Handle i Norge II: Harry vinner

Er nettopp tilbake fra en liten tur til Sverige for å besøke noen svenske venner som bor i Nederland, men som har sommarstuga i Småland. De synes det er så dyrt i Sverige at de tar med seg så mye som mulig av mat og drikke fra Holland.
På vei hjem stoppet vi selvfølgelig og kjøpte bilen full av mat og drikke – og jeg begynte å kalkulere litt på hvor mye man egentlig tjener på å dra til Sverige. Jeg røyker ikke og drikker lite brennevin, så de vanlige prissammenligningene er ikke særlig interessante. Men jeg satte sammen en liten sammenligning av ting jeg visste prisene på i Norge: Liten prissammenligning
og kommer frem til (med en kurs rundt .85) at jeg i gjennomsnitt får i hvert fall 35% rabatt på det jeg handler i Sverige. Med 120 km til Strömstad, bensinforbruk på 1 liter pr. mil og bensinpris 11 pr. liter koster en tur til Strömstad 264 kroner, som gir et break-even punkt på ca. kr. 750.
Hvilket altså vil si at hvis man handler for kr. 750 (noe denne familien gjør omtrent hver 4-5 dag) har man spart inn turen.
Harry vinner klart – hvis vi tar en tur til Sverige i måneden, og handler for 3000 kroner hver gang, klarer vi oss med å handle i lokalbutikken på hjørnet for resten av våre behov. Og det er jo hyggelige små bonuser også, slik som skikkelig svensk ostkaka. Og mellom 10 og 15 tusen mindre i matutgifter i året.
Men jeg forstår stadig vekk ikke hvorfor prisene er mye høyere i Norge – avgiftsnivået, valutaforskjeller og dyrere ansatte er noen årsaker, men forbrukernes bevisstløshet må være en annen. Jeg vet at jeg selv er lite bevisst – dro ikke til Sverige for å handle før dagen etter at Sponheim kom med sin famøse «Harry»-uttalelse, og da kun i irritasjon – men det er på tide å begynne å tenke litt smartere. Og det er høy tid at norske kjøpmenn får litt konkurranse. Så hvis man kjøper maten i Sverige, klærne i USA (eller, for den saks skyld, Kina) og får bilen fikset i Polen (en bekjent mener man kan få hele bilen pusset opp og fikset for en billig penge der) burde man kunne klare seg uten å legge igjen altfor mye penger i Norge.
Den ekstreme løsningen er kanskje å bli tysk bobil-turist…..