1000 bøker man bør lese før man dør

Slike lister er nokså skumle – man blir litt oppgitt over alle de bøkene man ikke har lest (for ikke å snakke om de man har kjøpt men ikke lest ennå, eller de man bare kommer litt inn i, som f.eks. Infinite Jest.)

I alle fall: Her er en liste over 1000 bøker man bør lese før man dør. Den er fra en bok av samme navn, og som vanlig er det jo mange valg man kan lure på. Hvorfor i all verden ha med tre bøker av Gertrude Stein, for eksempel, og ikke ha med Andre Malraux’ Menneskets lodd eller noe av Orhan Pamuk?

Uansett, jeg lastet listen inn i et regneark, gikk gjennom den og fant at jeg har lest 138 137 av disse og eier 143144. Med nåværende tempo må jeg derfor leve til jeg er 332266 år gammel for å komme gjennom den. Her må tydeligvis noe gjøres.

Forventet levetid ved fødsel i Norge er ca. 80 år. Hvis vi regner med at man ikke begynner seriøs lesing før sånn ca. 13, må man altså lese 15 bøker fra denne listen i året for å komme gjennom. Det tror jeg blir i hardeste laget, særlig siden den inneholder Proust, Tolstojs Krig og fred, og ganske mange av Dickens. For ikke å snakke om før nevnte Infinite Jest og to mursteiner av Thomas Pynchon. På den annen side tar ikke Om mus og menn og novellene til Poe så lang tid. Planlegging og systematikk blir i alle fall nødvendig: Hvis vi regner 15 bøker i året med gjennomsnittlig 250 sider i hver, blir det 3750 sider i året, eller 10,4 om dagen.

10 om dagen høres jo litt mer overkommelig ut. Kanskje en tanke for Foreningen !les

(Via Marginal Revolution.)

1 tanke på “1000 bøker man bør lese før man dør

  1. Oj da…det der må jeg sjekke ut. Men når en blir pensjonist har en jo all verdens tid til å lese! Sånn i mellom jorden rundt reiser og slikt 🙂

Det er stengt for kommentarer.