Litt for mye Teodor….

Erling Fossen, i dagens Aftenpost, tørker til med et sylskarpt angrep på NTH og den trausthetskulturen institusjonen dyrker frem. Jeg likte best hans spark til utdanningsministeren, som setter likhetstegn mellom kvantitativ kunnskap og sivilingeniørstudiet og dermed antyder at matematikk og andre realfag er noe bare ingeniører trenger.

(I parentes bemerket, hvis jeg hører setningen "jammen du får studiekompetanse uten matematikk" en gang til, må jeg ut en tur. Du får et papir hvor det står at du har studiekompetanse – ikke kompetanse til å studere.)

Det som er litt trist, er at vi nå kommer til å få en debatt for eller imot Trondheim, men det vi burde ha, er en debatt om hvordan vi skal skape innovasjon og kunnskapsbaserte miljøer her på berget. Fossen har her massevis av gode poenger – la oss håpe de ikke forsvinner i rabalder fra Trondhjemspatrioter og gammelingeniører…. 

2 tanker på “Litt for mye Teodor….

  1. Mye ved NTNU kan forbedres, men det er mange solskinnshistorier man ikke kommer unna. Her er ett av verdens beste miljøer innenfor søketeknologi (FAST, Yahoo, Infoseek, Google) og det designes mikroprosessorer og chiper (Atmel, Nordic VLSI). Og til å være en by med størrelse som Trondheim her, er det ganske bra synes nå jeg.
    Hvordan få til mer inovasjon, jeg siterer bare en gammel prof, «si opp halvparten av forskerne, og gi resten dobbel lønn.» I Norge er den lite attraktivt å være forsker, og verre blir det.

  2. Her vil jeg si du viser svært liten kritisk sans ovenfor artikkelforfatteren. For det første kommer han fra «Oslo Byaksjon», regner med at det ikke akkurat gjør han nøytral til å kommentere et universitet som ligger i Trondheim. Ved å konsekvent bruke feil navn på universitetet(og ja, aftenposten gjør dette hele tiden) vil jeg heller ikke si at styrker hans argumentasjon.
    At inovasjon og nyskaping ikke står særlig sterkt i Norge er ikke akkurat noe nytt, men det er ved NTNU startet flere prosjekter for å få fokus på dette. Også sammarbeid mellom flere tekniske linjer foreligger som større prosjekt for sivilingenørstudentene.
    Det er også svært lenge siden all utvikling på Gløshaugen dreide seg om «å lage broer». Og ja, studentmiljøet er faktisk fra de fleste delene av landet, og det er ikke unormalt at folk ønsker å flytte hjem etter endt utdanning, dersom 1/3 fortsetter i Trondheim, som det påstås i artikkelen ville det etterhvert være svært mange sivilingeniører samlet på liten plass.
    Og bare for å kommentere siste avsnitt: det er lenge siden «prosessindustri og til å lage broer og drille i stein» var de eneste områdene det ble arbeidet med.

Det er stengt for kommentarer.