Typisk Norsk II: Bikini-bomber

Den første bikinienSitter og leser litt her og der i Typisk norsk, som faktisk er en festlig bok som man kan lære mye fra. Men jeg har funnet i alle fall én feil: Under overskriften "ord som dukket opp 1935-1944" (s. 103) finnes ordet "bikini" – og det kan ikke stemme. Jeg mener dette ordet kom fra Bikini-atollen, hvor man testet atombomber. Det kan det umulig ha vært noen som kan ha visst noe som helst om i Norge før 1944 – bortsett kanskje fra ingeniør Tronstad, en av bakmennene for Vemork-sabotørene, som ifølge Knut Haukelids bok hadde kjennskap til "atomsplitting" og den rolle tungtvann kunne spille allerede under krigen. Og ganske riktig – i følge Wikipedia ble bikinien oppfunnet i 1946, og fikk sitt navn fordi den gjorde inntrykk som en atombombe. (Noe som viser at markedsførere hadde sans for overdrivelser den gangen også.)