Gardermoen blues

Jeg flyr nesten bare utenlands, og har da som fast rutine å dra til Gardermoen litt tidlig, sette meg på SAS’ Eurobonus-lounge, der det finnes Internett-tilkobling, skrivebord og god kaffe, og jobbe. I dag skulle jeg til Hammerfest, og gjorde det samme. Og hadde glemt at det ikke finnes noen lounge på innenlandsrutene.
Dermed er man henvist til å finne seg plass på en kafé, så her sitter jeg, på et deprimerende hull av en veikro rett innenfor sikkerhetskontrollen. Her finnes ikke Internett-tilkobling (derimot en stikkontakt, gjemt bak en blomsteroppsats), og stolene er så lave at jeg føler meg som en femåring med nesa så vidt over bordkanten. Bordene er ikke ryddet, gulvet er møkkete og stolene støvete.
Men det verste er maten: Kaffen, som man må lage ved å trykke på en automat (inkludert cappucino som man altså skal stå der og lage selv), koster 23 kroner og smaker lunkent oppvaskvann. En lefse til femten kroner ser ut, for å sitere Tre i Norge ved to av dem, som avispapir, men smaker ikke fullt så godt.
Hva i all verden har innenriksreisende gjort for å fortjene så elendig service og å måtte oppholde seg i så bedritne omgivelser? Riktignok er det skarp konkurranse mellom flyselskapene, men kafeene er ikke drevet av SAS/Braathens og god kaffe koster faktisk ikke noe mer å produsere enn lunket skvip. Og hvor i all verden er Helserådet når man trenger dem?
Gardermoen er et lugubert bevis på at vi nordmenn kan lage arkitektonisk spenstige bygg som vi ikke klarer å vedlikeholde (og det hjelper jo ikke at de ikke er bygget for å kunne vedlikeholdes – som da man valgte lysegule setetrekk til benkene i den internasjonale delen). Ifølge noen montre litt lenger den i hallen her, er Gardermoen ment å være et «utstillingsvindu for norsk arkitektur», men jeg synes det heller er et utstillingsvindu for manglende norsk renslighet. Lyst treverk, kunst, glassvegger og synlige aluminiumsstrukturer er lekkert så lenge man vasker og støvsuger, men nå ser Gardermoen mer og mer ut som bussterminalen i Oslo. På tide å bytte ut designerkafeene her med noen kebabselgere – interiøret blir ikke bedre men maten ville i alle fall smake.
Vel, jeg skal videre til Hammerfest for å holde kurs på Hurtigruta. Værmeldingen lyder på stiv kuling og sluddbyger. Jeg gleder meg – på en båt må man da i det minste kunne lage skikkelig kaffe. Så får det heller bølge litt.

3 tanker på “Gardermoen blues

  1. «Hemmelig» lounge for innenriksreisende: KLM & British Airways frequent flyers har lounge access from innenlandsdelen av Gardermoen… Som KLM Platinum eller BA Gull kortmedlem har man fri adgang ogsaa om man flyr innenriks paa annet flyselskap…
    … ok naa skal jeg ikke gni det inn, men noe aa tenke paa for fremtidige utenlandsreiser…

Det er stengt for kommentarer.