Perpendikulær

Get perpendicularDen neste revolusjonen i harddisk-teknologi er perpendikulær lagring (det norsk ordet blir vel oppreist eller vinkelrett lagring). I hovedsak betyr dette at man vrir magnetfeltet 90 grader og leser hver bit i høyden, og dermed kan lagre informasjon tettere uten risiko for datakorrupsjon på grunn av remagnetisering. Denne Flash-videoen fra Hitachi (komplett med dansetrinn fra Saturday Night Fever) skulle gi en svært popularisert forklaring.

Vi kommer altså til å få harddisker som er noe tykkere enn før, men med opptil en tidobling av lagringskapasiteten per arealenhet. Dette kommer først for iPods og lignende svært små harddisker (fordi datatetthet betyr mest der, men også, tror jeg, fordi små disker har mindre vibrasjon nettopp fordi de er mindre), men etterhvert også for større disker av den typen som sitter i bærbare datamaskiner. Dagens teknologi klarer 500GB for en 3.5 toms disk, vi kommer altså til å få opptil 5 TB i laptops i løpet av noen år.

Diskteknologi er morsomt – det er en intens konkurranse, og hver gang man begynner å antyde at ikke-bevegelig lagring kommer til å gå forbi roterende magnetisk lagring, skjer det nok en teknologisk endring (eller, som i dette tilfelle, man tar i bruk en kjent teknologi som hittil har vært ansett som for vanskelig å få til) som øker lagringskapasiteten ved å åpne opp en ny dimensjon.

5TB på en laptop…. Jeg pleide å si at du kan ikke være for rik, for slank, eller ha for mye lagringsplass, men nå begynner jeg å lure. Dette betyr enkel scanning av alle hjemmevideoer, lagring av ukesvis og månedsvis av underholdning, og at man kan ha med seg all sin informasjon uansett hvor man går. Hvilke nye applikasjoner får vi som utnytter dette potensialet og driver lagringsteknologien videre?

En annen sak er i hvilken retning teknologien kommer til å gå når man når man ikke lenger kan øke informasjonsmengden på selve platen. Hvis vi ser hva som skjedde innenfor datamaskiner, tror jeg da vi enten vil få arkitekturell rekonfigurering (det vil si, harddisker med flere lag, flere lesehoder, og lignende) eller rett og slett at man øker antalle disker tilknyttet hver prosessor. Eller kanskje forbedringer i datakommunikasjon, særlig trådløs, gjør at vi går tilbake til sentralisert datalagring nok en gang.

(Via Engadget.)