Hyderabads IT-arkitektur

Hyderabad er Indias nest største IT-by, med mange store firma, vestlige og indiske, som bygger store kontorbygg (eller, rettere sagt, leaser store kontorbygg fra staten Andra Pradesh) midt mellom fattige teltbyer og tradisjonelle, nedslitte indiske hus. Aktiviteten er stort sett samlet i et område kalt HITEC City, Det er en klisje å si at i India er kontrastene slående, men det er de altså. Og i Hyderabad ser man det nye India vokse frem, med rekordfart.

Det hele startet med at delstatsregjeringen bygget denne bygningen, Cyber Towers, midt ute på en slette.

Cyber Towers, Hyderabad 

I denne bygningen har mange av de store firmaene, som Microsoft, startet sin virksomhet, og etterhvert ekspandert til egne bygninger. Den neste bygningen, kalt Cyber Gateway, var enda større og bygge som en tunnel med en stor åpen plass i midten:

Cyber Gateway Hyderabad 

Navnet "Gateway" var meget riktig – her begynte firma som Dell, General Electric og andre, før de bygget seg egne bygninger i nabolaget. Et eksempel på egne bygninger er Hyderabad-avdelingen av Tata Consultancy Services, Indias største IT-konsulentfirma.

Tata consultancy service 

Man får litt Las Vegas-følelse, både fordi dette er store bygninger med original arkitektur, og fordi alt sammen ligger ute i et flatt og sandete landskap, med mange store kampestener som brukes som dekorative element for endel av kontorbyggene. Samtidig vrimler området av det tradisjonelle India, med små gule tuktuks, kvinnelige anleggsarbeidere som bygger disse husene med håndmakt, og teltbyer. India har 1.1 milliarder innbyggere, men i forfjor var det kun 52 millioner familier innenfor middelklassen, definert som de som tjener mellom $1800 og $20000 i året. 70% av befolkningen lever på landet, stort sett i små landsbyer.

Førsteinntrykket er i alle fall overveldende. Idag var jeg i møte med den tidligere delstatssekretæren for IT – en mann som står bak mye av det som har skjedd her. Det var meget interessant – mer om dette siden. 

1 tanke på “Hyderabads IT-arkitektur

  1. En liten off topic kommentar: Etter at jeg oppgraderte til Firefox 2.0, er du listet i mine bokmerker med et dagbladet.no flavicon. Antar det er en bug i Firefox..

Det er stengt for kommentarer.