Lekkasjesamlingen

Wikileaks.orgWikiLeaks er et interessant prosjekt – et middel for å samle "lekkede" dokumenter og gjøre dem tilgjengelig på en måte som gjør at de ikke kan fjernes igjen. Jeg går ut fra at dette vil bli en distribuert tjeneste av et eller annet slag, som ikke kan stenges med en DMCA-henvendelse eller noen annen for for juridisk underbygget stoppmekanisme.

Det interessante kommer i forhold til hvilket redaksjonelt ansvar (eller, siden de er anonyme, hvilken redaksjonell praksis) de som driver stedet kommer til å ha. Wikipedia fungerer fordi det finnes sterke kulturelle normer (NPOV), men jeg ser ikke noen særlig vel uttalte normer som ligger til grunn for dette prosjektet. De sier seg å ha 1.1 millioner dokumenter, og vil ha et fokus på ikke-vestlige diktaturer. Noe vagt, spør du meg – hva om det skulle dukke opp et avslørende dokument om en eller annen bevegelse (at Falun Gong eller Dalai Lama skulle være korrupte, f.eks.) som folkene bak WikiLeaks er positive til?

Vel, vel, vi får se. Jeg er opptatt av at informasjon skal være tilgjengelig. Men her tror jeg prosjektet enten kommer til å drukne totalt i irrelevante dokumenter, som dokumentasjon om Area 51 eller "bevis" for at "myndighetene" undertrykker "sannheten" om ulike terapier, eller vil måtte utvise så mye redaksjonell virksomhet at det blir en kilde til sannhet kun for de som er overbevist allerede. I alle fall kan de komme til å få et problem hvis stedet blir en samling av opphavsrettsovertredelser.

Logoen er i alle fall fabelaktig… 

(Via Joho.)