Lommemannens identitet

Lommemannen er tatt, ser det ut til, og det er jo svært bra. Men er det ikke en smule bekymringsverdig at det legges ut så mange opplysninger om vedkommende? En kjapp runde rundt i litt søkeverktøy og nettaviser viser at vedkommende er

 • Bergenser, 55 år, skilt med to voksne barn
 • Bor i Hjelke (tror jeg) i Åsane kommune
 • Driver et firma i Hordaland med 10 ansatte
 • Hadde inntekt over 2 millioner i 2006 og er "mangemillionær"
 • Er lillebror til en "profilert politimann"
 • Er blitt intervjuet i Bergens Tidende en gang i fjor eller 2006
 • Eier et naust i Fana
 • Er blitt tatt bilde av med rød hjelm, ser nokså motorsportspreget ut

(Pluss de vanlige detaljene fra fantasiløse journalister, naturligvis, om at naboene er sjokkert og arbeidskolleger synes han er en grei kar og ikke kan forstå det.)

Nå er dette en oppsiktsvekkende forbrytelse og bevisene tydeligvis svært gode, men er det ikke slik at en arrestert persons identitet skal holdes hemmelig inntil vedkommende er formelt siktet (som vel skjer i forhørsretten) eller har tilstått? Et problem i vår søkbare verden er at hver enkelt detalj som blir oppgitt i avisene ikke er så viktig, men sammen gjør de vedkommende nokså synlig. En VG-blogger har tydeligvis allerede lagt ut navnet, men har blitt strøket.

Det ser ikke slik ut, men tenk likevel om vedkommende skulle være uskyldig?

13 tanker på “Lommemannens identitet

 1. Så enig, så enig.
  Jeg og en kollega tok det som en konkurranse å først finne ut hvem han var. Ikke akkurat vanskelig (jeg vant). Dog opererer han med to nesten likelydende navn, noe som gjorde det litt mer komplisert.
  Fant så huset hans på flyfoto på nett, og klarte å verifisere at vi hadde rett person ved å sammenlikne huset med huset på VGTV. Altså fant vi ham ikke bare, vi også klarte å verifisere at det var ham.
  Jeg tør å vedde på at i løpet av kvelden kan man google «lommemannen identifisert» og få opp navnet direkte.
  Jeg håper virkelig han er skyldig, personen blir uansett å få et forferdelig liv etter dette siden alle rundt ham nå vet at det er ham. Da bør man i det minste håpe at han fortjener det…
  I disse personvernstider er det skremmende hvilken informasjon vi som vanlige borgere har tilgang på om andre. For ikke å snakke om politi, sykepleiere, ansatte i Telenor etc. Tydeligvis klarer de heller ikke å holde tett, hvordan kunne ellers VG være utenfor huset og filme pågripelsen…

 2. Stemmer, jeg stusset også over hvor mye som egentlig ble sagt. Har brukt 10 minutter nå på å finne ut hvem han er, og se bilde. Betenkelig!

 3. Du har et poeng, men må få rette deg litt. Firmaet hans har 11 ansatte, han bor i Hylkje og han har ikke hjelm på bildet når han sitter i formel-1 bilen?

 4. Navnet lekket også ut i bloggosfæren ganske kjapt, på ulike måter. Ellers er jo skattelistene et nyttig hjelpemiddel i slike saker, hvilket for meg bare viser hvor tvetydige/dobbeltmoralske myndighetene og mediene er i slike saker: på den ene siden tutes vi ørene fulle av behovet for personvern, på den annen side legger det offentlige ut hauger av søkbar, sensitiv informasjon, som så brukes av nettmediene for å drive opp trafikktallene. Jamfør NRKs nyhetsside, som øverst på siden har to ulike grensesnitt for søk i skattelistene.
  For et nyttig perspektiv på hvordan VG jobber, anbefaler jeg http://www.journalisten.no/story/50424 , som intervjuer forfatter Ingvar Ambjørnsen. Der får man vite en god del om hvordan VG-journalister dyrker det de mener er nyttige kontakter…

 5. Enkelte kan ironisk nok gjøre opp for seg i relevant valuta. I følge NRKs skattesøk kan enkelte finansiere følgende…
  [navn slettet av bloggeier] sitt bidrag til felleskassa kan til dømes finansiere:
  581 døgn i fengsel eller
  73 nye prestekjolar eller
  0.000972 stk Herkules transportfly eller
  17.5 meter nybygd veg

 6. Nå sitter dere egentlig bare og skryter av at dere vet hvem lommemannen er og hvor flinke dere er .
  Dere føler dere på en måte sprekkeferdige siden dere sitter på denne infoen ikke ?? Er det litt deiligt ????
  Det at dere later som om dere er bekymret for rettsikkerheten eller et eller annet er bare et skalkeskjul.

 7. Noen andre som er blitt slått av følgende paradoks: menigmann har så mye informasjon til rådighet og så god tilgang på dataverktøy at vi nå kan identifisere ham på 10 minutter.
  På den annen side: politiet stilte tilsynelatende helt riktig spørsmål i 1999: hvorfor hadde det seg slik at overgrepene i Bergensområdet stoppet opp det året? Kunne det ha noe med at han var blitt oppdaget? Hmmmm. Tenke, tenke. Jo, det kunne nok være så. Logisk neste steg: endevende alle saker i bergensområdet der en voksen mann var mistenkt for overgrep mot mindreårige?
  Nei, det ble nok for vanskelig.
  (OK, lett når man har fasiten, men jeg lurer nå litt).

 8. Haha jeg brukte en liten stund på og finne det. Men det var tross alt om morningen. [spm som kan identifisere personen tatt vekk av bloggeier]? Nå har jeg alt av informasjon da:)

 9. Bårdy: Nei, ikke så vidt jeg vet.
  Jørn: Jeg lurer på om ikke litt for mye CSI og lignende TV-show har fått oss til å tro at politiet har store databaser med informasjon som kan søkes. Det er grunn til å minne om at dette sakskomplekset strekker seg tilbake til 1976 – og søkemotorer av typen FAST og Google kom på slutten av 90-tallet. Tradisjonelle databaser krever at man gjør ganske mye arbeid med å tilrettelegge informasjonen før den legges inn, mens søkemotorer er mye mindre kresne. Med andre ord – kanskje det politiet trenger, er en form for data mining mot all den ustrukturerte informasjonen de sitter med.

 10. Når du sier det, så så jeg den artikkelen. Godt poeng, og her tror jeg Petter har rett. Samtidig skal man ikke undervurdere hvor mye tid som går med til å få kunnskap inn i en form som gjør at den kan deles, og hvor liten tid politiet har til nettopp det. Men som også Aftenposten sa på lederplass forleden: Norge er så lite at det ikke burde være noe problem å koordinere og dele informasjon over en nasjonal organisasjon.

Det er stengt for kommentarer.