påstand, for en av fordelene med DAB for kringkasterne er at flere kanaler på bekostning av lydkvalitet.
  Om man skal akseptere det snurrige regnestykket som viser at DAB-sendenettet er så mye billigere enn FM-sendenettet da.
  Leverandører og marked har nølt så lenge at vi har fått en diskusjon om teknisk oppgradering av DAB. Det neste museskrittet heter DAB+ og til stor glede for dem som har brukt penger på DAB-radio så diskuteres det nå hvor fort man kan fase ut de gamle DAB-signalene til fordel for DAB+ (og den diskusjonen driver ikke akkurat salget av dagens DAB-radioer i taket). Og, før diskusjonen tar av – NRK er selvsagt dypt uenige med mine meninger. Og, nei, jeg har ikke nevnt DMB i denne kommentaren.

 8. Mener du at NRK skal slutte å drive med bakkesendt radio? Hvis ikke, er det FM som er fremtiden?
  DAB blir etterhvert så billig at det blir innebygd i alle dingser.
  Vi får snart bare inn digital TV, herunder bakkesendt sådan (som jeg selv har). Hvorfor skulle ikke radio gå samme veien?
  Hvorfor sa man ikke det samme om GSM-teknologien i 1994? At de var avlegs? At folk stadig kjøpte analoge telefoner, bpde stasjonære og NMT, at det ville bli så dyrt å bytte? Men NMT ble etterhvert nedlagt, GSM-telefoner blir kastet etter oss og siden kom UMTS (3G).
  Prinsippene bak digital kringkasting fungerer utmerket, da sendere forsterker hverandre i stedet for å forstyrre. Dekningen for digital-TV er meget god, sammenliknet med analoge sendinger.
  Jeg vil høre radio i bilen, stabilt og med god kvalitet. Samme fra mobiltelefonen. FM er noe herk, ustabilt og fullstendig utdatert og bør nedlegges så fort det er et alternativ. Som er DAB.

 9. Det er rart at ikke alle har løpt og kjøpt DAB med så gode argumenter for denne teknologien.
  Nå er et enfrekvensnett noe av det kjekkeste som er oppfunnet siden bindersen, men det er digitalteknologi generelt og ikke DAB spesielt. Og når det er hull i dekningsområdet gurgler og bobler det i DAB-lyden. DAB-kvaliteten kunne i teorien vært like god som god FM, men for å få flere kanaler hver kanalpakke er lyden komprimert hardere.
  Har du norsk DAB i bilen vil du få problemer når du kjører ut av landet og kommer til et land de bruker DAB+ (om du ikke kjøper en dyrere radio som kan dekode begge typer sendinger). Du kan også kjøre gjennom landene med en taus bilradio og trøste deg med at både DAB og DAB+ er samme standard, Eureka 147. Det er fullt mulig å bygge inkompatible produkter på én standard.

 10. poenget er at et analoget radionett vil bli lagt ned før eller siden. om 50 år er det garantert at vi ikke vil betale for å opprettholde et førkrigs opplegg.
  det må bort, og jo før jo heller. derfor må Giske sette en slukkedato, slik som fagetaten NRK (dvs eksperten) ber om, så dette kan skje hurtigere.
  når slukkedatoen kommer, kommer investeringene i nettet, slik at man får strøket glatte de ujevnhetene som nevnes av dere andre her, og folk vil bytte apparatene.

