Innrullering

VPV logoMin datter nr. 2 har fått "Melding om innrullering" fra Vernepliktsverket, fordi Forsvaret ønsker at flere jenter avtjener verneplikt. Min datter er ikke interessert, visste at oppmøte til sesjon er frivillig, men lurte på om hun var forpliktet til å sende inn svarslippen. Det er hun ikke.

Men jeg skjønner hvorfor hun tviler. Teksten lyder "Vi ønsker allerede nå å få en del tilleggsopplysninger om deg. Fyll ut svarkortet og returner det straks. Er det feil i de opplysninger som står i svarskortet, må du rette disse."

Forsvaret har en tradisjon for kommandokommunikasjon og spiller på barskhet nærmest refleksivt. Men Oblt. Per-Ivar Evjenth Norman, "prosesseier" og undertegner av "Melding om innrullering" bør kanskje merke seg at når man forholder seg til frivillige (og spesielt potensielt frivillige), gir man ikke ordre. Man ber pent. Og man gir i alle fall ikke inntrykk av at noe er pålagt når det ikke er det.

Og rent prosessmessig sparer man kanskje noen hundre telefoner…..

1 tanke på “Innrullering

  1. Enig med deg der.
    Men når du først nevner verneplikt, så er det kanskje på sin plass med en revurdering av hele prinsippet. Jeg mener at enten må alle inn (både gutter og jenter), de som ikke er skikket til militærtjeneste/forsvaret ikke har behov for , sendes til samfunnstjeneste. Slik det er nå så fungerer verneplikten som en ekstraskatt på 20% av guttene i hvert årskull (og det er de flinkeste guttene forsvaret vil ha – så det straffer seg å være flink og i god fysisk form) som må gi 9-12 mnd av livet sitt til samfunnet, mens resterende 90% av årskullet slipper unna.
    Alternativt må samfunnet lønne dem bedre enn med knapper og glansbilder.

Det er stengt for kommentarer.