Minneverdig sikkerhet

Knut YrvinMitt lille utfall mot "stalinistiske IT-sjefer" (ikke min tittel, men jeg gikk jo med på den) i går har generert en hel masse kommentarer, noe seriøse, andre (som vanlig i en anonym debatt, hvorfor i all verden driver folk og gjemmer seg bak anonymitet hele tiden? Bleikinger!) ikke. Litt slitsomt, men slik er nettdebatt. Og jeg satte jo stor pris på å bli sammenlignet med Selvaag av Knut Yrvin…. Jeg kvitterer med å vise hans blide kontrafei her.

Nuvel. Den vanligste kommentaren er i alle fall "Hva med sikkerheten" – hvis vi slipper brukerne fri kommer de til å gjøre alle mulige rare ting og vi får et mareritt, og så videre. Da er det en fornøyelse å kunne vise til Bruce Schneier og denne lille meldingen om at en svensk militær klarte å glemme igjen en minnepenn med konfidensiell informasjon i en Internett-kafemaskin. Ingen standardisering eller brannmur eller overvåkning i verden kan beskytte deg mot medarbeideres idioti.

I riktig gamle dager (den gangen jeg jobbet i en IT-avdeling selv) ble virus spredd gjennom disketter. I en forelesning ble jeg spurt om hva man skulle gjøre for å være absolutt sikker på ikke å få virus på datamaskinen. Mitt svar var at det var akkurat som med seksuelt overførbare virus – det er bare å beholde lille plastposen (som disketten kommer i) når man setter den inn i maskinen, så får man ikke virus.

Ikke noe annet heller. Men litt må man jo ofre for sikkerheten….

Standardisering og sikkerhet må holdes opp mot hvilke begrensninger man legger på sine brukere. Teknologien har blitt mer standardisert og konsumerisert. Det er på tide å se IT som et innovasjonsmedium, først og fremst – ikke en begrensning. Og det er på tide å slutte å se på brukerne som idioter – eller i alle fall å dele dem inn i kategorier etter i hvilken grad man kan slippe dem løs med teknologien.

Oppdatering 13.1: Festlig innlegg med mange gode eksempler på overivrig IT-politi. 200Mb lagring av e-post? Når Google gir deg over 6 Gb gratis (eller i alle fall uten kontant betaling)? Jeg vet om folk som jobber med grafikk og genererer 200Mb epost hver dag…..