Linux blir stuerent

Jeg holdt keynote-foredraget på Linuxdagen (PDF-versjon), invitert av Trond Heier i Linpro. Mitt hovedpoeng var at det er på tide at Linux-folket slutter å oppføre seg som en menighet, travelt opptatt med å konvertere alle til den rette tro, og i stedet begynner å konsentrere seg om å konkurrere der hvor der hvor man ikke møter mest massiv motstand fra Microsoft (som ikke nødvendigvis er den store stygge ulven menigheten alltid vil ha det til) og andre konkurrenter.
Mitt inntrykk generelt er at Linux nå definitivt er en konkurrent til kommersiell software, særlig Microsoft, og at konkurransen er drevet av rene forretningsmessige og tekniske vurderinger, ikke lenger av ideologi. Noen inntrykk fra andre foredrag:
Per Andersen fra IDC:

 • Openoffice/Staroffice står for 40% av bruken i utdanningsinstitusjoner
 • funksjonalitet er et problem – forbausende mange firma har testet Linux eller andre Open Source-produkter og valgt ikke å gå med det fordi funksjonaliteten oppfattes som ikke god nok
 • TCO ikke lenger interessant – IDC lager ikke TCO-analyser lenger.
Helge Skrivervik, team Mellvik:
 • Open Source flytter programvare og utvikling tilbake fra kategori industriprodukt til håndverk
 • nå er det Windows-folkene som oppfører seg som religiøse personer som ser en trussel mot sitt hegemoni
 • ting tar tid: Masse NIH og andre problemer gjør at det tar tid før IBM, Oracle, HP og Sun får noe igjen for sine Linux og OSS-investeringer. Novell og Apple kan bli viktigere enn man kunne tro. Apple har masse open source men markedsfører det ikke.
 • Lindows bra, men ellers ligger desktop’en for Linux tilbake fra Apple eller Microsoft
Personlig lurer jeg på om ikke Microsoft vil gjøre lurt i å lette litt på lisensieringen sin for å komme konkurransen fra Linux i forkjøpet – for eksempel ved å la folk ha lovlige kopier av Windows Office (hvis det brukes på jobb) hjemme.
En foredragsholder jeg gikk glipp av, men som i følge tilbakemeldingene var meget god, var Eddie Bleasdale, som driver en «inkubator-klubb» med konfidensiell medlemsliste for folk som vil gjøre Linux-prosjekter uten å tiltrekke seg oppmerksomhet fra konkurrenter.

1 tanke på “Linux blir stuerent

 1. Det er vanskelig å være uenig i dette, Espen Andersen. Enskjønt, man trenger ikke være harbarka marxist av Gramski-slaget for å si at også fokuset på at «konkurransen skal være drevet av rene forretningsmessige og tekniske vurderinger» er en slags ideologi. Det holder å ha lest litt om forholdet mellom protestantismen og kapitalismen hos sosiologen Max Weber 😉
  Uansett. Jeg stusset litt på dette: «Mitt inntrykk generelt er at Linux nå definitivt er en konkurrent til kommersiell software».
  Linux og Open Source er da kommersiell software det også. Du får det til å høres ut som at det ikke er kommersielt. Men det er jo til salgs, og det selges jo. Open Source er jo busness, det.
  Vi får satse på at det var tungen som løp foran hodet ditt – Eller fingrene som tastet raskere enn tanken. For her bedriver du den vanlige misforståelsen. Man skjønner ikke at man har å gjøre med en annen forretningsmodell enn den som har dominert markedet hittil.
  Men forretning er det like fullt, og med rom for langt større konkurranse også. Er det ikke det som er så gjevt med det hele?

Det er stengt for kommentarer.