Datamaskinene får skylden for børsfall igjen?

Dow Jones recalculatedDa den amerikanske børsen (og dermed også resten av verden) falt dramatisk i 1987, fikk datateknologien mye av skylden – en rekke meglere hadde programmert inn automatiske salg hvis kursen falt under et visst nivå, og dermed fikk man en selvforsterkende effekt som forsterket fallet fordi en rekke salgsordre kom til nesten samtidig.

Nå ser det ut til at kursfallet for to dager siden også kan ha vært forsterket av en teknologitabbe, denne gangen at maskinen som beregnet indeksene ikke klarte å henge med. Da man byttet over til en annen maskin, falt indeksen dramatisk, noe som satte igang en liten panikk. Markedet liker bevegelser, men ikke for raske bevegelser, særlig ikke fall.

Om noen skulle være i tvil om at vi nå lever i en verden hvor alt henger sammen (fallet ble utløst av rykter om at kinesiske myndigheter ville gå inn og forsøke å dempe sterk vekst i aksjemarkedet i Shanghai) eller at teknologien kan være viktigere enn man tror, så burde de være overbevist nå…

(Via Paul Kedrosky, Risks Digest, andre som jeg ikke finner igjen)