Lidl’ig bra med konkurranse

Det er festlig å lese om de store dagligvarekjedene som nå optimaliserer sin logistikk for å møte forventet konkurranse fra Lidl. I vår langstrakte land måtte det altså en trussel om billig øl og matvarer til for at man skulle gjøre noe så opplagt som å slutte å parallell-kjøre lastebiler med kaffe og doruller…. For ikke å snakke om det samfunnsøkonomiske vanvidd det er at tusenvis står i kø til Svinesund med privatbilen fordi varene er billigere over grensen.
Intet er som litt konkurranse for å få fart på tingene. Her forleden fikk jeg en brosjyre i postkassen fra et malerfirma, som fortalte om sine lave priser (som de til og med oppga i brosjyren). Jeg ba om et anbud om maling innvendig i mitt hus for et år siden, og fikk et pristilbud som nærmest var fantasipreget. Nå er prisene lavere og synlige. Kan dette ha noe å gjøre med mengden lapper i postkassen fra polske studenter å gjøre, tro? Enn si importen av polske bygningsarbeidere?
Neste steg: Ta knekken på jerngrepet håndverkere har på salg av elektriske og VVS-komponenter – for eksempel ved å tvinge frem en offentliggjøring av innkjøpspriser eller ved å forby nekting av oppdrag medmindre man også har salget av det som skal innstalleres. Jeg gleder meg.