Nasjonale kunnskapsstrategier

Eilert Hanoa har et glimrende innlegg i Dagens IT: Tid for nasjonale strategier. Der argumenterer han for at vi må begynne (egentlig burde vi ha begynt for lenge siden) å ta forholdsregler for å sikre at vi får nok folk inn i høyere utdanning og arbeidsliv i fremtiden. I USA har denne debatten rast lenge, ikke minst drevet frem av mine kolleger i Concours Group, Tammy Erickson og Bob Morison, som fikk McKinsey-prisen for sin artikkel "It is time to retire retirement" i Harvard Business Review.

Norge har, delvis takket være god økonomi og delvis takket være gode velferdsordninger for småbarnsforeldre, mindre av et demografisk problem enn mange andre land (som Tyskland og Italia). Men vi har et større problem i at norske næringslivsledere ser ut til å rekruttere for bedriftidrettslaget heller enn den globale kunnskapskonkurransen.

Mer om dette senere. I mellomtiden: Les Eilerts innlegg.

2 tanker på “Nasjonale kunnskapsstrategier

  1. Kjempebra artikkel av Hanoa! Eit stort problem er at norske arbeidsplassar (andre vestlege også for den del) har så stor overvekt av eldre arbeidstakarar at deira interesser, verdiar og ikkje minst forståing av notid og framtid overskyggar den yngre generasjonen sine interesser og røyndomsoppfatning. Dei eldre er så mektige, rike og mange, at den unge grasrota visnar i startgropa.

  2. Her er eit rykande ferskt og konkret døme på korleis unge, dugande og inspirerte folk vert valsa ned av «the establishment» på toppen av makt og pengekaka: «Microsoft viftet med hånden, proklamerte uenighet, og viseadministrerende direktør ønsket å gå videre til neste punkt. En mindre demokratisk og uriktig prosess har jeg aldri opplevd. Håkon Wium Lie har lang erfaring med standardiseringsarbeid, blant annet fra W3C, og påpekte overfor viseadministrerende direktør at prosessen var uakseptabel.»
    http://www.bekkelund.net/blogg/2007/08/27/hva-mener-norge-om-ooxml/
    Slik maktbruk mot rasjonell argumentasjon som spesifikt går ut over «nye og unge» måtar å gjere tinga på har vorte så utbreidd og er så langvarig at veldig mange unge mistar interessa og føyar seg etter dei mange og sterke.

Det er stengt for kommentarer.