 11. Jeg var lenge utrolig skeptisk til DAB. Leste masse i avisene om hvor dårlige dette var, og om den påståtte elendige DAB-lyden.
  Og så fikk jeg plutselig høre en DAB-radio, og jeg fikk mildt sagt bakoversveis. Riktignok har jeg bare perfekt hørsel, men i følge min hørsel er DAB-lyd enormt mye bedre en FM. I tillegg får jeg inn mange flere kanaler hvor jeg bor (og jeg mister ikke de jeg har på FM selv om jeg har en DAB-radio).
  (Håkon – gurglingen i en DAB-radio er et problem i enkelte radioer, mens andre ikke har det. Det er uansett ikke ofte man hører dette, for DAB er stort sett perfekt lyd eller ingen lyd, mens på FM trenger man et veldig sterkt signal for å få god lyd.)
  I ettertid har jeg sett at all nesten DAB-kritikk er å spore fra en person som heter Per Morten Hoff. Han har skrevet mange hundre lesebrev på vegne av IKT-norge mot DAB, og mange aviser har gjengitt disse ukritisk. Men jeg ser samtidig at han er en lobbyist, og han har nok en skjult agenda for å skremme folk vekk fra DAB. Kanskje han jobber for Nokia som har utviklet en DAB-konkurent?

 12. Nå tror jeg ikke NRK har monopol på digital kringkastingsekspertise, og jeg kan garantere at jeg ikke låner øre til Per Morten Hoff. Min radiobruk ligner litt på den Espen beskriver, jeg bruker nettradio når jeg er under tak og foretrekker en knøtt liten FM-radio i lomma når jeg er ute på tur.
  Jeg regner med at all kringkasting blir digital etter hvert, men dessverre tar det nok litt mer tid enn de ivrigste krever. Jeg regner også med at vi kvitter oss med første generasjon DAB før vi blir helt digitale.

 13. Jeg tror det er mange sider som er lette å overse i denne debatten:
  – Å beholde FM er en heftig ekstrautgift i tiden framover, den skatten er kanskje dyrere enn å gi gratis nye radioer til alle på sikt…
  – Radio, som andre teknologier, går mot multimode: Nye radioer støtter flere mottagerteknologier samtidig (tenk en mobiltelefon, hvor mange nett den støtter). DAB, FM og Internettradio i samme mottager er allerede der ute, de fleste DAB-radioer har FM, de fleste FM-radioer er mobiler (med 3G eller WiFi internettradio om du vil) — og jeg tror ikke akkurat at kompatibilitet mellom DAB og DAB+/DMB blir et praktisk problem for mottakerapparatene… Etterhvert kommer nok DVB-familien inn der også. Det betyr at de som sender ut signaler står endel friere enn før til å tilpasse tilbudet. Tenk også softwareradio: Mottagerkretsene vil ofte kunne oppgraderes og patches over tid.
  – Satelittradio har vi forsåvidt allerede i Norge, det er bare et par praktiske problemer i Europe med satellitter — de må i praksis dekke store områder, og er ikke lette å gjøre nasjonale, og de nåværende sendingene krever som kjent parabolantenner for mottak… Sirius/XM er ikke noe fullgodt alternativ på et kontinent med 50 språk eller mer.
  – Rent personlig: Etter å ha kjøpt endel forskjellige FM, DAB og nettradioer er det ikke noen tvil om at DAB er det beste allroundalternativet i praktisk bruk jeg vil anbefale de fleste, med oppgraderingspath over tid (til DAB+ osv) er det en glimrende teknologi målt i ren brukbarhet og kvalitet i dag. Internettradio er ennå litt mer plunder og vanskeligere å sortere (ingen prioritering av skitt og kanel i mengden, for eksempel), og lider ennå av nettleverandørers manglende stabilitet og dyr 3G — men er ellers den overlegne teknologien.
  – Og i all diskusjonen om hvor populært og utbredt DAB er, så er det faktisk mange land i Europa man glemmer som har gode DAB-nettverk (benelux, feks), men hvor det ikke selges så mye rene radioer — og en hovedfaktor er at folk rett og slett ikke betaler for å ha radio lenger, tradisjonell radio i mange land er i dyp dyp krise generelt. Vi er utrolig heldige i Norge som har kanaler med redaksjonelt innhold med høy kvalitet og hvor man faktisk kan bli kjent og stjerne av å være en radiovert…

Det er stengt for kommentarer.